Με νέα εγκύκλιο, που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, καθορίζει τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων, στις 14 Σεπτεμβρίου, για την προστασία των σχολικών μονάδων από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-21, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, το κάθε είδους προσωπικό, καθώς και οι επισκέπτες σε όλες τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποχρεούνται να φέρουν προστατευτική μη ιατρική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων γίνεται τηρουμένων των ακόλουθων κανόνων:

α. Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

β. Αποφυγή συγχρωτισμού

γ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα

δ. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση και εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών

ε. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι Προϊστάμενοι/νες, οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης της Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι θα ακολουθήσει η έκδοση νεότερης ΚΥΑ με λεπτομερείς οδηγίες.

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών αύριο: Ζητούν μείωση αριθμού μαθητών στην τάξη

Ζητώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, η ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν τη μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες. Επίσης, ζητούν μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Τέλος, επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.