Εδώ και πολλά χρόνια, η Λευκάδα ζει όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα το πρόβλημα, είτε με την χαμηλή παροχή στο δίκτυο του νερού, είτε με τις συχνές διακοπές λόγω βλάβης του δικτύου αυτού. Το φετινό καλοκαίρι, το παραπάνω πρόβλημα πήρε δραματικές διαστάσεις. Σήμερα, πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι για το ζήτημα του νερού ευθύνεται είτε ο Σύνδεσμος Ύδρευσης της Πρέβεζας (όπως π.χ. έκανε η δική μας Δημοτική Αρχή) είτε ευθύνεται η ανοργανωσιά του Δήμου, είτε οι παράνομες συνδέσεις, είτε η μη καταβολή τελών από ένα τμήμα των δημοτών.

Πέρα όμως από την ποσότητα δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη  στην καταλληλόλητα του νερού. Γι’ αυτό  όλα αυτά τα χρόνια  οι εταιρείες εμφιαλωμένων και οι από απέναντι νερουλάδες κάνουν χρυσές δουλειές. Αυτό το γεγονός μαζί με τους μόνιμους εξωτερικούς «συνεργάτες» που δεν μας λέει καμιά δημοτική αρχή πόσο μας κοστίζουν δείχνει ότι και σήμερα  η ύδρευση είναι σ’ ένα βαθμό ιδιωτικοποιημένη. Δεν τους φτάνει όμως αυτό, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επαναφέρουν την αναγκαιότητα της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ουσιαστικά δηλαδή την πλήρη ιδιωτικοποίηση, για να λυθούν όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας!!!

Η επίλυση του ζητήματος του νερού είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα. Ας ξεκινήσουμε λίγο από το παρελθόν. Ποιοι διαχειρίστηκαν τον Δήμο τις προηγούμενες δεκαετίες; Ήταν τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και την τελευταία πενταετία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο σημερινός δήμαρχος υπήρξε παλαιότερα δημοτικός σύμβουλος και ανήκε σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.        Όλοι οι παραπάνω, επί της ουσίας ομονοούν στην ίδια πολιτική, καθώς στηρίζουν τη μείωση των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών. Συμφωνούν στην κεντρική πολιτική γραμμή του Κράτους  των εκάστοτε κυβερνήσεων με τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, η οποία είναι και η στρατηγική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ.

Όλα είναι εμπορεύματα και το νερό πρέπει να μπει στη διαδικασία κερδοφορίας του κεφαλαίου, απαξιώνοντας τις υποδομές μέσω του μηδενισμού της κρατικής χρηματοδότησης για την επίλυση του προβλήματος (10 χρόνια καθυστερεί το έργο του αγωγού Άκτιου – Λευκάδας, νέα παράταση στην οχτάχρονη μελέτη για τον νέο αγωγό). Από κοινωνικό αγαθό θέλουν να το μετατρέψουν στην πορεία σε κερδοσκοπικό – χρηματιστηριακό  προϊόν στα χέρια κάποιων ιδιωτών. Γι’ αυτό στήνουν την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. σε πρώτη φάση με δημόσιο έλεγχο και στη συνέχεια, όταν ο ελληνικός λαός πληρώσει για μια σειρά υποδομές, θα την ιδιωτικοποιήσουν πλήρως. Εξάλλου, τα παραδείγματα δεν είναι λίγα, καθώς αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις έχουν συντελεστεί στο παρελθόν και σε σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.

Το ερώτημα είναι το εξής:

Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν με την πολιτική τους να οξύνουν το πρόβλημα, να αγανακτούν οι πολίτες και κάτω από την προπαγάνδα τους να τους οδηγούν να μη απορρίπτουν την ιδιωτικοποίηση, όπως ήδη το κάνουν αρκετοί σήμερα ( π.χ. ο δημοτικός σχολιαστής και ο πρώην Δήμαρχος Κ. Αραβανής που συνεχίζει και επιμένει ακόμα και σήμερα για την ΕΥΔΑΠ);

Ή θα οργανώσουμε την πάλη μας για να επιβάλουμε άμεσα λύση στο καυτό πρόβλημα, διεκδικώντας:

  1. Το νερό να παραμείνει κοινωνικό αγαθό, φθηνό και ποιοτικό για τον λαό
  2. Γενναία χρηματοδότηση ώστε άμεσα να φτιαχτεί ο αγωγός Άκτιου–Λευκάδας, καθώς και ο νέος αγωγός από τον Αη Γιώργη αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου (τέλειωσε μας είπαν…) που προχθές πήρε παράταση μέχρι το τέλος του 2020
  3. Να αντικατασταθεί το προβληματικό δίκτυο στο εσωτερικό του νησιού και ιδιαίτερα τα κομμάτια που είναι με τον καρκινογόνο αμίαντο.
  4. Να συσταθεί Οργανισμός σε επίπεδο Δήμου που θα λύνει στην τρέχουσα καθημερινότητα τα προβλήματα με νέες προσλήψεις, καθώς πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  5. Να παρακολουθείται το δίκτυο με τηλεμετρία για να αντιμετωπίζονται γρήγορα οι βλάβες και να δίνονται άμεσες λύσεις.

Η στάση της δημοτικής πλειοψηφίας στην πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου Λευκάδας για δημόσια ανοιχτή συζήτηση με όλο το λαό, δείχνει την πρόθεσή τους για λύση προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.           Η δημόσια συγνώμη του δημάρχου είναι κάλπικη. Ο ίδιος ένα χρόνο και πλέον στην διοίκηση του Δήμου δεν πήρε κανένα μέτρο έστω για να βελτιωθεί η κατάσταση, πράγμα που δείχνει την συνολικότερη ανικανότητά τους.

Ο άλλοτε λαλίστατος, επί πενταετία Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καββαδάς, τηρεί σιγήν ιχθύος για το παραπάνω πρόβλημα την ώρα που οι Λευκαδίτες λένε το νερό νεράκι. Συντηρεί με την στάση του την υφιστάμενη κατάσταση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, ο ίδιος που λίγες μέρες πριν στον απολογισμό του τα είχε λύσει όλα! Άχνα βέβαια δεν βγάζουν ούτε και τα πολιτικά κόμματα που επί δεκαετίες διαχειρίζονταν και διαχειρίζονται βέβαια ακόμη και σήμερα τον τόπο ( ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΣΥΡΙΖΑ).

Ο εφησυχασμός όλων μας είναι κακός σύμβουλος και απαιτείται άμεση επαγρύπνηση αλλά και κινητοποίηση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αφορούν στο νερό αλλά και πολλά άλλα που μας ταλαιπωρούν επί χρόνια , με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι προς όφελος μιας χούφτας επιχειρηματιών!

ΛΕΥΚΑΔΑ  4-9-2020