Την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 στο λιμάνι της Λυγιάς εγκαινιάστηκε ο πρώτος σταθμός συλλογής θαλάσσιων και παράκτιων απορριμμάτων στο νησί της Λευκάδας αλλά και στο Ιόνιο, από τον Δήμο Λευκάδας, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας και την Aegean Rebreath. Οι σταθμοί αποτελούν μια βραβευμένη ιδέα της Aegean Rebreath και στοχεύουν στη συλλογή και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων διχτυών σε συνεργασία με την αλιευτική κοινότητα. Στο σταθμό της Λυγιάς γίνεται ακόμη ανακύκλωση γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου.

Τα εγκαίνια πλαισιώθηκαν από σημαντικές δράσεις απορρύπανσης των λιμανιών της Νικιάνας και της Λυγιάς, ανελκύσεις εγκαταλελειμμένων διχτυών από υφάλους της περιοχής, ερευνητικές δραστηριότητες και ενημέρωση της αλιευτικής κοινότητας. Υπολογίζεται ότι συνολικά ανασύρθηκαν από τον βυθό 900 κιλά εγκαταλελειμμένων διχτυών και 700 κιλά κοινών απορριμμάτων. Το σύνολο των δράσεων κάλυψε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού συλλογής θαλάσσιων και παράκτιων απορριμμάτων στο Ιόνιο, μια δράση που υλοποιήθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Λευκάδας, του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας και της Aegean Rebreath. «Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο και ιδιαιτέρως των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο αντίστοιχων εγκαταστάσεων στο Ιόνιο, έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και αειφόρο θαλάσσιο περιβάλλον».

Ο υπεύθυνος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, δήλωσε «Στη διαδικασία αυτή συναντήσαμε τρομερή υποστήριξη τόσο από το Δήμο της Λευκάδας και τον Δήμαρχο όσο και από το Lefkas Diving Center και τις τοπικές ομάδες εθελοντών εδώ στο νησί. Είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε ότι συνολικά υπάρχει πληθυσμός στη Λευκάδα που ενδιαφέρεται και μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες. Με χαρά είδαμε ότι ήδη από το Σάββατο οι κάδοι του σταθμού άρχισαν να γεμίζουν με τα σωστά υλικά, που σημαίνει ότι υπάρχουν όλες οι βάσεις εδώ στο νησί για να μπορέσουμε να δώσουμε από κοινού το παράδειγμα και στο Ιόνιο, όπως έχει γίνει και στις Κυκλάδες».

Ο Δήμος Λευκάδας ευχαριστεί θερμά την Aegean Rebreath για την υποδειγματική συνεργασία, το Lefkas Diving Center και τον κ. Χρήστο Χαλικιά για την αμέριστη συμπαράσταση, την Ionian Natura και την κ. Αργυρή Κατωπόδη για την ευγενική χορηγία της φιλοξενίας των εθελοντών, τους κυρίους Σπύρο Βερύκιο και Χρυσόστομο Βρεττό για την πολύτιμη βοήθεια τους κατά την ανέλκυση των διχτυών καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέδραμαν στην επιτυχημένη πραγματοποίηση των δράσεων.