ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας και την προστασία της υγείας του λαού μας

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Βρισκόμαστε  στην αρχή του δεύτερου και πιο δύσκολου  κύματος της πανδημίας . Στο νοσοκομείο Λευκάδας, όπως και στις  υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας, δεν έχει γίνει καμιά  σημαντική προσπάθεια  από την κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και οι δομές της  πρωτοβάθμιας φροντίδας  υγείας, έτσι  ώστε να έχουν την δυνατότητα με καλύτερες προϋποθέσεις  να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid 19  αλλά και τις τακτικές  καθημερινές  ανάγκες, που εξαιτίας του χειμώνα, θα είναι αυξημένες.  Ο πολύτιμος χρόνος που κερδήθηκε χάρη στην υπεύθυνη στάση του λαού μας δεν αξιοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο νοσοκομείο Λευκάδας οι ελλείψεις είναι  τεράστιες. Πάνω από 200 οργανικές θέσεις  διαφόρων ειδικοτήτων παραμένουν κενές. Ιδιαίτερα στο ιατρικό προσωπικό  η κατάσταση είναι τραγική. Ακόμη και οι  ελάχιστες  12  προσλήψεις μόνιμων  γιατρών που υποσχέθηκαν στο Λευκαδίτικο λαό  δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε μία κι ας   έχουν περάσει από την προκήρυξή τους  8 μήνες.

Αντίθετα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη σε σχέση με πέρσι και μάλιστα πριν το ξέσπασμα της  πανδημίας αφού συνταξιοδοτήθηκαν γιατροί, όπως ο οφθαλμίατρος και ο βιοπαθολόγος, οι οποίοι  δεν αντικαταστάθηκαν ακόμη.  Επίσης συνάδελφοι γιατροί απουσιάζουν λόγω  προβλημάτων υγείας με  αναρρωτική άδεια, αποδυναμώνοντας έτσι  την λειτουργία των τμημάτων και των  κλινικών, που ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα,  όπως πχ την παιδιατρική κλινική και στα εργαστήρια.

Η παθολογική κλινική συνεχίζει να λειτουργεί οριακά, εξουθενώνοντας τους ήδη καταπονημένους από τις πολλές εφημερίες  γιατρούς. Υπάρχουν μόνο δύο ειδικευόμενοι γιατροί  στο νοσοκομείο  ( ο ένας θα φύγει τις επόμενες μέρες) και οι αγροτικοί γιατροί έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ νοσοκομείου Κ. Υ. Βασιλικής και όσων  αγροτικών ιατρείων δεν κατάφεραν να κλείσουν το 2014.  Συνεχίζει να μην εφημερεύει καθημερινά αναισθησιολόγος. Στην  ΜΤΝ μια νεφρολόγος  έχει μείνει μόνης της εδώ και πολύ καιρό,  συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Πολλές ειδικότητες άκρως απαραίτητες για το νοσοκομείο είναι μονήρης, με αποτέλεσμα  να μην εφημερεύουν καθημερινά  πνευμονολόγος, νευρολόγος,  ουρολόγος και άλλες δεν υπάρχουν καν όπως ωτορινολαρυγγολόγος και οδοντίατρος.  Ακόμη και στις χειρουργικές ειδικότητες και στο ακτινολογικό τμήμα   οι γιατροί είναι ελάχιστοι και αναγκάζονται να πραγματοποιούν  πολλές  εφημερίες, πάνω από 11  πολλές φορές, για την κάλυψη των τμημάτων τους.

Η ΜΕΘ  παραμένει κλειστή όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι στην αντιμετώπιση  των ασθενών που έχουν προσβληθεί από covid 19, αλλά και για άλλα βαριά περιστατικά  που ψάχνουν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων και πολλές φορές νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Οι ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων για δύο χρόνια, πλην γιατρών, που πραγματοποιήθηκαν  το Μάρτη, σε καμιά περίπτωση δε φτάνουν για να καλύψουν  τα  τεράστια  κενά και τις  αυξημένες  ανάγκες  του νοσοκομείου. Αυτό αποδεικνύεται από τα ρεπό και τις άδειες προηγούμενων χρόνων  που οφείλονται στο  προσωπικό, την απογείωση της εντατικοποίησης με τα απάνθρωπα ωράρια εργασίας  και  την προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά  με διαρκείς   «μπαλωματικές» μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα,   δημιουργώντας όμως,  άλλα κενά και μεγαλύτερα προβλήματα.

