Χωρίς υποδομές πολιτισμός στην Λευκάδα δύσκολα μπορεί να υπάρχει. Πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 4 Μαρτίου 2017 η διήμερης Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση στη Λευκάδα. Αυτό που κρατάμε σε πρώτη φάση ως το πιο σπουδαίο αποτέλεσμα για την Λευκάδα είναι η ανάγκη που εξέφρασαν όλοι όσοι μίλησαν για την Λευκάδα για δημιουργία χώρων να στεγάζουν τον πολιτισμό μας.

Ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς ήταν αυτός ο οποίος με επιμονή εξήγησε σε όλους τους παρευρισκόμενους  και ιδιαίτερα στον Περιφερειάρχη πόσο σοβαρό είναι το θέμα της έλλειψης χώρων για τον πολιτισμό στην Λευκάδα. Μίλησε για την ολοκλήρωση του θεάτρου και την ανάγκη ανακατασκευής του Κινηματογράφου «Απόλλων».  Όλοι όσοι μίλησαν για την Λευκάδα έδωσαν έμφαση στην έλλειψη χώρων, ώστε να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο κος Περιφερειάρχης.

Στην έναρξη της διημερίδας παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής ενώ χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Κεφαλονιάς – Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ, Σουζάνα Πεφάνη, Κατερίνα Βαγγελάτου, Διονύσης Μπάστας, Παναγιώτης Μεταλληνός.

Μεγάλη ήταν η συμμέτοχη εκπροσώπων φορέων και συλλόγων από τα υπόλοιπα Νησιά της Περιφέρειάς μας. Από την Λευκάδα συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Ορφέα , της Νέα Χορωδίας και της Φιλαρμονικής.

Όλοι τοποθετηθήκαν με ουσιαστικές προτάσεις και τόνισαν επίσης την ανάγκη εξεύρεσης χώρων για τον πολιτισμό στην Λευκάδα! Αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα! Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πόσο εντυπωσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων νησιών από τα Λευκαδίτικα σωματεία και τη παρουσίαση που έκαναν στη Συνάντηση!

Δυστυχώς δεν είδαμε άλλους εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων της Λευκάδας να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση. Είδαμε όμως τον πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου καθώς και εκπροσώπους από τον Φίλανδρο μιας και η πρόσκληση απευθύνονταν και σε αθλητικούς συλλόγους! Επίσης δεν εμφανίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι κάτι το οποίο σχολιάστηκε και όπως καταλαβαίνετε αρνητικά. Η απουσία εκπροσώπων σίγουρα δείχνει πως υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα τα οποία χρειάζεται να συζητηθούν και να μπουν σε σειρά εδώ στην Λευκάδα. Έγινε όμως η αρχή, έγινε μια πρώτη επαφή μεταξύ των νησιών και των συλλόγων και αυτό είναι που θα πρέπει να κρατήσουμε.

Οικοδεσπότες της Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θοδωρής Χαλικιάς μαζί με την Περιφερειακή Σύμβουλο και υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού στη  Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας  Λουκία Κατωπόδη. Την συζήτηση διηύθυναν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης μαζί με την Λουκία Κατωπόδη.

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και οργάνωση μέχρι να μπορεί να ξεκινήσει ουσιαστικά η συζήτηση για την ταυτότητα του πολιτισμού στα Ιόνια. Ακόμα  βρισκόμαστε σε εμβρυακό στάδιο αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις των ομιλητών τότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη γνωριμίας μεταξύ των συλλόγων. Ανάγκη για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Να συμπράξουν όσοι έχουν κοινό αντικείμενο.

Τα εμπόδια πολλά, από το πρακτικό που είναι η επικοινωνία και η μετακίνηση αναμεταξύ των νησιών, η έλλειψη χώρων και χρηματοδοτήσεων. Συνεχίζει να προβληματίζει ο πολιτισμός ως πεδίο εκμετάλλευσης και εκδούλευσης, ο πολιτισμός  όμηρος κάθε πολιτικού που χειρίζεται εξουσία και χρήμα.

