Ανοιχτό το ενδεχόμενο το lockdown να μην αρθεί οριζόντια και να συνεχίσει να ισχύει σε επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη όπου ο κορονοϊός καλπάζει ασταμάτητος. Δεν αποκλείεται ούτε η αυστηροποίησή του σε αυτές τις περιοχές, τις επόμενες μέρες.

Σκληρή είναι η μάχη που δίνεται πλέον στη Βόρεια Ελλάδα για να νικηθεί ο κορονοϊός, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις σκέψεις για το ούτως ή άλλως σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Με το ενδεχόμενο της επίταξης ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να είναι πλέον ορθάνοικτο μετά την αρνητική ανταπόκριση των ιδιοκτητών στο αίτημα του υπουργείου Υγείας για 200 κλίνες προκειμένου να ενισχυθούν οι αντοχές του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, το βάρος πέφτει την ίδια στιγμή στους ελέγχους. Αυτοί θα γίνονται σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία κυρίως σε χώρους εργασίας, απ’ όπου φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η διασπορά του ιού πήρε και πάλι την ανιούσα, σε συνδυασμό πάντα με τη χαλαρότητα στις μετακινήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πράγματι ότι η καμπύλη των κρουσμάτων έχει «επιπεδωθεί» στη Θεσσαλονίκη κι επιπλέον από τις 15/11 ξεκίνησε να καταγράφεται καθοδική πορεία – διαδοχικά 435, 491 και 595 από 766 στις 14/11 – προχθές (18/11) σημειώθηκε νέα έκρηξη κρουσμάτων στα 905 που ουσιαστικά ακύρωσε τα μέτρα που είχαν ληφθεί (σ.σ.: χθες ήταν 774).

Σημειώνεται δε ότι η Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε καθεστώς lockdown πριν από την καθολική εφαρμογή του σε ολόκληρη τη χώρα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, παρά το γενικότερο πρόβλημα, αλλά και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές (π.χ. Μαγνησία, Ιωάννινα) η καμπύλη δείχνει επίσης τάσεις σταθεροποίησης και τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν έντονα αυξητικές τάσεις.

Από σήμερα στις έξι το πρωί, εξάλλου, αυστηροποιούνται και τα μέτρα στα βόρεια σύνορα: έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο στην Κρυσταλλοπηγή και ανοιχτές παραμένουν μόνον οι πύλες εισόδου σε Κακαβιά, Προμαχώνα και Ευζώνους για όσους διαθέτουν αρνητικό PCR test 72 ωρών και οι οποίοι θα υποβάλλονται σε rapid test. Το φυλάκιο Νυμφαίας, αντιθέτως, θα είναι ανοιχτό μόνο για φορτηγά.

Προς παράταση το lockdown

Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις αφήνουν μηδαμινά περιθώρια πλέον για την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου. Όπως είπε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βγούμε από την καραντίνα μόνον όταν αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά τα κρούσματα. Έτσι, το πιθανότερο αυτή τη στιγμή είναι ότι στις 7 Δεκεμβρίου θ’ αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί.

Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, πρώτα θ’ ανοίξουν τότε τα σχολεία και θ’ ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να κινηθεί η αγορά κατά την εορταστική περίοδο. Η εστίαση θ’ ανοίξει πιθανότατα στις 19 Δεκεμβρίου με αυστηρούς περιορισμούς, ενώ κλειστά θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν, μπαρ και κέντρα διασκέδασης για την αποφυγή συγχρωτισμού. Θα ισχύσει, επίσης, συγκεκριμένο ωράριο για την εστίαση (π.χ. έως τις 10 ή 11 το βράδυ) που θα συνδυαστεί με απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Με δεδομένη πάντως την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η άρση των περιορισμών να μην γίνει από τις 7/12 οριζόντια για όλη τη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το lockdown θα συνεχίσει να ισχύει για τις επιβαρυμένες περιοχές, χωρίζοντας και πάλι τη χώρα σε δύο ζώνες. Παράλληλα, δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο νέας αυστηροποίησης του lockdown τις επόμενες ημέρες για τις ίδιες περιοχές, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υποχωρεί ο αριθμός των κρουσμάτων και η συνεπακόλουθη πίεση στο σύστημα υγείας.

Μητσοτάκης

Πανευρωπαϊκό συντονισμό ζητά ο Μητσοτάκης

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα συντονισμού κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης κορυφής της ΕΕ για την πανδημία, αναφέροντας ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες εν όψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Ζήτησε, επίσης, τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών να παραταθούν, ούτως ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Click4more Κορονοϊός: Νέα μέτρα για την πληγωμένη Βόρεια Ελλάδα – Κλείνουν σύνορα, αυστηρότεροι έλεγχοι

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη αξία ως προς την πολιτική αντιπαράθεση αποκτά η ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία ξιφουλκεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον εγκαλεί πως «κλείνει το μάτι στους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος». Στελέχη της ΝΔ λένε με νόημα πως ο πρωθυπουργός δεν κάλεσε τυχαία από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς να συστρατευτούν για να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ν’ αφήσουν έξω από το «δωμάτιο» συνωμοσιολογικές θεωρίες και λαϊκίστικες αναφορές για τον κορονοϊό και τα εμβόλια χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «από όλες τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται μια αγωνία να επενδύσει σε μια καταστροφή. Να καταρρεύσει π.χ. το σύστημα υγείας για να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη, αδιαφορώντας για τον πόνο των ανθρώπων». Στην κυβέρνηση και τη ΝΔ «βλέπουν» έτσι μια προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί τις συνέπειες της πανδημίας και την κόπωση των πολιτών, ισχυριζόμενοι ότι, τάχα, υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση. Κι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο, προοιωνίζοντας για πολιτική σύγκρουση (και) σ’ αυτό το πεδίο.

via newsit.gr