Τα φετινά Χριστούγεννα, όπως φαίνεται, θα είναι πολύ διαφορετικά από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού.

Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει να πει με σιγουριά πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση, αν θα συνεχίσουμε και μετά την άρση των μέτρων να κυκλοφορούμε με SMS, ενώ μοιάζει να είναι βέβαιο πως δεν θα επιτραπεί την περίοδο των γιορτών η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των νομών.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα έχουμε άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, κάτι το οποίο είπε εκ νέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

“Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - LOCKDOWN

Διστακτικότητα για την εστίαση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μαζί με τα δημοτικά, στις 7 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών και τα εποχικά είδη. Λίγες ημέρες αργότερα θα ανοίξουν τα υπόλοιπα μαγαζιά, ενώ προβληματισμός εξακολουθεί να υπάρχει για τα καταστήματα εστίασης.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως διστακτικοί και αφήνουν ένα μικρό ενδεχόμενο να λειτουργήσουν λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, οι καφετέριες θα χρησιμοποιήσουν μόνο τους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Ρεβεγιόν στα σπίτια

Ερώτημα εξακολουθεί ακόμα να αποτελεί το τι θα γίνει με τα ρεβεγιόν στα σπίτια και κατά την αλλαγή του χρόνου, καθώς πρόκειται για συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. “Με ρωτάτε αν τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι αλλιώς, όπως ήταν αλλιώς το Πάσχα του 2020. Όλο το 2020 είναι αλλιώς. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί. Ας μην βιαζόμαστε”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - LOCKDOWN

“Φρένο” στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών

Ο Στέλιος Πέτσας, δήλωσε επίσης ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα τουριστικά χειμερινά θέρετρα, αλλά και όλα τα χιονοδρομικά κέντρα.

“Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό, αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. […] Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο”, είπε χαρακτηριστικά.

Γεραπετρίτης: Σταδιακή η άρση των μέτρων

“Με βάση τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων”, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι”.

“Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

“Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Γώγος: Δεν μπορεί να αρθεί το lockdown τέλος Νοεμβρίου – Μάχη να “σωθούν” τα Χριστούγεννα

Μεγάλη προσπάθεια είναι σε εξέλιξη από την πολιτεία και τους ειδικούς επιστήμονες να “σωθούν” τα Χριστούγεννα ενώ ο κορονοϊός δείχνει ασταμάτητος. Αυτό εξήγησε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος τόνισε πως δεν μπορούμε να βγούμε από το lockdown στις 30/11, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά.

“Ο τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία”, είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

“Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα”, δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Γώγο, αναφορικά με το άνοιγμα το σχολείων, προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής τόνισε πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση αφού πρώτα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην επιτροπή. “Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων”, κατέληξε.

Βατόπουλος: Λογικά οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα θα είναι κλειστές

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, ερωτηθείς σήμερα σε συνέντευξή του για το αν θα χαλαρώσουμε λίγο την περίοδο των γιορτών, είπε ότι “αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση”.

Σχετικά με το αν οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα, ο κ. Βατόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά ότι “οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα“.

via thetoc.gr