Αυτό που επείγει τώρα είναι η δημιουργία ενός μητρώου ώστε να ξέρουμε καταρχάς ποιοι είμαστε και τι κάνουμε όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τους ομιλητές.

Υπάρχουν πολλές ανάγκες, ακόμα περισσότερα κενά, αυτό όμως που ενώνει όλους όσοι παραβρεθήκαν στην διημερίδα είναι η αγάπη για τον πολιτισμό και να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας όσων υπηρετούν τον πολιτισμό στα Επτάνησα.

Καθοριστικό ρόλο εδώ θα παίξει η Περιφέρεια και οι αντίστοιχες δομές τοπικά. Θα πρέπει να εξηγήσουν πέρα από το κομμάτι της επικοινωνίας και οργάνωσης των σωματείων πως σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν όλη αυτή την πρωτοβουλία. Διότι ωραία είναι να μιλάμε για τον πολιτισμό αλλά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί και το οικονομικό σκέλος πάλι δεν θα υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις – παραστάσεις κάποιων συλλόγων στα νησιά, αλλά να δημιουργηθεί κάτι που θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να εξελιχτεί και να στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Ειδικά στις μέρες μας είναι πολυτέλεια να οργανώνεις διημερίδες τις οποίες πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης όταν δεν έχεις εξασφαλίσει τα βασικά. Ο Περιφερειάρχης πέρα από τις κλασσικές τοποθετήσεις περί  πολιτισμού, που και αυτές χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο οικονομικό κομμάτι της όλης ιστορίας. Αυτό όμως είναι κάτι που απασχολεί και δυσκολεύει όλους όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Ο  χάρτης στον οποίο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης που θα αποτελέσει ένα διαχρονικό οδηγό για την ΠΙΝ και θα καθορίζει τις προτεραιότητές της στον πολιτισμό προϋποθέτει χρήμα, οργάνωση και πολλή δουλειά.

Το τοπίο παραμένει ομιχλώδες όσον αφορά τον σκοπό της συνάντησης. Όλοι όμως συμφωνούν ότι ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα. Το θέμα είναι τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Μήπως η όλη πρωτοβουλία έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θα διατεθούν από την Ευρώπη χρήματα για τον πολιτισμό που θα κληθεί ενδεχομένως η Περιφέρεια να διανείμει; Και εδώ ανοίγει ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, δεν θα μπούμε όμως σε λεπτομέρειες, αναμένουμε πως θα κινηθεί η Περιφέρεια. Καλό είναι όμως ειδικά τα μικρά νησιά όπως η Λευκάδα και το Μεγανήσι να έχουν το νου τους, γιατί βλέπουμε πως η ενημέρωση γύρω από το οικονομικό στα άλλα νησιά είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Στην Λευκάδα επείγει τώρα να οργανωθούν τα πολιτιστικά σωματεία διότι τα χρήματα είναι περιορισμένα, χώροι εκδηλώσεων δεν υπάρχουν, άμεσα να συνταχτεί ένα μητρώο, να δημιουργηθεί ενδεχομένως ένα δευτεροβάθμιο όργανο με εκπροσώπους από όλα τα σωματεία, ώστε από κοινού να διεκδικούν χρηματοδότηση αλλά και γενικότερα έτσι θα έχουν μια πιο ισχυρή παρουσία.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι όλα τα χρόνια το οικονομικό έχει δημιουργήσει τις μεγαλύτερες κόντρες και παρεξηγήσεις μεταξύ των συλλογών και στην Λευκάδα. Αυτουργοί οι εκάστοτε διοικήσεις, αυτές  κάνουν τα κουμάντα τους,  σπείρουν και διατηρούν τη διχόνοια μεταξύ των συλλόγων για ευνόητους λόγους. Μόνο αν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος  και υπάρξει για παράδειγμα ένα σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης – επιχορήγησης των πολιτιστικών σωματείων ή συλλόγων θα μπορέσει ο πολιτισμός να υπηρετήσει το πραγματικό σκοπό χωρίς ανταγωνισμούς και αντίδικες. Ο πολιτσμός να ενώνει και όχι να διχάζει τους πολίτες!

