Για τρίτη συνεχή μέρα τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού υπερέβησαν το “κόκκινο” όριο των 50, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα την Πέμπτη 30 Ιουλίου.

Οι λοιμωξιολόγοι και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία στη χώρα έχουν θέσει ως όριο τα 50 κρούσματα ημερησίως, καθώς αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός πάνω από 50 θα σημάνει την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων για τη μη διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Ήδη η χρήση μάσκας έχει γίνει υποχρεωτική σε πολλούς κλειστούς χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επιβάλλεται σχεδόν από την αρχή της πανδημίας. Όμως, φαίνεται πως δεν θα μείνουν εκεί οι Αρχές.

Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Τονίστηκε, όμως, με έμφαση, η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας.

Πιο αυστηροί έλεγχοι και μάσκες παντού

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. “Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα”, τόνισε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες.

Ανέφερε δε, ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η χθεσινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι είναι σε επιφυλακή και άμεση επικοινωνία, προκειμένου να αντιδράσουν έγκυρα και γρήγορα για να αποτρέψουν την περίπτωση τεράστιας διασποράς της νόσου στη χώρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, και παρά τις εκκλήσεις για τήρηση των αποστάσεων, αλλά και την αυστηροποίηση του πλαισίου χρήσης της μάσκας, η επιβολή νέων μέτρων φαίνεται να είναι μονόδρομος. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα αρχίσει με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους.

Πλαφόν στα κέντρα διασκέδασης

Σενάριο επιβολής πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης έθεσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, “εάν δούμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες θα μπορούσαμε να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε πλαφόν σε επιχειρήσεις, ή και μειώσεις πυκνότητας σε κάποιους χώρους διασκέδασης. Το λεγόμενο όριο των 50 ατόμων έχουμε δει σε χώρες να έχει αποτελεσματικότητα, όμως είναι νωρίς ακόμα, έχουμε περιθώριο ακόμα με ελέγχους”.

Μαγιορκίνης: “Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι”

“Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν χθες και σήμερα, δηλαδή γενίκευση της μάσκας. Να διατηρήσουμε τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα, να μην επιταχύνουμε την αντίδραση, θα πρέπει να αυξήσουμε ελέγχους όπου υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα κέντρα διασκέδασης” δήλωσε.

Ερωτηθείς ο κ. Μαγιορκίνης για την ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι το διαφαινόμενο κύμα οφείλεται στην επιπολαιότητα των νέων που μεταδίδουν τον ιό τόνισε ότι “έχουμε δει ήδη θανάτους νέων, όχι τόσο στην Ελλάδα σε παγκοσμία κλίμακα και θα συμβεί και αυτό”. Υπάρχει το φαινόμενο οι νέοι να μεταδίδουν μεταξύ τους γιατί έχουν την αίσθηση της ασφάλειας, ένας νέος έχει πιθανότητα 10 έως 100 φόρες μικρότερη να πεθάνει αλλά όχι μηδενική”.

“Κοιτάμε τα αυξημένα κρούσματα στους νέους στη χώρα μας, δεν θέλω να κινδυνολογήσω, η έκταση είναι ακόμα μικρή, αλλά αν συνεχιστεί σε αυτή την κατάσταση με γεγονότα υπερμετάδοσης σε μπαράκια κέντρα διασκέδασης, κάποιοι από αυτούς, όχι πολλοί, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα” σημείωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα 65 κρούσματα που καταγράφηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι “τα 34 δεν συνδέονται με μετάδοση εντός της Ελλάδας, στην ουσία πρόκειται για μείωση σε σχέση με χθες. Τα εγχώρια κρούσματα δεν πρέπει να τα βλέπουμε καθησυχαστικά ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, είναι ενδημική κίνηση της επιδημίας σε χαμηλά επίπεδα, τώρα έχουμε περισσότερες διαγνώσεις συμπτωματικών κρουσμάτων από τον Απρίλιο και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε άμεσα”.
Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων “ο αριθμός στις ΜΕΘ είναι εξαιρετικά χαμηλός, ο χαμηλότερος νομίζω που έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά όχι σε εφησυχασμό”. Σημείωσε πάντως ότι η εικόνα στα αστικά κέντρα είναι ιδιαιτέρα ανησυχητική, αλλά τα περισσότερα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης όχι ορφανά.

via thetoc.gr