Η πανδημία στη χώρα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την ευθύνη γι’ αυτό φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο, οι τραγικές ελλείψεις σε Υγεία  και Πρόνοια, η κατάσταση στα ΜΜΜ, η ασυδοσία των εργοδοτών στους χώρους δουλειάς, η υποταγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα επιχειρηματικά κέρδη είναι οι βασικές αιτίες που θρηνούμε σήμερα χιλιάδες νεκρούς.

Οι τραγικές αυτές ελλείψεις αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης Υγείας και Πρόνοιας εμφανίζονται με τραγικό τρόπο σήμερα. Το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης προσπαθεί να κρύψει την τραγική ευθύνη της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας και να φανερώσει την χρόνια επιδίωξή τους: την μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα. Δεν είναι θέμα ανικανότητας ή έλλειψης προγραμματισμού. Είναι υλοποίηση της πολιτικής που θέλει την καταστροφή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Οι απόψεις τους όπως : «δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία και ότι όλα πρέπει να είναι ιδιωτικά» (κα Ξαφά) και “Τα μισά κρατικά νοσοκομεία πρέπει να γκρεμιστούν” Μ. Παπαδημητρίου) είναι συνέπεια της πολιτικής διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον οδοστρωτήρα της ιδιωτικοποίησης παντού στην ΕΕ.

Καλύτερη απόδειξη για τις προθέσεις τους αλλά και αποκάλυψη της πολιτικής τους είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 όπου εν μέσω πανδημίας, και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι ακόμα πιο κάτω κι από φέτος κατά 572 εκατομμύρια ευρώ! Μειωμένη κατά 2,067 δισ. ευρώ (-12,4%) θα είναι η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2021 σε σύγκριση με φέτος, παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων το επόμενο έτος, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της απονομής οριστικών συντάξεων που εκκρεμούν χρόνια, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση. Επίσης μειώνονται και τα επιδόματα ανεργίας από τα 2,148 δισ. ευρώ στα 1,328 δισ. ευρώ.

Η πανδημία αξιοποιείται σαν πρόσχημα για να μπει φίμωτρο στη λαϊκή πάλη, για να μετατεθούν οι εγκληματικές ευθύνες για τη γύμνια του κρατικού συστήματος Υγείας στον λαό που αγωνίζεται και όχι στις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο που μας έφεραν στην κατάρρευση.

Εν μέσω lockdown η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με σκοπό να τσακίσει ότι απέμεινε ως δικαίωμα, αξιοποιώντας όλο νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ). Η μείωση του μέσου μισθού, η διάλυση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, η αύξηση των νόμιμων υπερωριών, οι απλήρωτες υπερωρίες, η πλήρης και επί 24ώρου βάσεως διαθεσιμότητα του εργαζόμενου στον εργοδότη, η ευελιξία, η δουλεία Σάββατα και Κυριακές είναι διακαής πόθος των επιχειρηματικών ομίλων και η κυβέρνηση σπεύδει να τα νομοθετήσει.

Την ίδια στιγμή και ενώ η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.   Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις.

Θέλει να καταργήσει τις γενικές συνελεύσεις και η απόφαση για απεργία να είναι υπόθεση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας!

Η αντεργατική επίθεση πάει χέρι-χέρι με την ένταση της καταστολής και το χτύπημα του δικαιώματος μας να οργανωνόμαστε. Ουσιαστικά απαγορεύουν την απεργία. Δίνουν στον εργοδότη το δικαίωμα να μηνύει και να κερδίζει αποζημίωση από τα σωματεία που αποφασίζουν απεργία.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε όλους αυτούς να μας γυρίσουν 100 και πλέον χρόνια πίσω!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας – Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς – Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία
  • Δωρεάν – μαζικά – εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους και σε όλο τον πληθυσμό
  • Μαζικές προσλήψεις. Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Αύξηση στους μισθούς.
  • Πλήρη κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων από το κράτος και την εργοδοσία σε περίπτωση αναγκαστικής απουσίας λόγω COVID-19. Καμία δυσμενής μεταβολή σύμβασης, καμία απόλυση, κανένας εργαζόμενος στον «πάγο» της αναστολής ενώ υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες σε υπηρεσίες και θεραπείες.
  • Να αποσυρθούν το αντεργατικό έκτρωμα που προβλέπει 10ωρη δουλειά και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος.

Ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν θα περάσει! Οι αγώνες του λαού δεν μπαίνουν στο «γύψο»!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