Την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε ελέγχους στην πόλη της Λευκάδας, μαζί με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου, σε επιχειρήσεις του κλάδου του επισιτισμού. Τα αποτελέσματα των ελέγχων επιβεβαιώνουν την καθημερινή εμπειρία του Σωματείου μας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στους χώρους δουλειάς, δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι εργασίας που επιβάλλονται από την εργατική νομοθεσία (έστω και κουτσουρεμένη) και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Για παράδειγμα, είναι καθημερινότητα τα ένσημα που δεν καταβάλλονται αφήνοντας εκτεθειμένους ασφαλιστικά πάρα πολλούς συναδέλφους μας. Τα διαλείμματα που τηρούνται μόνο όταν «δεν έχει δουλειά» η επιχείρηση, τα ρεπό που δεν δίνονται καθόλου ή δίνονται στο «τέλος της σεζόν» για να βγει η υποχρέωση και όταν πλέον δεν έχει δουλειά. Αυτά, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που φτάνουν καθημερινά στα στελέχη των σωματείων του Εργατικού Κέντρου και απασχολούν σοβαρά το σύνολο των συναδέλφων μας. Το επόμενο διάστημα, θα επιμείνουμε στην αύξηση των ελέγχων προκειμένου να προστατευτούν συνάδελφοί μας από περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Βλέποντας όλοι μπροστά μας τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του σωματείου μας. Είναι απαραίτητη η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που έχει ήδη ετοιμαστεί να δώσει όλο το καρβέλι από τα 70 δις χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στο λαό να πετάξει τα ψίχουλα. Είναι απαραίτητη η συλλογική  απάντηση απέναντι στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει με αφορμή την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στις συνθήκες της πανδημίας του CoViD-19.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία. Ειδικά η Επιθεώρηση Εργασίας είναι φανερό ότι με την υποστελέχωση που επικρατεί δεν μπορεί να επιτελέσει το ελεγκτικό της έργο.

Δε μένουμε μόνοι μας απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία!

Δίνουμε δύναμη στη δύναμη μας! Ενισχύουμε το σωματείο μας!

Καλούμε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει ζητήματα με τον εργοδότη του να απευθύνεται στο Σωματείο μας, στο Εργατικό Κέντρο ώστε μαζί να αξιοποιούμε τη δύναμη της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση τους.

Το ΔΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ & ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ & ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: som.xen.ep.lefk@gmail.com                                            6940883833            ergatlef@gmail.com