Προκειμένου να γίνει αυτό σίγουρα  θα χρειαστεί να βρεθεί μια φόρμουλα, ένα σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης – επιχορήγησης των πολιτιστικών σωματείων ή συλλόγων στην Λευκάδα και στην συνέχεια και στην Περιφέρεια.

Να θυμίσουμε μια πρόταση την οποία εχεί κατάθεση προ πολλού η Δημοτική Σύμβουλος & μέλος του Δ. Σ. του Π. Κ. Ευανθία Κατωπόδη. Μια πρόταση πάνω στη  οποία θα μπορούσε να αναπτυχτεί ένα γενικότερο σύστημα στο οποίο θα συμφωνήσουν όλα τα σωματεία. Σας την παραθέτουμε, ενδεχομένως να βοηθήσει στην δημιουργία κάτι αντίστοιχου  να τερματιστεί η αυθαίρετη και η συχνά  άδικη κατανομή των διατιθέμενων κονδυλίων από πλευράς Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Λευκάδας και Περιφέρειας!

Προτεινόμενο σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης – επιχορήγησης των πολιτιστικών σωματείων ή συλλόγων

Σκοπός του προτεινόμενου συστήματος είναι να τερματιστεί η αυθαίρετη και η συχνά  άδικη κατανομή των διατιθέμενων κονδυλίων από πλευράς Πνευματικού Κέντρου ή του Δήμου Λευκάδας που έχει παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια και να εφαρμοσθεί ένα λογικό και προκαθορισμένο σύστημα οικονομικής ενίσχυσης, ανάλογα με το μέγεθος, την πολιτιστική δράση αλλά και την πολιτιστική εκπαίδευση που παρέχει το κάθε Σωματείο.

Α΄ Δημιουργία Μητρώου με εγγραφή και κατάταξη σωματείων

Α1. Δημιουργείται (και τηρείται) απ΄ το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας Μητρώο Πολιτιστικών Σωματείων (ή Συλλόγων), στο οποίο καταχωρούνται όλα τα πολιτιστικά σωματεία του Δήμου μας που ενδιαφέρονται να τυγχάνουν επιχορήγησης. Ο φάκελος του κάθε Σωματείου θα πρέπει να περιέχει:

Α.1.1 Κατάσταση με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ενεργών ενήλικων μελών του.

Α.1.2 Κατάσταση με τα ονόματα των παιδιών που εκπαιδεύονται στα  τμήματα πολιτιστικών δεξιοτήτων (π.χ. μουσικής ή χορού) που διατηρεί το κάθε Σωματείο, αλλά και τα ονόματα καθώς και τηλέφωνα των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Α.1.3 Την αναλυτική πολιτιστική δράση του Σωματείου κατά τον τελευταίο χρόνο.

Α.1.4 Την αναλυτική προγραμματισμένη πολιτιστική δράση του Σωματείου για τον επόμενο χρόνο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να καταχωρούνται στο Μητρώο κατά το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους.

Β΄ Δημιουργία λίστας  μοριοδότησης

Β.1  Δημιουργείται μια ειδική λίστα μοριοδότησης με βάση το μέγεθος, την πολιτιστική παρουσία και δράση του κάθε Σωματείου αλλά και την πολιτιστική εκπαίδευση που αυτό παρέχει, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

Β.1.1 Μοριοδότηση με βάση τα ενεργά μέλη του Σωματείου ως εξής:

-Για κάθε 25 ενεργά μέλη το Σωματείο θα παίρνει 1 μόριο, που σημαίνει πως αν έχει από 25 μέχρι 50 μέλη 2 μόρια, στα 100 μέλη 4 μόρια, στα 150 μέλη 6 μόρια κ.ο.κ.

