Επιστροφή στα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά σε μια νέα πραγματικότητα. Με μάσκες για όλους και απουσίες για όσους δεν τις φορούν. Ο κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα στα σχολεία, την καθημερινότητα παιδιών και εκπαιδευτικών. Επιβάλει μάσκα στους πάντες, αποστάσεις, σχολαστικό καθαρισμό των χεριών, των τάξεων και του εξοπλισμού. Στην Λευκάδα τελέστηκαν οι αγιασμοί και τα πράγματα κύλησαν αρκετά ομαλά σε όλα τα σχολεία. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα ακoλουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου.

Όταν τηρείς την υπόσχεσή σου, χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης

Στο Μουσικό Σχολείο τον αγιασμό τέλεσε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νικηφόρος.

Την δική της ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία του Δήμαρχου Λευκάδας κου Καλού στον αγιασμό του Μουσικού Σχολείου αφού πέρσι από το ίδιο σημείο είχε κάνει μια υπόσχεση στα παιδιά και ένα χρόνο μετά βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να μπορεί να τα κοιτάξει στα μάτια και να τους ανακοινώσει  ότι «μπορούμε πλέον να αναπνεύσουμε ελεύθερα.» Πολλοί αυτοδιοικητικοί θα ήθελαν να είχαν αυτή την ευκαιρία στην θητεία τους, μια υπόσχεση που έδωσαν να μπορούν να την τηρήσουν κιόλας, πόσο μάλλον όταν αφορά παιδιά. Στις μέρες μας δυστυχώς σπάνιο φαινόμενο, αλλά όχι ακατόρθωτο όπως είδαμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

«Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη, μια περίεργη χρονιά.»

Ο Δήμαρχος Λευκάδας μίλησε στα παιδιά και για το νέο ξεκίνημα τους σε νέα δεδομένα. «Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη, μια περίεργη χρονιά. Όλοι μαζί όμως θα φέρουμε εις πέρας την νέα αποστολή. Η Λευκάδα όσον αφορά την πανδημία τα κατάφερε που σημαίνει ότι είναι στο χέρι μας αυτό το κάλο επίπεδο που έχουμε επιτύχει να το συντηρήσουμε και να φροντίσουμε όλοι μαζί αυτό το υγιές περιβάλλον ώστε να επιτύχουν τα παιδιά τους στόχους τους.» Ο κος Καλός γνωρίζει βέβαια όπως είπε ότι θα υπάρξουν εμπόδια και δήλωσε παρόν σε οτιδήποτε χρειαστεί το σχολείο και όλοι οι εκπαιδευτικοί. Ο Δήμος μας θα σταθεί αρωγός στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

Κλείνοντας το καλωσόρισμα των μαθητών ο κος Καλός αναφέρθηκε στη συγγνώμη που είχε ζητήσει από τα παιδιά πέρσι εκ μέρους της πολιτείας για την αφόρητη κατάσταση που βίωνε όλη η Λευκάδα αλλά ιδιαιτέρως τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου λόγω των απορριμμάτων σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο.

«Είχα δώσει μια υπόσχεση ότι θα τα καταφέρουμε και θα το επιλύσουμε το ζήτημα. Μπορεί τώρα να μεσολάβησε ο κορονοϊός, αλλά αυτό το μεγάλο πρόβλημα των  απορριμμάτων το επιλύσαμε και μπορούμε τουλάχιστον να αναπνέουμε ελευθέρα!»

Είναι σημαντικό να τηρείς την υπόσχεσή σου, γιατί έτσι χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτό επικοινώνησε ο Δήμαρχος Λευκάδας στους μαθητές, να αποκτηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών που είναι το μέλλον του τόπου μας με τις Αρχές, αλλά και με τους μεγαλύτερους γενικότερα. Αυτό το καταφέρνεις όταν υπόσχεσαι μόνο όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις. Και ακόμα περισσότερο όταν πραγματοποιείς περισσότερα απ’ όσα υποσχέθηκες.

Στην συνέχεια μίλησαν ο Διευθυντής του σχολείου κος Κονιδάρης, ο οποίος με την σειρά του ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κα Ρούσσου η οποία ευχήθηκε καλή πρόοδο και αναφέρθηκε στην ευκαιρία που προέκυψε και λόγω κορονοϊόυ να γίνουμε όλοι μαζί πιο υπεύθυνοι και πιο αλληλέγγυοι πολίτες για το κάλο όλων μας!

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είχε στο επίκεντρό της τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ έδωσαν βέβαια έμφαση στη χρήση της μάσκας.

Να τονίσουμε άλλη μια η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Αν κάποιος μαθητής δεν φορά τη μάσκα του δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο και θα παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Όσον αφορά στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αναμένεται να υπάρξει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς,

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

Ο υπεύθυνος για τον κορονοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και παίρνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να έρθουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Σε ποιους χώρους πρέπει οι μαθητές να φοράνε μάσκα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας

Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:

α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.