Σβήνουν και γράφουν στο Μαξίμου το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς. Η αργή ύφεση της πανδημίας έχει φέρει αρκετές ανατροπές στα κυβερνητικά πλάνα.

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να υπάρχει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία έχει ήδη παρατείνει κατά 15 ημέρες το lockdown σε όλη την χώρα. Ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε νέα επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως αυτή η ημερομηνία θα είναι και η τελική.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγηθούμε μέχρι την περίοδο του εμβολιασμού χωρίς πισωγυρίσματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ένα τρίτο κύμα με απρόβλεπτες συνέπειες. Γι’ αυτό τον λόγο το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει σταδιακά και με ιδιαιτέρως προσεχτικό τρόπο.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη που ο μέσος όρος έφτασε περίπου τα 2.000 κρούσματα την ημέρα. Εκείνο που τους προβληματίζει έντονα είναι η ασφυκτική πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα νοσοκομεία καθώς ο αριθμός των διασωληνομένων είναι σταθερά πάνω από τους 600. “Αν γίνει ένα πρόωρο βήμα τότε θα υπάρξει υποτροπή του δευτέρου κύματος το οποίο θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και θα γίνει έκρηξη”, είπε στον ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Μετά τα εποχικά ακολουθεί το λιανεμπόριο

Η κυβέρνηση εργάζεται πλέον με ορίζοντα την 14η Δεκεμβρίου. Τα χρονικά περιθώρια μέχρι τα Χριστούγεννα έχουν στενέψει, με τους καταστηματάρχες που περίμεναν αυτές τις ημέρες για να ανασάνουν οικονομικά να προβληματίζονται έντονα για την επόμενη μέρα.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν από την πρώτη στιγμή την θέληση τους να ανοίξουν την αγορά πριν από τις γιορτές, ωστόσο σημειώνουν πως εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. “Θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, όλα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα” τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Ωστόσο το πρώτο δειλό βήμα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς έγινε με το “πράσινο φως” που άναψαν οι ειδικοί για την λειτουργία των εποχικών καταστημάτων από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει και ένα στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και για τους λοιμωξιολόγους καθώς θα φανεί αν με αυτή την κίνηση θα επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Από την στιγμή που όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τότε στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν το λιανεμπόριο, τα καταστήματα παιχνιδιών και τα κομμωτήρια. Τα υγειονομικά μέτρα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, ενώ όλα δείχνουν πως θα παραμείνει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.

Τα καταστήματα ηλεκτρονικών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα λειτουργήσουν στις 14 ή τις 21 Δεκεμβρίου. Αυτό θα εξαρτηθεί εκτός από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει αλλά και από το αν θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά το σύστημα “click away” προκειμένου οι καταναλωτές να πηγαίνουν στο κατάστημα μόνο για να παραλάβουν το προϊόν και μετά από ραντεβού. Ήδη τα περισσότερα τέτοιου είδους μαγαζιά έχουν αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα δεν αποκλείεται να ανοίξουν οι καφετέριες οι οποίες θα χρησιμοποιούν όμως μόνο τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.

Από του χρόνου σχολεία και εστίαση

Αν και όλοι τόνιζαν πως τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά θα ήταν τα πρώτα που θα άνοιγαν τελικά τα δεδομένα άλλαξαν και όλα δείχνουν πως θα λειτουργήσουν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η αρνητική εισήγηση των λοιμωξιολόγων δεν οφείλεται στην μεταδοτικότητα της νόσου που μπορεί να υπάρξει στις σχολικές αίθουσες καθώς τα ποσοστά είναι χαμηλά, αλλά στην προσπάθεια να περιοριστούν οι μετακινήσεις, αλλά και ο συγχρωτισμός έξω από τα σχολεία.

“Κόκκινο” φαίνεται πως θα ανάψουν οι ειδικοί και για τα εστιατόρια λόγω του κινδύνου της διασπορά του κορονοϊού, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα. Όσον αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανοίξουν μόλις μετά τον εμβολιασμό.

via thetoc.gr