Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο κορονοϊός στην χώρα μας με τους λοιμωξιολόγους να αναζητούν τρόπους για να “φρενάρουν” τη διασπορά της νόσου πριν χαθεί ο έλεγχος. Τα 865 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες θορύβησαν την κυβέρνηση και η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται κυρίως στους 12 νομούς που βρίσκονται σε “πορτοκαλί” συναγερμό, ανάμεσα τους είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη έχουμε δύο τοπικά lockdown σε Κοζάνη και Καστοριά. Δηλαδή στις δύο περιοχές της δυτική Μακεδονίας που ξεκίνησε και το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σε ανοιχτή γραμμή ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα έχει αποφασίσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων τα οποία θα ανακοινώσει το απόγευμα με τηλεοπτικό του μήνυμα προς στον ελληνικό λαό. Θα έχει προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 Περιφερειάρχες στους οποίους θα περιγράψει την ανησυχητική εικόνα που επικρατεί και θα ζητήσει απ’ όλους να συμβάλουν προκειμένου να εφαρμοστούν πιστά τα μέτρα που θα εξαγγελθούν.

Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόσο για την αρνητική πορεία της νόσου όσο και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού θα κρίνουν την τελική απόφαση του πρωθυπουργού για το ποιοι από τους 12 “πορτοκαλί” νομούς θα μπουν σε μίνι “καραντίνα”. Σε κατάσταση υψηλού κινδύνου είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Βοιωτία ενώ η κατάσταση στα Γιάννενα αναμένεται να επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Εκείνο που ξεκαθαρίζουν από το Μαξίμου είναι πως θα μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα έχουν τοπικό χαρακτήρα. Ανάλογα δηλαδή με το πόσο επιβαρυμένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής.

Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν

Εκτός από τα τοπικά lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα σε όσες περιοχές βρίσκονται κοντά στα όρια του συναγερμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανακοινωθεί η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1 έως τις 5 το πρωί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του συγχρωτισμού στις πλατείες. Ωστόσο το ωράριο των καταστημάτων εστίασης – εκτός από τους νομούς που θα επιβληθεί lockdown – πιθανότατα δεν θα αλλάξει.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο Νίκος Χαρδαλιάς που απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για την πιστή εφαρμογή των μέτρων. “Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία”.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον κορονοϊό

Η πανδημία που σαρώνει ολόκληρη της Ευρώπη έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ηγετών της Ε.Ε. και στις 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης. Η εξάπλωση του κορονοϊού είχε συζητηθεί μεταξύ των “27” και την προηγούμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μέσα σε λίγα 24ωρα. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης του κορονοϊού.

via thetoc.gr