ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου – Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Στις 9 Ιούνη πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου με θέμα το νέο οργανισμό  του.

Για μια ακόμη φορά  έγινε φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ότι το Δ.Σ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.  Η  συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό, έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων για σημαντικά θέματα που καθορίζουν την λειτουργία του νοσοκομείου και  που επηρεάζουν τις εργασιακές μας συνθήκες και την υγεία των πολιτών.

Οι οργανισμοί αποτελούν εργαλεία προσαρμογής των νοσοκομείων, όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες για παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας των εργαζομένων και του λαού μας , αλλά με βάση τις «αντοχές» και τις προτεραιότητες  της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι «αντοχές» αυτές  απορρέουν από την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να αναπαράγουν και να διευρύνουν τα κέρδη τους.  Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις  μειώνουν τα «έξοδα», με διάφορους τρόπους,  για τη συντήρηση και αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης των εργαζομένων. Γι’ αυτό και προωθούν τα νοσοκομεία-επιχειρήσεις, με την   υγεία του λαού μας να γίνεται  εμπόρευμα και η δουλειά των υγειονομικών  να αποτελεί «κόστος» που πρέπει να περιοριστεί….

Τους επιχειρηματικούς ομίλους  υπερασπίζεται το κράτος και  αυτή η κυβέρνηση και αυτό αποδεικνύεται από την εισήγηση του οργανισμού, όπου  χαρακτηριστικά αναφέρει: « ότι εφαρμόζει διατάξεις  του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012− 2015». Δηλαδή η Διοίκηση   εφαρμόζει διατάξεις των  μνημονίων !!!

Το ΕΣΥ και οι οργανισμοί λειτουργίας των νοσοκομείων συστήθηκαν με το Π/Δ του 1986. Από τότε,  κάθε αναμόρφωση των οργανισμών οδηγούσε σε περικοπή οργανικών θέσεων, παρόλο που οι ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για υπηρεσίες υγείας, διευρύνονταν χρόνο με το χρόνο και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα για την παροχή περισσότερων , ποιοτικότερων  και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα περιορισμού και τσεκουρώματος των οργανικών θέσεων στην πορεία του χρόνου, αποτελεί και το νοσοκομείο Λευκάδας, όπου το 2005  ο τότε οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε: για  80 κλίνες – 307 οργανικές θέσεις.  Στη συνέχεια ο μνημονιακός οργανισμός του 2012 περιέκοψε δεκάδες θέσεις και   προέβλεπε: για 120 κλίνες, 80 όμως ανεπτυγμένες264  οργανικές θέσεις.

Η εισήγηση της Διοίκησης για το νέο οργανισμό προβλέπει: για 127 κλίνες – 376 θέσεις. Κάνοντας την αναγωγή κλινών – οργανικών θέσεων, (για να δούμε την τάση…)  θα διαπιστώσουμε ότι ο νέος οργανισμός θα έπρεπε να προβλέπει: 487 οργανικές θέσεις, μιας και έχουν αυξηθεί κατά 59% οι κλίνες.

Δηλαδή ο νέος οργανισμός προβλέπει: 111 θέσεις λιγότερες σε σχέση με τον οργανισμό του  2005 !!!

Οι συντελεστές που «ντύνονται» με επιστημονικό τρόπο και που καθορίζουν  τον αριθμό των  οργανικών   θέσεων ,  είναι στην πραγματικότητα, κόφτες, μιας και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Μάλιστα γίνεται και μια λαθροχειρία, για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι οργανικές θέσεις,  καθώς δεν μπορεί  να είναι ενιαίος  ο συντελεστής, μιας και οι μονάδες, όλες οι κλινικές και τα τμήματα δεν έχουν την ίδια βαρύτατα.  Για παράδειγμα,  άλλη βαρύτητα έχουν οι μονάδες, πχ ΜΕΘ, ΜΤΝ, ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ  και άλλη τα τμήματα, πχ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ κτλ.

Οι συντελεστές δηλαδή, που καθόρισε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας  για την (Ιατρική, Νοσηλευτική, Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία ), αποτελούν, ΚΟΦΤΕΣ, για την μείωση των οργανικών θέσεων !

Στο νέο οργανισμό ανακατανέμονται οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, εντάσσονται και «τακτοποιούνται» μετατάξεις εργαζομένων , όπως μετατάξεις   συναδέλφων με προσωποπαγείς θέσεις σε οργανικές. Όμως, για μια ακόμη φορά «ξεχάστηκαν» και από τη σημερινή Διοίκηση, συνάδελφοι που και αυτοί κατέχουν  προσωποπαγείς θέσεις  και που είχαν ζητήσει, δικαίως,   με αίτησή τους, να μεταταχθούν σε οργανικές θέσεις, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί τους.  Παρά την επανειλημμένες παρεμβάσεις του σωματείου   για να αρθεί αυτή η αδικία ,δυστυχώς η Διοίκηση όπως και η προηγούμενη, συνεχίζει, να επικροτεί την ανισοτιμία και  «το διαίρει και βασίλευε» στους εργαζόμενους.

