Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αλλά και την εκλογή της κυβέρνησης, βιώνουμε την επιλογή του λαού του Μεγανησίου, αλλά και τον βιασμό της θέλησής του από την πλευρά της κυβέρνησης, με τα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα, που αφορούν τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλλογικών οργάνων της.

Σ ΄αυτό το διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας γραφικής διαχείρισης στο δήμο, με σημαία τα αστεία δελτία τύπου, μιας άτυπης και υποβόσκουσας δυαρχίας στη διοίκησή του, που διακόπτεται από εξάρσεις αυταρχισμού και επίδειξης ενός (απόντος ουσιαστικά από το νησί) ανδρός αρχής, καθοδηγούμενου λόγω άγνοιας από εξωμεγανησιώτικα κέντρα και με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Γίναμε μάρτυρες μιας δημοτικής ομάδας εν υπνώσει ή με σιγή ιχθύος.

Γίναμε μάρτυρες μιας όψιμης φιλοκυβερνητικής κυβίστησης, προσδοκώντας είτε ψίχουλα κρατικής ενίσχυσης, είτε προσωπική προβολή και κάθε είδους όφελος, είτε καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό για το περίφημο «χρίσμα» στις επόμενες, όχι βέβαια τόσο κοντινές, αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά χρονικά του τόπου, με άλλο νόμο γίνονται οι εκλογές και με άλλον διοικείται ο δήμος. Πρώτη φορά ο βιασμός της λαϊκής θέλησης είναι τόσο απροκάλυπτος. Πρώτη φορά οι μειοψηφίες βαφτίζονται πλειοψηφίες και μάλιστα καμώνονται ότι λειτουργούν δημοκρατικά για το καλό του λαού.

Πρώτη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται σε τέτοιο βαθμό πιστή θεραπαινίδα της κεντρικής εξουσίας και οι ημέτεροι δήμαρχοι εντολοδόχοι της κυβερνητικής πολιτικής. Πρώτη φορά και σε τοπικό επίπεδο οι άχρηστοι βαφτίζονται άριστοι, οι ανίδεοι ασκούν εξουσία, οι λαϊκιστές γίνονται «επώνυμοι», οι ρουσφετολόγοι δημιουργούν μικρούς στρατούς στις γειτονιές και στα χωριά και φανατίζουν ένα ανενημέρωτο κοινό, που βολεύεται με ψίχουλα, που πέφτουν από το τραπέζι της εξουσίας: μεροκαματάκια, διορισμοί, καθαρισμοί παραλιών και οικισμών, ανοχή σε κάθε είδους περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή, πολεοδομική παρανομία. Πρώτη φορά τέτοια στασιμότητα σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο δύσμοιρος αυτός τόπος.

Και κάπου κάπου ξυπνούν από το λήθαργο, συρόμενοι πίσω από μεμονωμένες πρωτοβουλίες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) ή κάποιων συντοπιτών μας και βαυκαλίζονται πως φιλοξενούν κυβερνητικά στελέχη προς όφελος του νησιού ή ενδιαφέρονται για την υγεία των δημοτών, δημοσιεύοντας φωτογραφίες ή δελτία τύπου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, τη στιγμή που στο ιατρείο δεν υπάρχει αντιτετανικός ορός.

Απολαμβάνουν μια πλαστή εξουσία, που τους δώρισε η κυβέρνηση και την οποία δεν είχαν ποτέ ονειρευτεί, ούτε μπορούν να τη διαχειριστούν προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου. Αντίθετα, τη διαχειρίζονται για προσωπικό όφελος και μάλιστα δεν διστάζουν να διαλαλούν ότι «ο δήμος είμαστε εμείς».

Αυτό δεν είναι τόσο αθώο, όσο φαίνεται, ή περαστικό. Δείχνει έλλειψη δημοκρατικής παιδείας, δείχνει σημάδια φιλοφασίζουσας αντίληψης, που νομιμοποιούν στη συνείδηση των δημοτών το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και την ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας.

Βεβαίως το διαβατήριο για όλες τις αυθαιρεσίες και την αντιδημοκρατική άσκηση της τοπικής εξουσίας δόθηκε από την κυβέρνηση με την υποβάθμιση – απαξίωση των δημοτικών συμβουλίων, δίνοντας την απόλυτη εξουσία στην οικονομική επιτροπή και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις εξουσίες και τον αυταρχισμό των δημάρχων.

