ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Απλήρωτες οι υπερωρίες, οι νυχτερινές και Κυριακάτικες βάρδιες μηνός Ιουνίου και Ιουλίου του μόνιμου και επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, οι εφημερίες των γιατρών για το μήνα Ιούλιο και οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι (νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό) του νοσοκομείου Λευκάδας για την εργασία που πραγματοποίησαν  (νυχτερινή, υπερωριακή και Κυριακές) για τους  μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καθώς και οι εφημερίες των γιατρών για το μήνα Ιούλιο, όπως επίσης  και οι  πρόσθετες εφημερίες τους για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο στο νοσοκομείο Λευκάδας, λόγω έλλειψης πιστώσεων. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε αντίξοες  συνθήκες, με αυξανόμενη εντατικοποίηση το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με χρωστούμενα ρεπό και κανονική άδεια ακόμη και του προηγούμενου έτους, παραμένουν απλήρωτοι για εργασία που πραγματοποίησαν.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο αφού όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου Λευκάδας και θα χρειαστεί αύξηση του προϋπολογισμού. Δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής η μισθοδοσία των συμβασιούχων του νοσοκομείου που προσλήφθηκαν την άνοιξη στο «πρώτο κύμα» της πανδημίας. Η πληρωμή της μισθοδοσίας του Αυγούστου των επικουρικών, που πληρώνονται από το ίδιο το νοσοκομείο, έγινε με ανακατανομή κονδυλίων, προφανώς περιορίζοντας άλλες ανάγκες το νοσοκομείου με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, γάντια, σεντόνια κλπ. Απλήρωτοι παραμένουν για δυο μήνες, τακτική μισθοδοσία και νυχτερινά, Κυριακές και αργίες και οι συμβασιούχοι του ΕΚΑΒ Λευκάδας που προσλήφθηκαν στο «πρώτο κύμα» της πανδημίας.

Η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια για ένα εργαζόμενο ΠΕ κατηγορίας με δεκαετή προϋπηρεσία είναι μόλις 19,95 ευρώ μεικτά, για ένα εργαζόμενο ΤΕ κατηγορίας, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 18,83 ευρώ μεικτά, για ένα εργαζόμενο ΔΕ κατηγορίας, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 14,7 ευρώ μεικτά και για ένα εργαζόμενο ΥΕ κατηγορίας, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 13,02 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, πολύ χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για την δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργό εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β’ είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α΄ είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένα το νοσοκομείο Λευκάδας αλλά και άλλα σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι ενέργειες προτίθεται να πραγματοποιήσει ώστε:

  1. Να εκταμιευτούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή.
  2. Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή, νυχτερινή υπερωριακή εργασία και για εργασία σε Κυριακές και αργίες.

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος