Βρισκόμαστε μόλις έναν μήνα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι διεργασίας για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Καθημερινά νέα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκονται στο Διοικητήριο προκειμένου να ενημερωθούν και να εγκλιματιστούν σχετικά με τα νέα καθήκοντά τους. Πολλά ακούγονται για το ποιος θα αναλάβει τους νευραλγικούς τομείς του Δήμου. Ο νέος Δήμαρχος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, με πολύ μεγάλη προσοχή αξιολογεί τα πρόσωπα που θα εμπιστευτεί τα επόμενα χρόνια για να εργαστούν μαζί του για μια πιο αποτελεσματική διοίκηση για τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα τίποτα αλλά είναι βέβαιο πως ο Μάρκος Νικητάκης θα αναλάβει τα οικονομικά θέματα του Δήμου, ο Θανάσης Περδικάρης έναν πολύ σημαντικό τομέα στις μέρες μας που είναι αυτός των κοινωνικών δομών.

giorgos kourtisΓια όλα τα υπόλοιπα ονόματα και τους τομείς που θα αναλάβουν θα μιλήσουμε σύντομα αναλυτικά. Όπως όλα δείχνουν ο πρώην Δήμαρχος Σφακιωτών και πρώην πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας, που μάλιστα πήρε τους περισσότερες ψήφους του συνδυασμού «Όλοι για την Λευκάδα», κος Γιώργος Κούρτης, θα αναλάβει πέρα από αντιδήμαρχος Σφακιωτών τον εξαιρετικά σοβαρό τομέα που αφορά τα δημόσια έργα και τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ έχοντας ήδη πολυετή εμπειρία στην αυτοδιοίκηση. Εμείς μιλήσαμε με τον νέο αντιδήμαρχο Λευκάδας, αν και ανεπίσημα βέβαια ακόμα, για τους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής και για το πόσο εφικτό πιστεύει πως είναι σε βάθος χρόνου  το πρόγραμμα του «Όλοι μαζί για τη Λευκάδα», να γίνει και πράξη και να εργαστούν όντως όλοι μαζί για τη Λευκάδα.

Κύριε Κούρτη είσαστε παλιός στην Αυτοδιοίκηση απείχατε όμως τα τελευταία 3,5 χρόνια. Τώρα επανήλθατε και μάλιστα εκλεγήκατε με τις περισσότερες ψήφους με τον συνδυασμό του κ. Δρακονταειδή. Καταρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Πως εξηγείται την δική σας επιτυχία και προτίμηση σε σχέση με άλλους οι οποίοι δεν απείχαν αλλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αυτό τον αριθμό σε ψήφους. Νιώθετε δικαιωμένος;

Καταρχήν κυρία Μεσσήνη θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Λευκάδας που με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά αυτό δημιουργεί και πολύ μεγάλες υποχρεώσεις. Θέλω να υποσχεθώ όμως πως θα προσπαθήσω από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου να κάνω ότι καλύτερο μπορώ προς όφελος της κοινωνίας. Πως εξηγώ τώρα όλη αυτή την εξέλιξη: Είχα μια δράση τα προηγούμενα χρόνια και ως Δήμαρχος Σφακιωτών αλλά και ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και νομίζω πως εκτιμήθηκε το έργο μου και η δράση μου και γι’ αυτό με εμπιστεύτηκαν και πάλι οι Λευκαδίτες.

Παρακολουθούσα την πορεία του Κώστα Δρακονταειδή όλα αυτά τα χρόνια και την προσπάθεια που έκανε να αναδείξει πολύ σοβαρά ζητήματα για τη Λευκάδα.

