Ο ρώσος ιδιοκτήτης του Σκορπιού και της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πριγκιπάτου κατηγορούσε τον έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ, για υπερτιμολογημένες αγοραπωλησίες. Στην πορεία των ερευνών όμως, αποκαλύφθηκε ένα πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενους υπουργούς και αξιωματούχους

Πλήγμα για τον Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, τον ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Σκορπιού, είναι η απόφαση δικαστηρίου του Μονακό, που τον τοποθετεί στη θέση του χαμένου, σε ένα σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται ένας ακριβοθώρητος έμπορος έργων τέχνης, πίνακες διάσημων ζωγράφων -ανάμεσά τους και ο ακριβότερος στα χρονικά- ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και άλλοι αξιωματούχοι του Πριγκιπάτου.

Ο 53χρονος ρώσος ολιγάρχης, στον οποίο ανήκουν τα δύο τρίτα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, είχε κάνει μήνυση στον ελβετό έμπορο Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, τον εξαπάτησε κατά την αγοραπωλησία έργων τέχνης, υπερτιμολογώντας τα.

Εργα τέχνης και «λαδώματα» πίσω από τη σύλληψη του Ριμπολόβλεφ Πατήστε εδώ Του πούλησε 38 πίνακες των Πικάσο, Κλιμτ κλπ με «καπέλο» ενός δισ. δολαρίων, ανάμεσα στο 2002 και το 2014. Ανάμεσά τους, και ο «Σωτήρας του Κόσμου», που έμελλε να γίνει ο ακριβότερος πίνακας στα χρονικά, όταν ο Ριμπολόβλεφ τον πούλησε με τη σειρά του έναντι 450 εκατ. δολαρίων, τον Νοέμβριο του 2017. Ο Μπουβιέ, δεν έπαψε να αρνείται την κατηγορία.

Ο πίνακας «Σωτήρας του κόσμου», που αποδίδεται στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Τον Νοέμβριο του 2018, ο ρώσος μεγιστάνας, με την περιουσία των 6,8 δισ. ευρώ, συνελήφθη στο Μονακό για διαφθορά και δωροδοκία αξιωματούχων, ανάμεσά τους και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και της οικογένειάς του, ώστε να επηρεάσουν υπέρ του τις αστυνομικές έρευνες και το δικαστήριο στην υπόθεση με τον Μπουβιέ.

Την Τετάρτη, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι έρευνες ήταν άδικες και προκατειλημμένες εναντίον του εμπόρου έργων τέχνης και έτσι τις θεώρησε άκυρες. Σύμφωνα με τους Times, η απόφαση είναι οριστική και έτσι η πεντάχρονη διαμάχη μπήκε στο αρχείο του Μονακό. Στη Γενεύη όμως, όπου ο Ριμπολόβλεφ έχει επίσης καταθέσει αγωγή εναντίον του Μπουβιέ, η υπόθεση παραμένει ενεργή.

«Είναι μία οριστική και ολοκληρωτική νίκη στο Μονακό. Είμαι ευτυχισμένος που η Δικαιοσύνη στο Μονακό αναγνώρισε επιτέλους την αθωότητά μου», δήλωσε ο Μπουβιέ. Από τη μεριά τους, οι δικηγόροι του Ρώσου δήλωσαν ότι η υπόθεση έκλεισε λόγω διαδικαστικών θεμάτων και μόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Φιλίπ Ναρμίνο, υπουργός Δικαιοσύνης του Μονακό εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε από τη Le Monde ότι είχε ανταλλάξει εκατοντάδες μηνύματα με τον Ριμπολόβλεφ, για να μεσολαβήσει υπέρ του στην υπόθεση του Μπουβιέ.

Ο ρώσος μεγιστάνας είχε πληρώσει το ταξίδι του υπουργού και της συζύγου του στο σαλέ του στο Γκστάαντ της Ελβετίας, ενώ ζητούσε την συμμετοχή του και της τοπικής αστυνομίας σε ένα σχέδιο για την σύλληψη του Μπουβιέ όταν ερχόταν στο Μονακό.

Πάντως, σύμφωνα με τους Times, το Μονακό εξακολουθεί να διερευνά τις κατηγορίες εναντίον του Ριμπολόβλεφ για διαφθορά, ενώ ο ίδιος τις αρνείται.

Πηγή: Protagon.gr