ΟΙΚΙΑ ΖΑΜΠΕΛΙΩΝ.

Η οικία Ζαμπελίων, ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου της Λευκάδας, είναι χαρακτηρισμένη ως δι­α­τηρητέα με το ΦΕΚ 319Δ/1992.

Το κτήριο που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο και απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο της πόλης, συνδυάζει δύο σημαντικές ιστορικές ιδιότητες:

α) Υπήρξε κατοικία δυο μεγάλων προσωπικοτήτων της νεότερης Ελλάδας, των Ιω­άννη και Σπυρίδωνος Ζαμπελίου (Φιλικός με μεγάλη δράση στην επανάσταση του 1821 ο πρώτος και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ιστορικής επιστήμης ο δεύτερος). Και

β) Πρόκειται για κτήριο ειδικού αρχιτεκτονικού και στατικού ενδιαφέροντος.

Διασώθηκε από όλους τους μεγάλους σεισμούς που έγιναν στο νησί μας τα τελευταία διακόσια και πλέον χρόνια.

Για την αποκατάστασή του η αρχιτέκτονας Χαρά Παπαδάτου Γιαννοπούλου έχει εκπονήσει για λογαριασμό του Δήμου Λευκάδας σχετική μελέτη που συντάχθηκε σε 2 φάσεις (η 1η το 2003 και η 2η το 2009).

Μετά από εντάξεις, απεντάξεις, επικαιροποίηση της μελέτης και άλλα τινά, το έργο δημοπρατήθηκε τελικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η υπογραφή της σύμβασης της κατασκευής του έργου «Ανακαίνιση οικίας Ζαμπελίων για τη δημιουργία Ζαμπέλιου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών» προϋπολογισμού δαπάνης =1.050.800,00= ευρώ (με πηγή χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων 2014-2020), μεταξύ του δημάρχου κ. Καλού και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας γνωστοποιήθηκε με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Λευκάδας στις 09/09/2019.  Το δελτίο τύπου παρείχε και την πληροφόρηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2020 (!)

Στις 07 Ιουλίου 2020 εντούτοις με την αρ. 236 απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας κλήθηκε και χορήγησε παράταση έως την 09η/01/2021 καθώς, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος, μετά την αποξήλωση των εσωτερικών τοίχων του ορόφου του κτηρίου προέκυψε η ανάγκη για εκτέλεση επιπρόσθετων εργασιών. Εργασιών που θα υποδεικνύονταν μετά την εκπόνηση στατικής μελέτης από μέρους του Δήμου.

Παρελθούσης της 09ης/01/2021 και σε συνεδρίαση της Ο.Ε. της 15ης/01.2021 λήφθηκε δεύτερη απόφαση χορήγησης νέας παράτασης, μέχρι την 09η/07/2021 αυτή τη φορά. Ως λόγοι χορήγησης, αναφέρθηκαν και πάλι οι ίδιοι ακριβώς για τους οποίους  χορηγήθηκε και η πρώτη παράταση (!). Και πολύ φοβούμαστε πως έπεται και συνέχεια… (!)

Και όλοι εμείς ως δημότες, ως μέλη του Δ.Σ. και της Ο.Ε. του Δήμου έχουμε καταστεί θεατές ενός ατελείωτου … χορού παρατάσεων, που έχει στηθεί για το σύνολο σχεδόν των εκτελούμενων έργων στο Δήμο της Λευκάδας.

«Χορός» που καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, αφ’ ενός μεν την ύπαρξη ελλιπέστατων και μη ώριμων μελετών με τις οποίες δημοπρατούνται τα έργα, αφ’ εταίρου δε την αδυναμία της νυν δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των εκτελούμενων έργων με αποτέλεσμα η κατασκευή τους να … λιμνάζει.

Τα απολογιστικά στοιχεία του προϋπολογισμού του Δήμου (που εκδίδονται ανά τρίμηνο) αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της τελευταίας αναφερομένης διαπίστωσης αφού, κατά το εννεάμηνο του 2020, η απορροφητικότητα των δαπανών που αφορούν τα πάσης φύσεως εκτελούμενα δημοτικά έργα αλλά και τις εκπονούμενες μελέτες ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 5% επί των προϋπολογισθέντων σχετικών δαπανών (!)

Παρ’ όλα αυτά σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. η δημοτική μας αρχή … περί άλλα τυρβάζει (!) καθώς ευκαιρίας δοθείσης ή και άνευ, οι επικεφαλής της δηλώνουν υπερήφανοι γιατί έχουν επιτύχει την ένταξη ή έχουν υποβάλει προτάσεις προς ένταξη νέων έργων η εκτέλεση των οποίων θα αλλάξει το Δήμο (!)

Με άλλα λόγια και σύμφωνα με το θυμόσοφο λαό μας,  αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη (!).

Με την ευχή να διαψευστούμε, αναρωτιόμαστε εντούτοις, που στηρίζεται η αισιοδοξία της δημοτικής αρχής ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ακολουθούν την ένταξη των νέων έργων που σωρηδόν επικαλείται ότι εξασφάλισε, προκειμένου αυτά και να υλοποιηθούν με διαπιστωμένη την αδυναμία της να «τρέξει» τα ήδη εκτελούμενα (;)

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς

 Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»