Συμμετέχετε στον συνδυασμό του Κ. Δρακονταειδή χωρίς να προερχόσαστε στην πραγματικότητα από αυτόν τον χώρο. Πως πήρατε την απόφαση να εμπιστευτείτε τον κο Δρακονταειδή και να συμμετέχετε στις τόσο κρίσιμες εκλογές στο δικό του συνδυασμό;

Ο Κώστας Δρακονταειδής προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι γνωστό. Όμως το ψηφοδέλτιο στο σύνολό του περιείχε ανθρώπους από πολλούς πολιτικούς χώρους, από δεξιά έως αριστερά, άρα ήταν πολυσυλλεκτικό θα έλεγε κανείς. Επιπλέον παρακολουθούσα την πορεία του κ. Δρακονταειδή όλα αυτά τα χρόνια και την προσπάθεια που έκανε να αναδείξει ζητήματα πολύ σοβαρά για τη Λευκάδα, όπως είναι η ύδρευση για παράδειγμα. Μου έγινε πρόταση πριν από τις εκλογές και θεώρησα πως έπρεπε να συμβάλω με τις γνώσεις μου την εμπειρία μου και την επιρροή μου στη νίκη του συνδυασμού.

Δεδομένου ότι προέρχεστε από άλλο πολίτικο χώρο, αλλά στον συνδυασμό που συμμετέχετε επικρατούν πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ αυτό πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα;

Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση θεωρώ πως εκφράζουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και κατ΄επέκταση και εμένα. Μπορεί κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύω πως αυτό που προέχει είναι το πώς θα δράσουμε το επόμενο διάστημα σε σχέση με μεγάλα θέματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ύδρευση και η καθαριότητα, τα μεγάλα έργα, η διαχείριση του ΕΣΠΑ κλπ. Εδώ σαφώς και παίζει ρόλο και η πολιτική θέση αλλά κυρίως έχει να κάνει με το αν η δράση μας θα είναι θετική ή αρνητική.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, χρειάζονται και οι φρέσκοι άνθρωποι αλλά χρειάζεται και η εμπειρία. Εσείς έχετε εμπειρία και ακούγονται πολλά σε σχέση με το ποιοι θα αναλάβουν τις καίριες θέσεις. Για εσάς έχει ακουστεί πως θα αναλάβετε τα Δημόσια Έργα που είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, καθώς και τα έργα του ΕΣΠΑ, πως το σχολιάζετε αυτό;

Έχει γίνει μια κουβέντα που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβρη που θα αναλάβουμε. Τίποτα όμως δεν έχει ακόμα αποφασισθεί ώστε να ανακοινωθεί. Άλλωστε αυτό είναι απόφαση του Δημάρχου όπως ορίζεται και από τον νόμο. Εγώ προσωπικά πιστεύω πως χρειάζεται μια σύνθεση του «φρέσκου» και της εμπειρίας και έχουμε και από τα δύο στον συνδυασμό μας. Ο ίδιος ο επικεφαλής μας έχει τρεις τετραετίες εμπειρίας στα Δημοτικά Συμβούλια.

Δεν υπάρχουν γκρίνιες για τις θέσεις, αυτό που γίνεται είναι μια συζήτηση!

Τελευταία ακούμε ότι ο νέος Δήμαρχος έχει δυσκολία στο να επιλέξει τα σωστά στελέχη για τις σωστές θέσεις και γενικότερα όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα μετεκλογικά, πως επικρατεί ένα κλίμα γκρίνιας και απαίτησης από κάποια στελέχη.

Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι δυσκολεύεται, θα πρέπει φυσικά να προηγηθούν συζητήσεις για το θέμα και να ακουστούν οι γνώμες όλων. Χρειάζεται να αξιολογηθούν οι καταστάσεις και μετά να παρθούν οι αποφάσεις. Σας λέω ειλικρινά πως δεν υπάρχουν γκρίνιες που να αφορούν αυτό το θέμα, άλλωστε όλοι ξέρουν το βάρος της ευθύνης και της δουλειάς που χρειάζεται όταν κάποιος αναβάλει μια τέτοια θέση. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι μια συζήτηση.

Το στοίχημα για όλους σας είναι πολύ μεγάλο. Η νέα Δημοτική Αρχή όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί, όπως το έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πως δεν γνώριζε τι συμβαίνει μέσα στο Δήμο και ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτή την «δικαιολογία», γιατί από ένα σημείο και μετά έτσι το εκλάμβανε ο κόσμος, δεν πιάνει πια. Για αυτό άλλωστε σας τίμησαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Για μια νέα αρχή όπου θα αντιμετωπίσετε τις μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα του τόπου από την πρώτη μέρα με εποικοδομητικό τρόπο.

Όντως χρήματα δεν υπάρχουν με την έννοια πως υπάρχουν μεγάλες περικοπές από την κρατική χρηματοδότηση για τους Δήμους. Όμως πιστεύω πως δεν γίνεται να ρίχνουμε τα βάρη για ότι γίνεται από εδώ και πέρα στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, πράγμα που γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν. Εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε σοβαρά τις δράσεις μας και τις δυνατότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε προς όφελος των Δημοτών. Υπάρχουν και θέματα, όπως αυτό της ύδρευσης, που έχουν τελματώσει. Έχουμε για παράδειγμα περιπτώσεις που πολίτες παίρνουν λογαριασμό μια φορά την τετραετία, αυτά είναι ζητήματα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε άμεσα ώστε να φαίνεται και το αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όπως είναι τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και επίσης υπάρχουν έργα που δεν έχουν περπατήσει και πρέπει να τα επανεκκινήσουμε. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η καινούργια προγραμματική περίοδος που σε συνεργασία με την Περιφέρεια μπορούμε να πάρουμε και χρηματοδότηση ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως. Έχουμε λοιπόν μια πενταετία μπροστά μας που μπορούν να γίνουν σοβαρά πράγματα φτάνει να κάνουμε σωστό σχεδιασμό. Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα όπως τα τομεακά Ευρωπαϊκά προγράμματα και το LEADER που μπορεί να κινδυνεύει να χαθεί αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να το σώσουμε και θα συζητήσουμε και για το καινούργιο.

Το μεγαλύτερο λάθος κάθε νέας Δημοτικής Αρχής είναι το να συκοφαντήσει την προηγούμενη. Στην περίπτωσή μου έγινε κάτι τέτοιο και μου δημιούργησε μια πικρία όμως συνειδητά επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός.

Όπως προαναφέραμε έχετε μια μακροχρόνια παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετήσατε ως Δημοτικός Σύμβουλος, ως Δήμαρχος και ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας. Όταν αποχωρήσατε είχατε πει ότι φεύγετε με την συνείδηση σας ήσυχη. Είναι όμως γεγονός ότι δεχτήκατε έντονη κριτική από την νυν Δημοτική Αρχή ως Δήμαρχος Σφακιωτών και για το κτήριο του Δημαρχείου αλλά και για κάποιες σπατάλες που κατηγορηθήκατε πως έγιναν. Θα ήθελα έναν σχολιασμό δικό σας πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Το μεγαλύτερο λάθος κάθε νέας Δημοτικής Αρχής είναι το να συκοφαντήσει την προηγούμενη. Στην περίπτωσή μου έγινε κάτι τέτοιο και μου δημιούργησε μια πικρία όμως συνειδητά επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Όλοι γνωρίζουν πως στον προηγούμενο Δήμο Σφακιωτών δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ δάνειο. Υπήρχαν κάποιες οφειλές, όπως πάντα υπάρχουν στους Δήμους μιας και προγράμματα και έργα που πιθανά δεν έχουν ολοκληρωθεί αναγκαστικά θα πληρωθούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή. Αναφερθήκατε στην περίπτωση του Δημαρχείου που είχε σχεδιαστεί από το 1990 ώστε να λειτουργήσει και ως Πνευματικό Κέντρο. Στην ουσία το θέλαμε και σαν χώρο πολιτιστικής έκφρασης. Το κτήριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είχε μείνει ένα μικρό μέρος το οποίο είχαμε δημοπρατήσει τότε. Ακυρώθηκε όμως από την καινούργια Δημοτική Αρχή και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί το έργο. Στην πραγματικότητα όμως το συγκεκριμένο κτήριο δεν είναι τόσο τεράστιο όπως λεγόταν. Είναι στο σύνολό του 800 τμ μαζί με την αίθουσα πολιτισμού που είναι 300 τμ. Άρα τα υπόλοιπα 500 τμ έμεναν για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να ολοκληρωθεί και να αξιοποιηθεί.

