Το λιμάνι της Αλύπας χρησιμοποιούνταν από ανέκαθεν σαν αλιευτικό καταφύγιο.

Το ιστορικό αυτού του λιμανιού εκτίθεται σε υπόμνημα αλιέων και επαγγελματιών θαλάσσιου τουρισμού τις 28/2/2016 που επισυνάπτεται.

Η νέα εξέλιξη είναι η εξής: Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ανακοίνωσε 2 φορές (23/3 και 12/4/16) την απαίτηση του να προμηθευτούν όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας «προσωρινές» άδειες ελλιμενισμού. Η αυθαίρετη απαίτηση του Δημάρχου που από ότι φαίνεται είναι και παράνομη προβλήθηκε μετά από συσκέψεις που έκανε με 2 αντιδημάρχους του και επιτελείς του κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αρκετοί ιδιοκτήτες σκαφών έκαναν αίτηση χορήγησης άδειας στο Δήμο. Όμως σε κανέναν δεν χορήγησε άδεια ο Δήμος Όπως προκύπτει από απαντητικό έγγραφο του Δημάρχου προς τον Αλιευτικό Σύλλογο Κέρκυρας της 16/5/16. Προφανώς ο Δήμος δεν εκδίδει τις άδειες που ο ίδιος ο Δήμαρχος απαιτούσε γιατί δεν μπορεί, αφού το λιμάνι δεν έχει άδεια γιατί δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες επισκευές σε σοβαρές και μεγάλες κακοτεχνίες και ζημιές στο λιμάνι, δεν έχει εγκρίνει ειδικό κανονισμό λιμένα.

Ότι ο Δήμος Κέρκυρας δεν μπορεί να εκδώσει άδειες ελλιμενισμού επιβεβαιώνεται και από επανειλημμένα έγγραφα της Αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνική Οικονομίας που υπογράφει η Διευθύντρια κ. Μαρκάτου. Ενώ το Δήμος δεν χορηγεί «προσωρινές» άδειες ελλιμενισμού έρχεται μετά το Λιμεναρχείο μέσω του Λιμενικού Τμήματος Παλαιοκαστρίτσας και στα τέλη Μαΐου 2016 βεβαιώνει παραβάσεις για έλλειψη άδειας ελλιμενισμού σε 135 περίπου επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού, Αλιείς και ερασιτέχνες. Στη συνέχεια στα τέλη Αυγούστου 2016 το Λιμ. Τμήμα προχωράει σε δεύτερη βεβαίωση παραβάσεων σε δεκάδες αλιευτικά και άλλα σκάφη. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση γιατί εγκαλούνται οι ιδιοκτήτες όλων των σκαφών –μεταξύ των οποίων και των 30 αλιευτικών σκαφών- για «παραβάσεις» που δεν ευθύνονται στο παραμικρό. Αντίθετα εκείνοι οι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού και των Δήμων (Δ. Παλαιοκαστριτών μέχρι το 2010, Δ. Κέρκυρας 2011-2016) που ευθύνονται για τις κακοτεχνίες, τις ζημιές και την 8χρονη αδιαφορία τους μένουν στο απυρόβλητο.

Η στάση της δημοτικής αρχής υπονομεύει την τουριστική και Αλιευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας ενώ είναι υπεύθυνη για πιθανά ατυχήματα και στο λιμάνι της Αλύπας.

Στο λιμάνι αυτό που βαφτίστηκε αυθαίρετα «τουριστικό καταφύγιο» δεν υπάρχουν στοιχειώδεις παροχές όπως: παροχή νερού, σύστημα πυρόσβεσης, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αποθήκη αποβλήτων κ.α. Μετά την ανακατασκευή του το 2007 – 2008 μειώθηκε η χωρητικότητα του για τουριστικά σκάφη (γιωτ) από 25 περίπου που ήταν μέχρι τότε σε 5-6 το πολύ!!! Αυτό έγινε γιατί καλύφθηκε με πέτρες όλο το εξωτερικό μέρος του ανατολικού λιμενοβραχίωνα και τοποθετήθηκαν μέσα στο λιμάνι 2 πλωτές εξέδρες σε κοντινή απόσταση που καθιστούν αδύνατο τον ελιγμό τουριστικών σκαφών (γιώτ) έστω και μικρών. Είναι επικίνδυνη η είσοδος γιατί έχουν απλωθεί βράχια από τις φουρτούνες. Κόβονται οι αλυσίδες από τις πλωτές εξέδρες με σοβαρό ενδεχόμενο με θαλασσοταραχή να κτυπάνε πάνω στα ελλιμενισμένα σκάφη. Επί 8 χρόνια κάθε καλοκαίρι όσα κότερα έρχονται είτε δένουν αρόδου έξω από το λιμάνι είτε φεύγουν. Αυτό το λιμάνι είναι ένα απλό λιμενικό καταφύγιο ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους δεν γνωρίζουν τις κακοτεχνίες και τις ζημιές.