 Η πρόταση της Διοίκησης για το νέο οργανισμό:

H Διοίκηση εισηγήθηκε να ενταχθούν στο νέο οργανισμό ώστε να λειτουργήσουν στο μέλλον…., τμήματα, που ούτως ή άλλος, κάποια   χωροταξικά, υπάρχουν στο νοσοκομείο και δεν λειτουργούν   όπως: ΜΕΘ, Ψυχιατρική μονάδα. Προτάθηκε  επίσης  η δημιουργία, τμήματος Κεντρικής Αποστείρωσης, τμήματος Ημερήσιας νοσηλείας και Αυτοτελούς γραφείου πρόληψης, αγωγής υγείας και εργαστηριακού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να προβλέπεται  και γενναία αύξηση των οργανικών θέσεων για τη στελέχωση και τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα,  μόνο για τη λειτουργία της ΜΕΘ με τις  6 κλίνες, χρειάζονται 22 εξειδικευμένοι νοσηλευτές….

Προτάθηκε η αύξηση των οργανικών θέσεων  κατά 25 γιατρούς, 39 νοσηλευτές, 4 μαίες. Ελάχιστη προσθήκη θέσεων σε αυτόνομα τμήματα όπως: βιολόγοι-χημικοί, και  καμιά  αύξηση θέσεων σε επιστημονικό προσωπικό,  όπως: φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτριες υγείας όπως επίσης και σε  τεχνικές  ειδικότητες όπως:, ηλεκτρολόγοι κ.α.  Μόνο μια θέση προστίθεται στους μαγείρους, που στενάζουν από τις ελλείψεις . Δεν αυξάνονται οι 7 θέσεις καθαριστριών, όταν απαιτούνται τουλάχιστον τριπλάσιες. Καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει  για σύσταση θέσεων πλυντριών για την λειτουργία των υπερσύγχρονων πλυντηρίων και καμία πρόβλεψη  για τη σύσταση θέσεων φύλαξης του νοσοκομείου.

Δεν προβλέπει η εισήγηση σύσταση θέσης για γιατρό Εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας, «για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων». Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει  για γιατρό Δημοσίας Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας  ώστε να στελεχωθεί το Αυτοτελές  γραφείο πρόληψης….

Η Θέση μας ως Αγωνιστική συσπείρωση για τον  νέο οργανισμό:

Έχοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας και τις  χωροταξικές δυνατότητες του νέου νοσοκομείου, αλλά και το ωράριο των γιατρών, που καθορίζεται από το νόμο για τις   48 ώρες εργασίας και   τα ρεπό ξεκούρασης που προβλέπονται μετά από εφημερία.  Και για το  νοσηλευτικό και μαιευτικό   προσωπικό, που πρέπει κατά την άποψή μας να δουλεύει, με μια νύχτα την εβδομάδα και όχι φυσικά με το απάνθρωπο εξαντλητικό  ωράριο,  απόγευμα – πρωί – νύχτα, χωρίς ξεκούραση. Και φυσικά τις άδειες που προβλέπονται για  όλο το υγειονομικό  προσωπικό,    προτείναμε:

  1. Για την παθολογική κλινική τουλάχιστον  7 γιατροί, τη ΜΕΘ τουλάχιστον 5 γιατροί και τη  Ψυχιατρική Μονάδα τουλάχιστον  5 γιατροί.
  2. Για τις ιατρικές ειδικότητες κλινικών και εργαστηρίων,   τουλάχιστον 5 γιατροί
  3. Ειδικότητες όπως νευρολογίας, πνευμονολογίας, γαστρεντερολογίας,  τουλάχιστον 3 γιατροί.
  4. Χειρουργικές ειδικότητες όπως οφθαλμολογίας, ΩΡΛ, Ουρολογίας,  τουλάχιστον 3 γιατροί.
  5. Για τις υπόλοιπες ιατρικές  ειδικότητες  (αγγειοχειρούργοι, νευροχειρουργοί, παιδοψυχίατροι κτλ   τουλάχιστον 2 γιατροί.
  6. Οδοντίατροι, τουλάχιστον 5  μιας και προβλέπεται στον οργανισμό και η Οδοντιατρική μονάδα των ΑΜΕΑ, που δυστυχώς δεν λειτουργεί.
  7. Για το νοσηλευτικό προσωπικό τουλάχιστον 123 θέσεις επιπλέον που θα προστεθούν στις 84 που προέβλεπε ο τσεκουρωμένος οργανισμός του 2012.
  8. Για τις μαίες,  μιας και υπάρχει και ξεχωριστό χειρουργείο για τα γυναικολογικά-μαιευτικά περιστατικά, ιατρείο  και κλινική,  τουλάχιστον 26 θέσεις επιπλέον που θα προστεθούν, στις 8 που προέβλεπε ο παλιός οργανισμός.
  9. Για το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό (βοηθοί θαλάμου και τραυματιοφορείς), τουλάχιστον 8 θέσεις επιπλέον.