Από τον Αύγουστο 2019 μέχρι και τον τελευταίο νόμο για την ιθαγένεια, μεταφέρονται στην οικονομική επιτροπή αρμοδιότητες που ασκούνταν από το δημοτικό συμβούλιο. Έτσι ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ο δήμαρχος, που ελέγχει την οικονομική επιτροπή, μπορεί:

  • Να διαγράφει χρέη μεγαλοοφειλετών προς το δήμο
  • Να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων, δηλαδή του πολιτιστικού κέντρου και της ΚΟΙ.Δ.Ε.Μ., που και εκεί η πλειοψηφία των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι διορισμένη
  • Μπορεί να κάνει τις προσλήψεις, να αναθέτει απευθείας έργα, μελέτες και υπηρεσίες
  • Να εγκρίνει τα οδοιπορικά των αιρετών, των υπαλλήλων, αλλά και των……ιδιωτών που κάνουν υποτίθεται δουλειές του δήμου
  • Μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις, να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του δήμου στις κοινωφελείς επιχειρήσεις, να αναμορφώνει τον προϋπολογισμό

Αυτές είναι μερικές από τις αρμοδιότητες, που μεταφέρθηκαν στην οικονομική επιτροπή και εκτός των άλλων συνεπειών, δένει χειροπόδαρα την αντιπολίτευση και τη μετατρέπει σε «γλάστρα» στα δημοτικά συμβούλια.

Αν προσθέσουμε και το ότι οι συνεδριάσεις γίνονται είτε δια περιφοράς είτε με τηλεδιάσκεψη, γίνεται φανερό πως διοικούνται οι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο δικός μας.

Εμείς βέβαια έχουμε και την πρωτοτυπία, οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής να λαμβάνονται με διαδικασία εξπρές διάρκειας πέντε λεπτών, είτε συμμετέχει είτε όχι η αντιπολίτευση, η οποία πολλές φορές εισπράττει ειρωνία, απαξίωση, χλευασμό, ακόμη και ύβρεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, η κοινωνία να αναλάβει τις ευθύνες της. Να αντισταθεί στον επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο και να αντιστρέψει την κατάσταση. Αν βέβαια δεν έχει διαβρωθεί από το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, τον λαϊκισμό, την ψευδολογία και την υποσχεσιολογία. Να βρει τους τρόπους, τα μέσα, τους ανθρώπους να αλλάξει τα πράγματα.

Σε αυτή την προσπάθεια εμείς θα είμαστε παρόντες!

Υστερόγραφο:

Τα τελευταία τραγελαφικά γεγονότα στους κόλπους της δημοτικής αρχής, που αποπνέουν δυσοσμία από τη θεσμική σαπίλα, μας αναγκάζει να επανέλθουμε. Και αυτό όχι γιατί μας αφορά η λειτουργία της παράταξης, που διοικεί το δήμο, αλλά γιατί σε αυτά τα γεγονότα δόθηκε δημοσιότητα και γιατί εμπλέκεται και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, που θεσμικά εκπροσωπεί το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, άρα και την αντιπολίτευση.

Ακόμη γιατί ο πρώτος πολίτης του νησιού, ο θεσμικός εκπρόσωπος του δήμου, καταφέρεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα εναντίον των στενών του υποτίθεται συνεργατών, απαντώντας σε μια επιστολή – μνημείο εκβιαστικής νοοτροπίας, όψιμης δημοκρατικής ευαισθησίας και απειλών τύπου…. «μπακαλόγατου».

Δεν ξέρουμε τώρα πια αν θα έχουμε δήμαρχο «υπό ομηρία» ή αν θα συνεχιστεί η «δυαρχία» στο δήμο. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι, ότι ο χορός καλά κρατεί, ότι η πολιτική αξιοπρέπεια πήγε περίπατο, ότι το Μεγανήσι ζει μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες της ιστορίας του.

Η επίκλησή μας στην κοινωνία για εγρήγορση και αλλαγή ισχύει πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό

Παρακαλούμε τα πιθανά σχόλιά σας να είναι επώνυμα

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ενωτικής Αναγέννησης»

Κατερίνα Καββαδά

Θανάσης Κονιδάρης

Κώστας Αυγερινός