Στη Γαλλία την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προστατεύσει όλες τις θρησκείες, τονίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα του φανατισμού, του φονταμενταλισμού και της μισαλλοδοξίας.

Οι κηδείες πέντε εκ των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πραγματοποιούνται την Πέμπτη στη Γαλλία. Ανάμεσα σε αυτούς που κηδεύονται είναι δύο γνωστοί σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo, ο Μπερνάρ Βερλάκ -γνωστός ως «Tignous» και ο Ζορζ Βολίνσκι.

Μιλώντας στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι, κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ «Ανανέωση του Αραβικού Κόσμου», ο Φρ.Ολάντ είπε ότι το Ισλάμ συμβαδίζει με την δημοκρατία και ευχαρίστησε τις αραβικές χώρες για την στήριξη που προσέφεραν στη Γαλλία κατά της τρομοκρατίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι Γάλλοι είναι ενωμένοι μπροστά στο πρόσωπο του τρόμου. «Οι Γάλλοι μουσουλμανικού θρησκεύματος έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους πολίτες. Πρέπει να προστατευθούν» είπε ο γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος στις ισλαμοφοβικές ενέργειες κατά μουσουλμανικών τόπων λατρείας μετά την 7η Ιανουαρίου.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρό τρόπο σε χώρους λατρείας όπως οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές» τόνισε.

«Ο ακραίος ισλαμισμός τροφοδοτείται από όλες τις αντιφάσεις, όλες τις επιρροές, όλες τις αθλιότητες, όλες τις ανισότητες, όλες τις συρράξεις που παραμένουν χωρίς διευθέτηση επί μακρόν» πρόσθεσε.

«Οι αντιμουσουλμανικές, όπως και οι αντισημιτικές ενέργειες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά… οι συρράξεις της Μέσης Ανατολής δεν έχουν θέση εδώ» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους αραβικούς λαούς που μας παρακολουθούν, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία είναι φίλη χώρα, αλλά διαθέτει κανόνες, αρχές, αξίες, μία από τις οποίες δεν είναι διαπραγματεύσιμη: η ελευθερία και η δημοκρατία.

Φόρος τιμής στα θύματα της Γαλλίας από την Μπούντεσταγκ

Στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ σε ειδική συνεδρίαση στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στη Γαλλία.

Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία βλέπει το τελευταίο διάστημα να πραγματοποιούνται ισλαμοφοβικές διαδηλώσεις στη χώρα της, τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για βία και διακρίσεις στη Γερμανία.

«Αυτοί που εκφέρουν λόγια μίσους, που διαπράττουν βίαιες πράξεις στο όνομα του Ισλάμ, οι συνεργοί τους και οι προβοκάτορες της διεθνούς τρομοκρατίας, θα καταπολεμηθούν με αυστηρότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση ενός κράτους δικαίου» υποσχέθηκε η Μέρκελ στην ομιλία της ενώπιον της Κάτω Βουλής, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η καγκελάριος διαβεβαίωσε τους εβραίους της Γερμανίας, όπως και τους μουσουλμάνους της Γερμανίας, ότι προστατεύονται από τις αρχές.

«Εμείς στη Γερμανία, δεν θα επιτρέψουμε να διχαστούμε» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία, ούτε μια δύσκολη παιδική ηλικία ούτε η θρησκεία.

Την Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση των ταξιδιωτικών περιορισμών για να εμποδίσει εν δυνάμει τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στις ζώνες των μαχών στη Συρία και το Ιράκ.

«Θα διώκουμε με αποφασιστικότητα τις αντισημιτικές πράξεις με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου […] Το ίδιο ισχύει για τις επιθέσεις εναντίον των τζαμιών» δήλωσε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος εγκωμίασε επίσης τη γαλλο-γερμανική φιλία.

Έχουμε συνειδητοποιήσει πως «δεν υπάρχει ασφάλεια σε μας στη Γερμανία αν δεν υπάρχει ασφάλεια στη Γαλλία» δήλωσε ακόμη. «Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αδιάρρηκτα πεπρωμένα στην παγκοσμιοποίηση».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ στο Παρίσι

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται την Παρασκευή στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να ξεχασθεί μια μεγάλη «παραφωνία», εκείνη της απουσίας από την ιστορική πορεία της Κυριακής εναντίον της τρομοκρατίας, υψηλόβαθμου αξιωματούχου.
Η Γαλλία είναι «ο πιο παλαιός σύμμαχος» των ΗΠΑ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 7 ήταν δημοσιογράφοι.

Ωστόσο την Κυριακή, οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν χρήσιμο να εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη χωρίς προηγούμενο διαδήλωση κατά την οποία 50 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος, περιστοίχισαν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός, η Ουάσινγκτον ήταν παρούσα δια της πρεσβευτού της, της Τζέιν Χάρτλεϊ, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οικονομικά, δεν έχει διπλωματική πείρα και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της στο Παρίσι.

Πάντως, την παραμονή της άφιξης του Τζον Κέρι στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος έκρινε χρήσιμο να εκφράσει για πολλοστή φορά τη λύπη του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα -δηλαδή οι ΗΠΑ- δεν επενέβησαν στρατιωτικά στη Συρία στο τέλος του καλοκαιριού του 2013, όπως το επιθυμούσε η Γαλλία.

Πηγή : tovima.gr