Η εισήγηση της Διοίκησης για το νέο οργανισμό είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.

Διότι,  ενώ από τη μια μεριά είναι οφθαλμοφανές, η ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης του νοσοκομείου με επιπλέον οργανικές θέσεις, μιας και στο νέο κτίριο που μεταφερθήκαμε από πέρσι,  λειτούργησαν  νέα τμήματα και κλινικές όπως:  Ξεχωριστά Επείγοντα και Τακτικά Ιατρεία, Τμήμα Βραχείας νοσηλείας, Καρδιολογική κλινική και Μονάδα Εμφραγμάτων, Παιδιατρική κλινική, Αναισθησιολογικό τμήμα, Αναπτυγμένα Χειρουργεία. Από την άλλη, παρόλο που στο νοσηλευτικό προσωπικό των 84 μόνιμων νοσηλευτών που υπηρετούν , προστέθηκαν  σταδιακά από το 2014 μιας και επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, 50 συμβασιούχοι νοσηλευτές, την ίδια ώρα οφείλει η Διοίκηση,  δεκάδες ρεπό και άδειες και το προσωπικό έχει  γίνει μπαλάκι αφού μετακινείται από  κλινική σε κλινική, για να καλύψει τις τεράστιες  ανάγκες.  Και χωρίς να προστεθούν οι ανάγκες σε προσωπικό  που προκύπτουν αντικειμενικά, από  τα επιπλέον τμήματα και μονάδες (ΜΕΘ, Ψυχιατρική κτλ).

Και φυσικά δεν γίνεται καμιά αναφορά για τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού, τη δημιουργία κλινικής covid  και έκτακτων ιατρείων για τη διαχείριση των κρουσμάτων. 

Άρα,  αποτελεί κοροϊδία  προς τους εργαζόμενους,  η θέση της Διοίκησης  ότι «οι 39 επιπλέον  θέσεις νοσηλευτών που προστέθηκαν στον οργανισμό»,  αποτελούν σοβαρή ενίσχυση για το νοσοκομείο.

Άλλο πράγμα ο οργανισμός και άλλο η στελέχωση του νοσοκομείου.

Βέβαια δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος   να έχει αυταπάτες ότι ακόμη και με έναν οργανισμό που θα προέβλεπε  περισσότερες οργανικές θέσεις θα βελτιωνόταν η κατάσταση  που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Από την σύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ποτέ δεν στελεχώθηκαν τα νοσοκομεία  όπως προέβλεπαν  οι οργανισμοί τους  παρότι οι δημοσιονομικές συνθήκες στο παρελθόν  ήταν ευνοϊκότερες. Απεναντίας, οι διαδοχικές αναμορφώσεις των οργανισμών οδηγούσαν στη σταδιακή  συρρίκνωση τους, γεγονός που  αποδεικνύει   και την διαχρονική πολιτική κατεύθυνση υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε  και από τις κενές θέσεις του νοσοκομείου που σύμφωνα με τον  μνημονιακό οργανισμό του 2012, φτάνουν τις 100 σε σύνολο 265 οργανικών θέσεων.

            Εμπόδιο στη στελέχωση των νοσοκομείων αποτελεί η  πολιτική «κόστους- οφέλους» της ΕΕ, η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης  της  δημόσιας υγείας !!!

Σ ’αυτή την αντιλαϊκή πολιτική εντάσσεται η κατεύθυνση της ΕΕ για  επέκταση των προσωρινών ελαστικά εργαζομένων, της μισοδουλειάς,-μισοζωής  και στο δημόσιο, σε όλες τις χώρες  της  ΕΕ. Μόνο στο νοσοκομείο Λευκάδας,  η  προηγούμενη κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σημερινή της ΝΔ αύξησαν  τους ελαστικά απασχολούμενους (επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες, ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τις συμβάσεις με μπλοκάκια …) που σήμερα φτάνουν αισίως τους 136  και αποτελούν το 40% του συνόλου των εργαζομένων και οι οποίοι δεν πληρώνονται από το κράτος αλλά ανταποδοτικά από τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και όσους έχουν την «τύχη» να εργάζονται.

Συνάδελφοι,

ΜΟΝΟ με τη μαζική συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα για την   υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων μας, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει και θα επιδεινωθεί μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση! Απαιτείται ενίσχυση των δυνάμεων που αμφισβητούν και συγκρούονται με  το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ  που  υλοποιούν, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Θα συνεχίσουμε ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ να αποκαλύπτουμε και θα  είμαστε η πραγματική αγωνιστική φωνή όλων των εργαζομένων, των ασθενών και των λαϊκών οικογενειών και μέσα στο όργανο αυτό.