Το συνοπτικό κείμενο προτάσεων και ιδεών που ακολουθεί προέκυψε κατά την διάρκεια της τηλε-συνάντησης ΑΝΑΣΑ και εκπροσώπων φορέων της οικονομίας στα Ιόνια Νησιά (Επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες εμπορίου, ενώσεις ξενοδόχων, ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων, ενώσεις λογιστών φοροτεχνικών, σωματεία επισιτισμού).

Το κείμενο αυτό αποστέλλεται από την ΑΝΑΣΑ στην περιφερειάρχη και στη Ειδική Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων για τις δικές τους ενέργειες.

  1. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της ΠΙΝ (έληξε 6/11)

Γενική διαπίστωση ο κακός σχεδιασμός και η έλλειψη προηγούμενης επικοινωνίας εκ μέρους της ΠΙΝ με τους φορείς που εκπροσωπούν την αγορά στα νησιά μας, γεγονός που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση πολύ μικρού μέρους των αιτήσεων.

Συνθετική πρόταση για την βελτίωση της απόδοσης του προγράμματος:

Να αναζητηθούν επί πλέον πόροι σε συνδυασμό όμως με την δραστική μείωση του άνω ορίου της επιχορήγησης, ώστε να ωφεληθεί μέγιστος αριθμός επιχειρήσεων.

  1. Νέα δράση της ΠΙΝ

Πρόταση για νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης:

Άμεση ενέργεια νέας πρόσκλησης από την ΠΙΝ με κατάλληλο σχεδιασμό για να ωφεληθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Να καθοριστούν οι ειδικοί όροι μετά από συνεννόηση με επιμελητήρια και συλλόγους.

Να προβλεφθεί η κάλυψη της δαπάνης για την υποβολή του φακέλου αιτήσεως από το ίδιο το πρόγραμμα.

Να αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις έλαβαν την πρώτη επιχορήγηση.

  1. Πρόσθετα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και την ΠΙΝ

Αιτήματα:

  • Νέος κύκλος ΤΕΠΙΧ.
  • Ρύθμιση οφειλών με κούρεμα των οφειλών της περιόδου του lockdown.
  • Η 4η και 5η επιστρεπτέα προκαταβολή να δοθούν χωρίς προαπαιτούμενα και να μετατραπούν εν συνόλω σε επιχορήγηση.
  • Δημιουργία εξατομικευμένου ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις για την διαχείριση μισθοδοσίας, ενοικίου, ΔΕΚΟ.
  • Η μείωση του 40% στα ενοίκια καθώς και η παράταση στην εξόφληση των επιταγών να καλύπτονται με την εγγύηση του κράτους ώστε να μην στρεβλώνεται η αγορά.
  • Απαγόρευση εξώσεων στις επιχειρήσεις, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης.
  • Εφαρμογή των 120 δόσεων και για ασφαλιστικές οφειλές.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις και διατήρηση της επιδότησης επιτοκίου για το 2021 στις επενδυτικές δραστηριότητες στον τουρισμό.
  • Μείωση ΦΠΑ στο 18% για αγαθά και υπηρεσίες στα νησιά του Ιονίου ως αντιστάθμισμα στην κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης.
  • Ειδικό σχέδιο για τουριστική προβολή και εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.
  1. ΙΑΝΟΣ

Αίτημα (προς κυβέρνηση και ΠΙΝ):

Στους δήμους που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, επιτάχυνση καταβολής αποζημιώσεων και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης δημόσιων υποδομών (δρόμοι, παραλίες, λιμάνια-μαρίνες, πλατείες).

  1. Εμπορικοί Σύλλογοι

Αίτημα (προς ΠΙΝ):

Αναζήτηση από την ΠΙΝ τρόπου εφ’ άπαξ στήριξης των λειτουργικών εξόδων των εμπορικών Συλλόγων που λόγω μη καταβολής συνδρομών λόγω συνθηκών βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας.

Η ΑΝΑΣΑ ευχαριστεί τους φορείς που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρωτοβουλία της αυτή και υπόσχεται ένταση των προσπαθειών για την με κάθε τρόπο στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά