Ένα ποιοτικό άλμα για την προστασία των αυθεντικών αγροτικών προϊόντων ιδιαίτερα, της ταυτοποίησης ποικιλιών αμπέλου των Ιονίων Νήσων αποτελεί η κατα πλειοψηφία απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατα την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο.

Εγκρίθηκε η σύναψη του Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)/Εργαστήριο Ανάλυσης και Σχεδιασμού Διεργασιών το οποίο με την υψηλή τεχνογνωσία και το στελεχιακό δυναμικό του, αναλαμβάνει να εκτελέσει το ερευνητικό έργο. Και άλλες Περιφέρειες της χώρας προχωρούν σε αυτήν την διαδικασία όπως ενημέρωσε η Περιφερειάρχης.

Για πρώτη φορά στα Ιόνια Νησιά δρομολογούνται όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ταυτοποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό για FoodSafety (2020), με την πρωτοβουλία να εφαρμόσει στην πράξη ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα ταυτοποίησης χαρακτηριστικών τοπικών οινοποιητικών ποικιλιών αμπέλου, μια από κάθε νησί του Ιονίου και συγκεκριμένα το Γουστουλίδι από τη Ζάκυνθο, την Ρομπόλα από την Κεφαλονιά, το Θιακό από την Ιθάκη, το Βετζαμιν από την Λευκάδα και τον Κακοτρύγη από την Κέρκυρα.

“Η ανάγκη της ταυτοποίησης και της διάκρισης των ποικιλιών μας είναι απαραίτητη για την αυθεντικότητά τους. Η μακραίωνη καλλιέργεια της αμπέλου και η μεγάλη γεωγραφική εξάπλωσή της δημιούργησε πολυμορφισμό λόγω μεταλλάξεων ή φυσικών και τεχνητών διασταυρώσεων.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της πιστοποίησης των προϊόντων αυτών, πρέπει να εφαρμοστούν μεθοδολογίες ταυτοποίησης υψηλής αξιοπιστίας, η οποία μπορεί να αναζητηθεί μόνο στο επίπεδο του μοναδικού γενετικού αποτυπώματος, στην περιοχή του DNA που κληρονομείται από την ίδια ποικιλία/είδος.

Η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το διεθνούς φήμης εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, ειναι μια ευκαιρία να αποκτήσουν τα προϊόντα μας τα κατάλληλα όπλα για τη θέση που τους αξίζει στην διεθνή αγορά.

Σεβόμαστε τα προϊόντα μας και δίνουμε στους παραγωγούς εκείνα τα εργαλεία προκειμένου να διεκδικήσουν και κατακτήσουν την αποδοχή τους από κάθε αγορά στον κόσμο”, δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. 

Κατά τις εισηγήσεις της Περιφερειακής Αρχής τονίστηκε ότι “η στήριξη των τοπικών προϊόντων, είναι αποφασιστικής σημασίας για την βιωσιμότητα και την αειφορία κάθε περιοχής. Η οικονομική, η περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση του θέματος, μας αφορά όλους ως υπεύθυνους πολίτες και καταναλωτές αλλά και ως αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες εργασίας”. Λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο παγκόσμιο εμπόριο, η δημιουργία ιδιαίτερου και επώνυμου προϊόντος μιας περιοχής, προσδίδει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία με την σειρά τους προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία.