ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σχετικά με   περιστατικό-τροχαίο που προσήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου Λευκάδας, διακομίστηκε  στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και βρέθηκε θετικό στον κορονοΐό.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου περιστατικό προσήλθε μέσω του ΕΚΑΒ στο τμήμα  επειγόντων του νοσοκομείου Λευκάδας  και στη συνέχεια διακομίστηκε στο ΠΓΝ Ιωαννίνων. Εκεί  κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για κορονοΐό  διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό.

Την επόμενη μέρα ως Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων και ως εκπρόσωπος τους  στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου , μεταφέροντας τις ανησυχίες των συναδέλφων  υγειονομικών,   ζήτησα  συνάντηση με τη Διοίκηση του νοσοκομείου για να ενημερωθώ επίσημα  αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων που ήρθαν σε άμεση επαφή με το περιστατικό και για την αποτροπή της διασποράς του ιού στο νοσοκομείο και στην κοινότητα, όπως  μας είχε ενημερώσει πριν λίγες  μέρες  σε ανάλογο περιστατικό.

      Η Διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε κατηγορηματικά  να με ενημερώσει :

  • Όταν, τα κρούσματα  στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται και οδηγούμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησης!!.
  • Όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα     έχουν γίνει «λάστιχο»  και  οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αναπροσαρμόζονται σε σχέση με τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων σε υγειονομικούς και σε μέσα ατομικής προστασίας με  το νοσοκομείο Λευκάδας  να υποφέρει από την τρομακτική έλλειψη  υγειονομικών  και κυρίως ιατρών.

Εύλογα λοιπόν οι εργαζόμενοι  ανησυχούν και αγανακτούν  όταν διαπιστώνουν ότι ο πολύτιμος χρόνος που κερδήθηκε όλο το  προηγούμενο διάστημα χάρη στην    αυτοθυσία τους και την πειθαρχημένη και υπεύθυνη στάση του λαού μας,  δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να  ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όπως   και το νοσοκομείο Λευκάδας  ώστε με τους καλύτερους όρους να αντιμετωπίσουμε την έξαρση  της νόσου και το  δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αντίθετα η κυβέρνηση  αδιαφορεί και ρισκάρει την υγεία των εργαζομένων, του λαού μας και των χιλιάδων επισκεπτών διότι  πάνω από όλα προέχουν τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών.

Και έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάκτυλο που διεκδικούμε τα αυτονόητα, δηλαδή μέτρα προστασίας της υγείας  μας, των εργαζομένων συνολικά και  του λαού μας,  προβάλλοντας ξανά  την «ατομική» ευθύνη, για να κρύψουν τη δική τους κυβερνητική – κρατική ευθύνη.

      ΖHTAME   άμεσα να γίνουν όλες οι  αναγκαίες ενέργειες ώστε:

  • Να τεθούν σε προληπτική «καραντίνα» όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει  σε επαφή και  εκτέθηκαν στο κρούσμα κορονοΐού.
  • Να γίνεται rabbit test ταχείας ανίχνευσης του κορονοΐού στα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο ώστε να λαμβάνονται χωρίς καθυστέρηση μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και  αποτροπής διασποράς νόσου  στο νοσοκομείο όπως έγινε και στο ΠΓΝ Ιωαννίνων.
  • Να ισχύει 14ήμερη καραντίνα για το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας με υψηλού κινδύνου έκθεση, σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC,όπως ισχύει και για τις στενές επαφές των κρουσμάτων στον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς-προσυμπτωματικούς νοσούντες, στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.
  • Να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες,   μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων   στα νοσοκομεία και κυρίως γιατρών και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι γιατί δεν περισσεύει κανένας.
  • Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι 12 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το νοσοκομείο Λευκάδας που τόσο καιρό περιμένουμε.
  • Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε  ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον κορονοΐό συμπεριλαμβανομένων των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κλπ) και όχι μόνο απλών χειρουργικών μασκών.

 Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Βεργίνης Χρήστος