Όλα τα αλιευτικά σκάφη από κατασκευή τους έχουν κατοχυρωμένο λιμένα ελλιμενισμού το λιμάνι της Αλύπας Παλ/τσας.

Γεννιούνται βέβαια και ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Γιατί επί 7 χρόνια από το 2007 έως το 2015 δεν είχαν ζητηθεί άδειες ελλιμενισμού αντίθετα υπήρξε χωροθέτηση των σκαφών που τηρείται με την υπογραφή και του σημερινού Λιμενάρχη; Θα ελεγχθεί ο Λιμενάρχης για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Τουρ. Λιμένων που δεν τον τηρούσε για 7 χρόνια;
  2. Ο σημερινός αρχηγός του Λ.Σ. κ. Ράπτης διετέλεσε για πολλά χρόνια Περιφ. Διοικητής του Λ.Σ. Ιονίων Νήσων έχει πλήρη γνώση της κατάστασης και γι αυτό το λιμάνι. Μάλιστα ο ίδιος είχε εγκρίνει και προωθήσει την χωροθέτηση των σκαφών εντός του λιμανιού χωρίς να ζητιέται άδεια ελλιμενισμού. Τώρα τι κάνει; Συγκαλύπτει ή ανέχεται τις απαράδεκτες διώξεις σε βάρος των ψαράδων και των άλλων ιδιοκτητών από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Κέρκυρας;

Όποιος κρατικός φορέας αμφισβητεί όσα εδώ αναφέρονται μπορεί  και πρέπει να κάνει επί τόπου αυτοψία αντί να ανταλλάσει έγγραφα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας και τον Δήμο Κέρκυρας με τελικά θύματα όσους δεν ευθύνονται.

Απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η παράλογη και προκλητική απαίτηση για «προσωρινή» άδεια ελλιμενισμού.
  • Να αναιρεθούν οι παραβάσεις και τα πρόστιμα για έλλειψη άδειας ελλιμενισμού.
  • Να χαρακτηριστεί το λιμάνι Τουριστικό – Αλιευτικό
  • Να επισκευαστούν οι ζημιές στο λιμάνι και πρώτα από όλα η δυτική εξέδρα.
  • Είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και στην ύπαρξη τελών ελλιμενισμού.
  • Άμεσα να παραχωρηθεί το κτήριο της πρώην Ναυτικής Βάσης στο Λιμ. Τμ. Παλ/τσας ώστε να λυθεί και το θέμα φύλαξης του λιμανιού.
  • Επειδή κατανοούμε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών και την έγκριση του κανονισμού λιμένα απαιτείται κάποιος χρόνος ζητάμε να λειτουργήσει το λιμάνι όπως μέχρι τώρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής και ασφάλειας του λιμανιού από τις φουρτούνες.

Πρέπει να έχετε υπόψη ότι αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη και παράλογη δίωξη από το Λιμεναρχείο και αν μπει έστω και το παραμικρό πρόστιμο θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και άλλες ενέργειες.

Είναι απαράδεκτο να διώκετε και να τρομοκρατείτε τους ψαράδες που παλεύουν να βγάλουν 50€ μεροκάματο! και να συγκαλύπτετε τις τεράστιες παρανομίες που έχουν γίνει και γίνονται στο λιμάνι.

Κοινοποίηση:           – κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

– κκ. Περιφερειακούς Συμβούλους Ι.Ν.

– ΜΜΕ

ο Πρόεδρος                  ο Γενικός Γραμματέας