Το πηγάδι της Βρυσούλας, ιδιοκτησίας του πρώην Δήμου της Καρυάς (και σήμερα του ενιαίου Δήμου της Λευκάδας) βρίσκεται στην περιοχή Μέγα Λάκκος στον κάμπο της Καρυάς.

Παρά την εγκατάλειψή του διατηρείται σε άριστη κατάσταση (έστω και χορταριασμένο) αφού παραμένει άρτια η λιθοδομή διαμόρφωσής του, που εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους, καθώς και η ενιαία στρογγυλή πέτρα που αποτελεί την απόληξη (στόμιο) του πηγαδιού.

Δίπλα στο πηγάδι βρίσκεται και η σκαλιστή  πέτρινη γούρνα, που χρησίμευε για το πότισμα των ζώων (αλόγων – μουλαριών αλλά και αιγοπροβάτων που εκτρέφονταν σε μικρές οριοθετημένες περιοχές του κάμπου.

Από το δημοτικό (κοινόχρηστο) αυτό πηγάδι οι Καρσάνοι καλλιεργητές, που τα χωράφια τους δεν διέθεταν δικό τους (ιδιωτικό) πηγάδι, αντλούσαν νερό και για τις ανάγκες των καλλιεργειών- περιβολιών τους (πότισμα, ράντισμα κ.α.)

Με τη βοήθεια ενός κουβά δεμένου σε σχοινί που τον κατέβαζαν στο πηγάδι και τον ανέβαζαν γεμάτο νερό με μυϊκή δύναμη, χωρίς τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού, γέμιζαν τα ξύλινα συνήθως βαρέλια τα οποία μετέφεραν τα διάφορα ζώα δουλειάς (άλογα, γαϊδουράκια κ.α.) προκειμένου να ποτίσουν, ή κυρίως και συνηθέστερα να λιώσουν στο πηγαδίσιο νερό τη γαλαζόπετρα και λίγο ασβέστη για να ραντίσουν τα αμπέλια και τις διάφορες – πολλές καλλιέργειες που ανέπτυσσαν στον κάμπο.

Στην αρχή κάθε καλοκαιριού μεριμνούσαν και άδειαζαν μια-δυο φορές το πηγάδι εντελώς, (αρδεύοντας δηλαδή όλο το νερό για τις καλλιεργητικές κ.λ.π. ανάγκες χρησιμοποιώντας πάντα καθαρό κουβά) ώστε να έχουν τη δυνατότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το φρεσκαρισμένο νερό ως πόσιμο και για δική τους χρήση.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην δήμαρχος Καρυάς

Δημ. Σύμβουλος Λευκάδας