Β.1.2 Για τα παιδιά που εκπαιδεύονται σε τμήματα πολιτιστικής εκπαίδευσης, το Σωματείο θα παίρνει 1 μόριο ανά 10 μαθητές.

Β.2  Μοριοδότηση με βάση την πολιτιστική δράση του τελευταίου χρόνου ως εξής:

-Για κάθε ενεργή συμμετοχή του Σωματείου σε τοπική πολιτιστική εκδήλωση 2 μόρια, αριθμός  που διπλασιάζεται στην περίπτωση που  το Σωματείο είναι ο διοργανωτής.

-Για κάθε συμμετοχή του Σωματείου σε πολιτιστική εκδήλωση εκτός του Δήμου μας, αν μεν ο δήμος που φιλοξενεί ή διοργανώνει την εκδήλωση είναι μεγαλύτερος του δικού μας θα παίρνει 4 μόρια,  διαφορετικά θα παίρνει ίδιο μπόνους με την τοπικής εκδήλωση (2 μόρια).

-Για κάθε συμμετοχή του σε πολιτιστική εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας 6 μόρια.

-Για κάθε συμμετοχή του σε διεθνή πολιτιστική εκδήλωση του εξωτερικού 10 μόρια.

Β. 3  Μοριοδότηση με βάση την προγραμματισμένη πολιτιστική δράση του επόμενου έτους ως εξής:

-Το κάθε Σωματείο θα παίρνει το 50% της μοριοδότησης της προηγούμενης παραγράφου (Β.2) για κάθε προγραμματισμένη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις κατά το επόμενο έτος.

Γ΄  Κατανομή των κονδυλίων επιχορήγησης

Γ.1  Με την λήξη κάθε χρόνου κι αφού θα έχει καταρτιστεί η ειδική λίστα μοριοδότησης, θα προστίθενται τα μόρια όλων των Σωματείων ώστε να προκύπτει το σύνολό τους.

Γ. 2  Δεδομένου πως στο τέλος κάθε έτους θα είναι γνωστό (απ΄ τον προϋπολογισμό) το όποιο συνολικό διαθέσιμο ποσό για την επιχορήγηση των πολιτιστικών Σωματείων,  διαιρώντας αυτό το ποσό με τον συνολικό αριθμό των μορίων, ορίζεται η τιμή ανά μόριο εκείνης της χρονιάς.

Γ.3  Το ποσόν της ετήσιας επιχορήγησης του κάθε Σωματείου συνεπώς,  θα προκύπτει  πολλαπλασιάζοντας τον συνολικό ετήσιο αριθμό μορίων του επί την τιμή του μορίου κατά την συγκεκριμένη χρονιά.

Δ΄  Συμπέρασμα

Εφαρμόζοντας το προτεινόμενο σύστημα θα αποφεύγονται οι αυθαίρετες  χρηματοδοτήσεις των ημετέρων σε βάρος των άλλων, που είναι και ο κυριότερος παράγοντας δημιουργίας δυσαρεσκειών και πικριών που τόσο συχνά μας ταλαιπώρησαν, αφού θα υπάρχει πλέον προκαθορισμένη, διαφανής και δίκαιη κατανομή του οποιουδήποτε διατιθέμενου ποσού, μεγάλου ή μικρού. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έτσι θα δίδεται κίνητρο στα Σωματεία, ώστε αφενός να εντείνουν τη πολιτιστική τους παρουσία και δράση κι αφετέρου να ενισχύσουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Σημαντική διευκρίνιση: Ο αριθμός των μορίων που προτείνονται ανά περίπτωση είναι εντελώς ενδεικτικός. Ο ακριβής αριθμός τους, όπως και γενικότερες πιθανές μετατροπές της παρούσας πρότασης,  θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από ευρεία διαβούλευση, στην οποία θεωρώ πως θα πρέπει να  συμμετέχουν και ίδια τα πολιτιστικά Σωματεία.

Παραμένω στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση

Λευκάδα 28 Απριλίου2015

Ευανθία Κατωπόδη

Δημοτική Σύμβουλος & μέλος του Δ. Σ. του Π. Κ.