Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή πολυτελούς τουριστικής μονάδας στο Σκορπιό

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων  επί  της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή  και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας «VIP EXCLUSIVE CLUB» στη νήσο του Σκορπιού της Λευκάδας με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία.

Η απόφαση ελήφθη με σύνολο 30 θετικών ψήφων από τις  παρατάξεις «Ιόνιο Δυνατά κάθε Νησί Ψηλά», «Ιόνιος Συμμαχία», «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και «ΑΝΑΣΑ» και βασίστηκε σε εφτά σημεία τα οποία είναι:

-Με την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται θετικά και δεν υποβαθμίζεται

-Οι κατασκευές και τα έργα δεν χωροθετούνται εντός δασικής έκτασης και είναι σύννομα με την αριθ.πρωτ. 200661/1-10-2018 Γνωμοδότηση ΣΜΠΕ για την Νήσο Σκορπιό

-Τα έργα χωροθετούνται στη νήσο Σκορπιός που δεν περιλαμβάνεται στις εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως «γη υψηλής παραγωγικότητας» της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας

-Το έργο χωροθετείται μεν σε περιοχή NATURA, όμως η ειδική οικολογική αξιολόγηση είναι επαρκής και ικανοποιητική

-Η τεχνική έκθεση επαναχρησιμοποίησης και υπεδάφιας διάθεσης υγρών λυμάτων είναι επαρκής και σύμφωνα  με αριθ.145116/2011 ΚΥΑ , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

-Η περιγραφή των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι λεπτομερής και τα αντίστοιχα μέτρα θεραπείας ικανοποιητικά

-Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από πλευράς εταιρείας για α)χρήσεις εταιρείας εξειδικευμένης στο περιβάλλον, ως συντονιστή βιοποικιλότητας, υπεύθυνη για την αναγνώριση-καταγραφή και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων που πιθανά θα προκύψουν κατά την πορεία λειτουργίας του έργου και δεν έχουν προβλεφθεί στην παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, β)εφαρμογή προγράμματος πιστοποίησης και ελέγχου περιβαλλοντικής προστασίας ISO 140001, ΕΜΑΣ,κλπ κρίνονται ισχυρές και ικανοποιητικές.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν και στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, τα οποία έκαναν εκτενή ενημέρωση για την επένδυση και τα χαρακτηριστικά της και απάντησαν σε ερωτήματα που ετέθησαν.

Το έργο

Tο υπό μελέτη έργο των 165 εκατ. ευρώ , που θα δημιουργήσει 152 νέες θέσεις εργασίας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία υποδομής πολυτελούς φιλοξενίας στο σησί Σκορπιός σε συνολική έκταση 161 στρεμμάτων. Προβλέπεται η ανέγερση κύριων εγκαταστάσεων, όπως κεντρικό ξενοδοχειακό κατάλυμα, μεμονωμένες πολυτελείς κατοικίες, άλλες κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων, αμφιθέατρο, λιμενικά έργα, ελικοδρόμιο και βιοδυναμική φάρμα, συνολικής δόμησης 17,765 m2.2 και βοηθητικών εγκαταστάσεων (οδικό δίκτυο, μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού και θαλασσινού νερού, Υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης υγρών αποβλήτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων κ.α.)

Ανδρέας Κτενάς: «Μια μεγάλη επένδυση διεθνούς εμβέλειας, όπως αυτή στο Σκορπιό, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της Λευκάδας και όλων των Ιονίων Νήσων» – Τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση στο Σκορπιό, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, κατά τη τοποθέτησή του στη σημερινή (13/7) συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και τη γνωμοδότηση του Σώματος επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Στρατηγική Επένδυση «Κατασκευή και Λειτουργία Πολυτελούς Τουριστικής Μονάδας “VIP EXCLUSIVE CLUB”, στη Νήσο του Σκορπιού, Δήμου Μεγανησίου, Π.Ε. Λευκάδας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κτενάς ανέφερε:

«Μια μεγάλη επένδυση διεθνούς εμβέλειας, όπως αυτή στο Σκορπιό, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της Λευκάδας και όλων των Ιονίων Νήσων.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι πολέμιοι της, η επένδυση θα επιφέρει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις:

  • Στην οικονομία, όχι μόνο την τοπική αλλά και της χώρας,
  • Στα δημόσια έσοδα και στα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική οικονομία,
  • Στη δημιουργία απασχόλησης,
  • Στη διατήρηση του περιβάλλοντος και την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων.

Η οικονομία της Λευκάδας και των λοιπών νησιών του Ιονίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Η επένδυση στο Σκορπιό είναι μια σύγχρονη και καινοτόμα επένδυση, που συνδυάζει πολύ υψηλού επίπεδου τουριστικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, με ένα μοναδικό φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, και έτσι:

  • Θα αναβαθμίσει την εικόνα της Λευκάδας και της Περιφέρειάς μας ως προορισμό στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
  • Θα διαφοροποιήσει το τουριστικό προϊόν μας, με προϊόντα και υπηρεσίες που δεν έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα στον απαιτούμενο βαθμό και μπορούν να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την περιοχή.
  • Θα ανοίξει νέες προοπτικές και θα ευνοήσει την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων περιφερειακά της επένδυσης.

Σε ότι αφορά το περιβάλλον, οι προσεκτικές και καινοτόμες τεχνικές παρεμβάσεις και κατασκευές, η εφαρμογή αρχών αειφόρου ανάπτυξης (γεωθερμία, συλλογή ομβρίων, επεξεργασία αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλπ.), η προστασία των ευαίσθητών περιοχών ως «πολύτιμο κεφάλαιο» της επένδυσης αυτής, και η εφαρμογή διεθνών προτύπων περιβαλλοντικής πιστοποίησης, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης, ενώ θα αποτελέσει παράδειγμα και καλή πρακτική αειφορικής ανάπτυξης.

Στο επίπεδο της οικονομίας, οι παράγοντες που σχετίζονται με την κατασκευή του έργου (εργολάβοι, θέσεις εργασίας, υλικά, μεταφορές, κλπ.), αναμένεται να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Όπως, ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία αναμένονται από τη λειτουργία της επένδυσης μόλις ολοκληρωθεί, όπως προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού, δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση της δραστηριότητας, δημιουργία απασχόλησης και θέσεων εργασίας, συνεχή χρήση συμπληρωματικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών από την τοπική αγορά, δημιουργία ευνοϊκού κλίματος επιχειρηματικής ανάπτυξης γύρω από την επένδυση.

Τέλος, υπάρχουν και μη απτά, αλλά εξίσου σημαντικά οφέλη, καθώς ο Σκορπιός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Λευκάδας, και με την επένδυση αυτή, διατηρείται, βγαίνει από την ομίχλη του παρελθόντος και αποκτά ξανά λάμψη και διεθνή προβολή. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε μια εποχή που υπάρχει ανεπάρκεια σημαντικών εγχώριων επενδύσεων, η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, της Περιφέρειάς μας, της Χώρας μας.

 Η επένδυση στο Σκορπιό θα συμβάλλει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών όχι μόνο της Λευκάδας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα έχει ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στη γενικότερη πολιτιστική, τουριστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας.».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=BPhB_tiaUKQ

2020.07.13 @ Τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά, στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την επένδυση στο Σκορπιό. #ΠΙΝ #Λευκάδα #ΠεριφερειακόΣυμβούλιο #Σκορπιός #Επενδύσεις