Παραμένει το τεράστιο   πρόβλημα στη λειτουργία της  Μαιευτικής κλινικής λόγω έλλειψης μαιών. Οι συναδέλφισσες  αναγκάζονται για  να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής να βρίσκονται σε κατάσταση stand by   με ένα ακουστικό στο χέρι,  πραγματοποιώντας   «ετοιμότητες από  το σπίτι»  πέραν του εβδομαδιαίου ωραρίου τους, που είναι και αμφίβολο αν θα τις πληρωθούν, μιας και η κυβέρνηση ετοιμάζει νόμο για την κατάργηση των υπερωριών.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει «κοκκινήσει» προ πολλού και οι πιστώσεις έχουν  εξαντληθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου «για να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των συμβασιούχων του μηνός Σεπτεμβρίου μηδενίστηκαν όλοι οι άλλοι κωδικοί που καλύπτουν άλλες επιτακτικές ανάγκες του»  όπως υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια κτλ. Ούτε καν την χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πανδημίας  δεν φρόντισε η κυβέρνηση να εξασφαλίζει με αποτέλεσμα σε  πολλά νοσοκομεία οι συμβασιούχοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό μας, αλλά και σε όλη την χώρα,  είναι διαλυμένες αφού το ελάχιστο προσωπικό έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο για να καλύψει τα τεράστια κενά του. Αντίθετα θα έπρεπε να  έχουν  ενισχυθεί και να λειτουργούν  σε 24ωρη βάση, συμβάλλοντας  στην  αποσυμφόρηση του νοσοκομείου  με την αντιμετώπιση  και την παρακολούθηση  περιστατικών  που δεν χρειάζονται άμεσα νοσηλεία  στο νοσοκομείο.  Επίσης θα  μπορούσαν   να παίξουν  ουσιαστικό ρόλο στο τομέα της πρόληψης, της εκπαίδευσης,   στην κοινότητα σε διάφορους εργασιακούς και μαζικούς χώρους συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση της μετάδοσης και της διασποράς του ιού.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο και έχουν προσαρμοστεί στις ελλείψεις του κάθε νοσοκομείου θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς  και υγειονομικούς. Ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αρνείται τη διεξαγωγή επαναλαμβανόμενων test σε υγειονομικούς και σε μαζικούς χώρους  που συνωστίζονται εργαζόμενοι  ακόμη και όταν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ουσιαστικά τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία  τείνουν   να μετατραπούν  σε «νοσοκομεία της μιας νόσου», αφήνοντας πάλι όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας εκτεθειμένους και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους  εκατοντάδες ασθενείς με άλλες  σοβαρές παθήσεις (καρκινοπαθείς, ασθενείς με καρδιολογικά, και  αναπνευστικά προβλήματα , ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης ).

Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας  στα σχολεία, στα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση αξιοποιεί την  πανδημία  για να καταργήσει βασικά  εργασιακά  δικαιώματα.  Ενισχύσει με κάθε τρόπο  την κερδοφορία των  ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία προσφέροντας τους  νέο  δωράκι 30 εκατ. ευρώ, για την παραχώρηση και ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ αποζημιώνοντας  τους μάλιστα με   διπλάσια τιμή την κάθε κλίνη σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία.   Προωθεί   τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως  επιχειρήσεις, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας φώτισε σε όλους, ότι η αιτία της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας με τους χιλιάδες νεκρούς  σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ, Ιταλία  κτλ ήταν η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων τους υγείας.

Αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού μας, των εργαζομένων και των παιδιών μας  ως «κόστος» και «έξοδο» για να μη θιγούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι εγκληματική η πολιτική τους  και πρέπει να λάβουν την απάντησή τους !

Η κρατική τρομοκρατία και η αυταρχικότητα   έχει απογειωθεί.  Επικαλούμενη τον πρόσφατο νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε τα ΜΑΤ για να υποδεχθούν τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς που παλεύουν για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Ξεκαθαρίζουμε ότι η εντεινόμενη τρομοκρατία της κυβέρνησης  ΔΕΝ μας φοβίζει. Θα την αντιμετωπίσουμε γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε άλλο  δρόμο παρά μόνο τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα  για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και την υγεία τη δική μας και του λαού μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε τον αγώνα:

  • Συμμετέχοντας στο πανεργατικό  συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου και στη συγκέντρωση  την Τρίτη 13 Οκτώβρη ώρα 7:00μμ στον Αη- Μηνά.
  • Και στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και στη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου στις 10:00 πμ

                                                              Το  ΔΣ