Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα 79 Δημόσια ακίνητα στο Νομό Λευκάδας που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και την ολοκληρωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με τις συντονισμένες της ενέργειες, δεν δίστασε να αναδείξει το ευαίσθητο ζήτημα των Δημοσίων ακινήτων που κρυφά εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της οργανωμένης δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σε συνεργασία με τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, μερίμνησε ώστε να κατατεθεί στη Βουλή σχετική ερώτηση, με παράλληλη αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σε ότι αφορά τα δημόσια ακίνητα του Νομού μας, που σκανδαλωδώς εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου έχει ως εξής:

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

Προς:

-Υπουργό Οικονομικών,κ.Ε.Τσακαλώτο,

Θέμα: «Ποια είναι τα 79 Δημόσια ακίνητα στο Νομό Λευκάδας, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών;»                                        

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις πιο καταστροφικές αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.

Η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Κυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την απαίτηση του Υπερταμείου και με την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ  Β’ 2320 / 19-6-2018) μεταβίβασε στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον Υπουργό Οικονομικών (απόφαση 86 ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-18) και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβασή τους, όπου τα 10.119 ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις αντιδράσεις.

Από αυτά, 79 ακίνητα είναι στο Νομό Λευκάδας και επειδή η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Κοινωνιών που χρησιμοποιούν, αξιοποιούν ή διεκδικούν προς αξιοποίηση τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργέ:

 Ποια είναι τα79 δημόσια ακίνητα από το Νομό Λευκάδας που εκχωρούνται στους δανειστές;

-Ζητήσατε ή σκοπεύετε να ζητήσετε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών;

-Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας;

Και παρακαλείσθε να καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών:

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν τα 79 δημόσια ακίνητα στο νομό Λευκάδας, που εκχωρούνται κρυφά από την τοπική κοινωνία στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών.

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας