Χαμηλοί τόνοι μέχρι στιγμής από Κουμουνδούρου για την επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου στη θέση του επίτροπου. Τι τους ενώνει, τι τους χωρίζει.

«…Τέλος, προειδοποιούμε τον Πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση…».

quotes

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις, αλλά και σχέσεις πολιτικής συνεννόησης

Αυτή ήταν η κατάληξη των δηλώσεων Τσίπρα την επομένη των ευρωεκλογών, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο, δεν του έκανε το «χατήρι» στην περίπτωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και επέλεξε τον Γιάννη Στουρνάρα, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση όμως του Επιτρόπου τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι: Τσίπρας και Αβραμόπουλος διατηρούν άριστες προσωπικές σχέσεις, σχέσεις όμως και πολιτικής συνεννόησης, θα τολμούσε να πει κανείς. Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εύκολο -αντικειμενικά- να καταγγείλουν την τελευταία επιλογή Σαμαρά.

Τα περιστατικά

Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ προφανέστατα, όταν ερωτάτο για το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού», και απαντούσε τότε ότι «εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές». Αν και, μετά την ταραχή που προκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, την επομένη ανασκεύαζε λέγοντας «με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα και για τώρα, δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο».

Η περίπτωση όμως που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενδοκυβερνητική κρίση για τα …μάτια του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο, και σε απάντηση ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τα υποβρύχια. Τότε δηλαδή που ως αρμόδιος υπουργός σημείωνε χαρακτηριστικά, «όμως οι κυβερνήσεις -σ.σ. εν αντιθέσει με το κράτος δηλαδή- δεν έχουν συνέχεια […] αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε “υποβρυχίως”, δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα».

quotes

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προκαλέσει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση για τα …μάτια του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Οκτώβριο

Οι εκ των υστέρων διευκρινίσεις Αβραμόπουλου στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι όσα είχε πει, αφορούσαν την περίοδο Τσοχατζόπουλου και όχι εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν κάτι ουσιαστικά. Η πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση είχε γίνει και ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγάγει μία μικρή «νίκη» στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Το ενδοκυβερνητικό πρόβλημα δεν άργησε μάλιστα να φανεί όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίαζε, φανερά ενοχλημένος, «ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε έχοντας ως συνομιλητή τον κ. Αβραμόπουλο», προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να δίνουν λύσεις».

Η πρώτη αντίδραση

Ενώ, όπως έχουν να λένε στην Κουμουνδούρου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, είχε πάντα ανοιχτή την πόρτα του στον Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος πραγματοποιούσε επισκέψεις στο εξωτερικό.

Τούτων δοθέντων, το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του νέου Επιτρόπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πάντως σε ένα πρώτο σχολιασμό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωνε μέσω twitter, «το σήριαλ της επιλογής του Ελληνα Επιτρόπου, προδιαγράφει τις “οικογενειακές” κόντρες στη Ν.Δ., πριν και μετά τις προσεχείς εκλογές. Ιδωμεν…».

Πηγή:thetoc.gr