Επί της ευκαιρίας πως θα αξιολογούσατε εσείς το έργο της νυν Δημοτικής Αρχής η οποία όντως κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και περικοπές από την μια, αλλά από την άλλη δεν κατάφερε να περάσει στην συνείδηση του κόσμου ότι έκανε και έργο. Που πιστεύετε πως έκανε τα μεγαλύτερα λάθη ή παραλείψεις και ποια είναι τα θέματα που έχετε κληρονομήσει και πρέπει να λυθούνε;

Δεν θέλω να μπω σε αυτήν τη διαδικασία να κατηγορώ, αλλά υπάρχει για παράδειγμα το θέμα της ύδρευσης. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως αν υπάρχουν σπίτια που καταναλώνουν χωρίς να πληρώνουν αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε το καλοκαίρι να φτάνει το νερό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό μας. Αν υπάρχουν ρολόγια που δεν είναι καταγεγραμμένα ή υπάρχουν παροχές χωρίς ρολόγια τότε γίνεται κατασπατάληση του νερού. Είναι λοιπόν και θέμα υποδομών αλλά και θέμα διαχείρισης της κατάστασης και υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι που πρέπει να αξιοποιηθούν. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι ότι εγκαταλείφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι οικισμοί στην τύχη τους. Οι Σφακιώτες είναι ένας από αυτούς. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναγίνει, πρέπει να υπάρχει μια ισόρροπη αντιμετώπιση των προβλημάτων ειδικά όσον αφορά την ύδρευση και την καθαριότητα.

Η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί όπως του αξίζει. Και μόνο το τουριστικό προϊόν που διαθέτει θα μπορούσε να μας βοηθήσει σημαντικά να αυξήσουμε ως Δήμος τα έσοδα μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό τον τομέα! Δεν υπάρχει οργάνωση και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και λάθη με αποτέλεσμα να βλάψουν το τουριστικό μας προϊόν κιόλας!

Σίγουρα ο Δήμος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να ωφεληθεί από τον τουρισμό. Υπάρχει και το σημαντικό ζήτημα των παράλιων μας. Εκεί όμως το Υπουργείο βάζει τώρα ένα θέμα να χαρακτηριστούν δημόσιες που σημαίνει πως το όποιο όφελος θα πηγαίνει στο κράτος και όχι στους Δήμους. Παλιότερα η λογική ήταν τελείως διαφορετική. Το σκεπτικό ήταν ο φορέας ο πιο κοντινός στον πολίτη, δηλ. ο Δήμος, να έχει και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες, αυτό φαίνεται πως πια δεν θα ισχύει. Όμως παρόλα αυτά σίγουρα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες που πρέπει να δούμε σοβαρά.

Είναι γεγονός ότι το Δημόσιο σαν οργανισμός και θεσμός χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Η λέξη διαθεσιμότητα είναι στο προσκήνιο, ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία του Δήμου ως προς το πόσο καλά έχουν αξιοποιηθεί οι υπάλληλοι.

Στην πραγματικότητα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάλληλοι που έφυγαν δεν αντικαταστάθηκαν και έτσι υπάρχουν τομείς που έχουν πρόβλημα. Εμείς διαφωνούμε με το σκεπτικό της κυβέρνησης που θέλει μέσω των αξιολογήσεων να τροφοδοτήσει τη δεξαμενή των απολύσεων και θα εναντιωθούμε σε αυτό και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας ώστε να μην εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να υπάρξει μια οργάνωση σε σχέση με τις υπηρεσίες ώστε ο Δήμος σαν οργανισμός να αποδίδει καλύτερα. Το στοίχημα του Καλλικράτη ήταν να ενοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι στον Δήμο Λευκάδας με στόχο να δουλέψει καλύτερα το σύστημα. Ίσως με τις νέες τεχνολογίες και με το καλύτερο στήσιμο των υπηρεσιών να αποδώσει καλύτερα ο Δήμος.

Μπορεί να διαφωνείτε με τις απολύσεις είναι όμως γεγονός πως δεν μπορούν να παραμείνουν όλοι. Υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός με τις γνώστες οδηγίες και θα γίνει μια στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα. Πέρα όμως από το ότι κινδυνεύουν υπάλληλοι στο δημόσιο να χάσουν την δουλεία τους, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα που επίσης μένουν άνεργοι, αλλά για αυτούς δεν βλέπουμε να δακρύζει το σύστημα το ίδιο. Και μην ξεχνάμε, διότι υπάρχουν και στην Λευκάδα πολλά παραδείγματα, όπου δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούν και τις ιδιωτικές τους επιχειρήσεις «ελεύθερα». Γενικά λοιπόν επικρατεί μια σύγχυση στο σύστημα. Ζούμε σε μια σύνθετη κοινωνία όπου κράτος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να βρουν μια φόρμουλα συνεργασίας με τις βασικές δομές να παραμείνουν σε κρατικά χέρια.

Δεν πιστεύω πως όσα λέγονταν για τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα στην Ελλάδα είναι αλήθεια. Απόδειξη είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι 1.000.000 όπως έλεγαν αλλά ούτε 600.000, άρα υπήρχε μια στόχευση, να περάσουν αρμοδιότητες στους ιδιώτες. Εγώ δεν λέω πως έτσι και αλλιώς είναι κακό να γίνονται πράγματα από τους ιδιώτες, άλλωστε αυτό συμβαίνει έτσι και αλλιώς ήδη. Όμως κάποιες υπηρεσίες όπως είναι η ύδρευση ή η καθαριότητα που είναι βασικές δεν είναι σωστό να περάσουν σε ιδιώτες. Παράλληλα όμως σε κάποιους άλλους τομείς όπως για παράδειγμα οι μελέτες για τα έργα, ίσως εκεί να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες. Μπορούμε να το δούμε αυτό, γιατί όχι. Αφού ζούμε σε μια σύνθετη κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται και το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει αυτά τα δύο να βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα είναι σωστό να παραμείνουν στους Δήμους και στο κράτος, αλλά ας φέρει και ο ιδιώτης τις προτάσεις του. Όποια φρέσκια ιδέα ή πρόταση που θα βοηθήσει στην πρόοδο του Δήμου θα ειδωθεί με σοβαρότητα και ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστά. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ιδιώτες που έρχονται με ιδέες και διάθεση να βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που έρχονται για να καταληστέψουν, τους δεύτερους τους απορρίπτουμε χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Προεκλογικά συχνά λέγονται υπερβολές από όλες τις πλευρές.

Ας έρθουμε λίγο στο κλίμα φαίνεται πως θα επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ξέρω πως εκπλαγήκατε από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών και τη δεύτερη Κυριακή κερδίσατε με διαφορά.

Για να είμαι ειλικρινής το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής δεν το περίμενα, όμως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φάνηκε πως θα υπήρχε το ρεύμα αυτό που μας έδωσε και τη νίκη.

Ακούστηκαν πολλά για διεργασίες και «συνενώσεις» που έγιναν μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Λογικό είναι να γίνονται διεργασίες μετά από μία εκλογική αναμέτρηση και από τις δύο πλευρές με στόχο να κερδηθούν οι εκλογές. Όσο αφορά το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχω μια αισιοδοξία. Θεωρώ πως οι άνθρωποι που το απαρτίζουν είναι ώριμοι από τη μία, αλλά και οι νέοι έχουν ένα πολύ καλό υπόβαθρο πράγμα που θα βοηθήσει τη λειτουργία του Συμβουλίου. Θεωρώ πως και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα έχουν συναινετική στάση και θα βοηθήσουν με τις προτάσεις τους. Αλλά και η πλειοψηφία πρέπει να έχει ανοιχτά αυτιά και να ακούει τη μειοψηφία και νομίζω πως έτσι και σε σχέση με προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια θα είναι ένα καλό Δημοτικό Συμβούλιο.

Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα έντασης ανάμεσα στο δικό σας συνδυασμό και του κ. Μαργέλη που θα είναι και αντιπολίτευση. Πως νομίζετε πως θα προχωρήσει η συνεργασία, δεδομένου και ότι έχει ενοχλήσει πολύ μια φράση του νέου Δημάρχου κ. Δρακονταειδή σχετικά με το «σάπιο και παλιό κατεστημένο που πρέπει να αλλάξει».

Αυτή ήταν μια φράση που στην πραγματικότητα αξιολογήθηκε από τον Λευκαδίτικο λαό, άρα δεν υπάρχει λόγος να την σχολιάσουμε περαιτέρω. Ας μην ξεχνάμε πως προεκλογικά συχνά λέγονται υπερβολές από όλες τις πλευρές. Και από την άλλη πλευρά ακούστηκε πως αν βγει ο συνδυασμός του Κ. Δρακονταειδή θα καταστραφεί η Λευκάδα. Ο λαός όμως αξιολόγησε τη στάση του καθενός. Τώρα όμως ας τα αφήσουμε αυτά όλα πίσω μας και να δούμε πως ο καθένας θα συμβάλλει είτε ως πλειοψηφία, είτε ως μειοψηφία προς ένα καλύτερο ή χειρότερο αποτέλεσμα. Όλοι έχουν ευθύνη στον βαθμό που τους αναλογεί. Μετά από 5 χρόνια άλλωστε ο λαός θα κρίνει.

Η νυν Δημοτική Αρχή έχει κατηγορηθεί για πληθώρα απευθείας αναθέσεων. Και εσείς το αναφέρεται στο πρόγραμμα σας: «Οι συνεχείς απευθείαςαναθέσεις έργων, νομότυπες μεν, αλλά πόσο«ηθικές»; Επίσης αναφέρεται ότι «Λογικές αδιαφάνειας και «εξυπηρετήσεων ημετέρων» είναι απολύτως ξένες προς τις αρχές μας.» Πόσο εύκολο πιστεύεται είναι να σπάσετε το συντεχνιακό κατεστημένο που λέγεται πως υπάρχει στον Δήμο; Εσείς θεωρείται πως θα μπορέσετε να το αλλάξετε αυτό;

Θα επιδιώξουμε να μην υπάρξουν απευθείας αναθέσεις παρά μόνο σε απόλυτη ανάγκη. Ο στόχος μας είναι να γίνονται όλα με δημοπρατήσεις έτσι ώστε και πιο δίκαια και πιο οικονομικά να λειτουργεί ο Δήμος απέναντι και στους πολίτες και στους εργολάβους και στους προμηθευτές και όλους. Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα που μπορούν άμεσα να διορθωθούν και είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το κατεστημένο που λέει πως κάποιοι ήταν ευνοημένοι. Φυσικά χρειάζεται να βοηθήσουν και οι υπηρεσίες, να ετοιμάζουν γρήγορα τις μελέτες, ώστε να μην χρειάζεται να γίνονται αναθέσεις.

Κάποιες υπηρεσίες έχουν μάθει τόσα χρόνια σε έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Δεν είναι ακόμα πιο δύσκολο να σπάσει όλο αυτό;

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας! Δεν θα αναλάβουμε ευθύνες για να συμβιβαστούμε, αλλά θα συγκρουστούμε με ότι μας οδηγεί πίσω, ας το καταλάβουν όλοι αυτό. Θα υπερασπιστούμε και τα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά θα είμαστε αμετακίνητοι και από τους στόχους του προγράμματός μας.

Πηγή: ” Τα Νέα της Λευκάδας”

Γιώργος Κούρτης