Ψήφισαν μόνο 18!

Η 7η Νοέμβρη και οι εκλογές-παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών αποτελούν παρελθόν. Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στο Υπουργείο Παιδείας και συσπειρώθηκαν στα σωματεία τους. Το Υπουργείο θα πρέπει να απαντήσει πειστικά γιατί, ενώ οι εκλογές για τα υπόλοιπα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δημοσίων Υπαλλήλων αναβλήθηκαν για αργότερα, το ίδιο προχώρησε μονομερώς στη διενέργεια των εκλογών-παρωδία παρ’ όλο που ο ένας εκ των δύο συμβαλλομένων, η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ, που εκπροσωπούν θεσμικά τους εκπαιδευτικούς, διαφώνησαν με τη διενέργειά τους.

Δυστυχώς για τους ιθύνοντες νόες που εμμονικά προσπάθησαν να επιβάλουν τις τηλε-εκλογές, αλλά ευτυχώς για την κοινωνία, οι εκπαιδευτικοί ως παιδαγωγοί και ως διανοούμενοι έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινωνικό γνωσιακό απόθεμα και δεν είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι.  Προφανώς η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, που απείχε από τις εκλογές, δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Στην κρίσιμη και μεταβατική εποχή που ζούμε συντελείται ένα ψηφιακό άλμα που θα αλλάξει άρδην τις κοινωνίες. Δεν είμαστε εναντίον της ψηφιακής τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν μπορεί μια χούφτα ψηφιακές πολυεθνικές να δρουν ανεξέλεγκτα. Οι δημοκρατικές κοινωνίες θα πρέπει να θωρακιστούμε θεσμικά και να θέσουμε όρια ώστε να αποφύγουμε  μια κοινωνική και ανθρωπολογική μετάλλαξη. Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε θεμελιώδη κεκτημένα της ανθρωπότητας, όπως είναι οι άμεσες και συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των εκλογών. Όπως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και την επικράτηση ενός άυλου, ψηφιακού σχολείου. Το μάθημα θα πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται δια ζώσης στο μέλλον.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μοιάζει αποκομμένη από την πραγματικότητα. Η εμμονή της να προχωρήσει πραξικοπηματικά στη διενέργεια των τηλε-εκλογών, με υποψήφιους που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση απόσυρσης της υποψηφιότητάς τους, πόλωσε αναίτια την κατάσταση  και εγκλωβίζει πια την Κυβέρνηση σε αδιέξοδο. Προφανώς οι «εκλεγμένοι» των εκλογών-παρωδία δεν εκπροσωπούν τον κλάδο και στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα παραιτηθούν. Εάν το Υπουργείο προχωρήσει σε διορισμό μελών στη θέση των αιρετών, τότε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η πρώτη Κυβέρνηση μετά την πτώση της Χούντας που θα διορίσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Θα μιλάμε, δηλαδή, για μια πρωτοφανή πρακτική που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πνεύμα και τις αρχές της δημοκρατίας μας. Οι εκπαιδευτικοί, με την αποχή τους από τις εκλογές-παρωδία, δεν αρνήθηκαν το κεκτημένο των αιρετών εκπροσώπων τους, αλλά εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου σε σχέση με τις συγκεκριμένες εκλογές. Εμείς ζητήσαμε να δοθεί παράταση στη θητεία των υφιστάμενων Υπηρεσιακών Συμβουλίων και να πάμε σε εκλογές αργότερα, όταν θα έχει εκτονωθεί η πίεση της πανδημίας.

Στον πίνακα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών-παρωδία του 2020 για το ΠΥΣΔΕ Λευκάδας καθώς και τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εκλογών του 2018.

ΠΥΣΔΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Εκλογές-παρωδία 2020 Εκλογές 2018
Εγγεγραμμένοι: 282 Εγγεγραμμένοι: 276
Ψήφισαν: 18 Ψήφισαν: 240
Λευκά: 1 Άκυρα: 17
Έλαβαν:

– ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 14

– ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2 (είχε αποσυρθεί)

– ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 1 (είχε αποσυρθεί)

Έλαβαν:

– ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 57

– ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 76

– ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 90

Όπως γίνεται φανερό, οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη είναι απόλυτα απονομιμοποιημένες καθώς δεν εκφράζουν τον κλάδο. Το Υπουργείο κατάφερε να συρρικνώσει μέχρι εξαφανίσεως τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Η ΕΛΜΕ Λευκάδας δεν αναγνωρίζει κανέναν «εκλεγμένο» ως αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών του ΠΥΣΔΕ Λευκάδας και αυτό απορρέει από την αποχή των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι που «εξελέγησαν» οφείλουν να σεβαστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους και να υποβάλουν την παραίτησή τους. Σε καμία περίπτωση δεν μας εκπροσωπούν. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Λευκάδας μίλησαν δια της αποχής τους.

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν έγιναν ποτέ. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρατείνει τη θητεία των υφιστάμενων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όπως ορθά έπραξε το  Υπουργείο Εσωτερικών με τα υπόλοιπα Υπηρεσιακά Συμβούλια, και να γίνουν οι εκλογές αργότερα, υπό ομαλότερες συνθήκες.

Η Υπουργός Παιδείας έχει από καιρό διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης, που αντιθέτως θα όφειλε να καλλιεργεί, με τον εκπαιδευτικό κόσμο. Η αλαζονική στάση της στο θέμα των εκλογών ήταν το αποκορύφωμα. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προχωρήσει σε εξοβελισμό των αιρετών από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ή σε διορισμό των αντιπροσώπων των εργαζομένων εκπαιδευτικών. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει όνειδος στη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας