Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας καταγγέλλει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο νησί του Ρώσου μεγιστάνα Ντ. Ριμπολόβλεφ, το Σκορπιό.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας βρίσκονται έγκλειστοι χωρίς καμία επικοινωνία με το φιλικό, το συγγενικό περιβάλλον. Τους απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή εδώ και περίπου ένα μήνα (!) με τις οικογένειές τους, τις/τους συζύγους τους και τα παιδιά τους. Βρίσκονται έγκλειστοι σε γνωστό ξενοδοχείο στο Νυδρί το οποίο έχει ναυλωθεί γι’ αυτό το σκοπό από τον Ντ. Ριμπολόβλεφ και φυλάσσεται από εταιρεία security (!). Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν για να χτιστεί ένα από τα πολυδιαφημισμένα, από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «αναπτυξιακά θαύματα», των τελευταίων χρόνων, το υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο μέσα στο, κατά τα άλλα προστατευόμενο, φυσικό περιβάλλον του Σκορπιού.

Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς, δεν ισχύει καμιά συλλογική σύμβαση εργασίας, κανένα εργατικό δικαίωμα. Βρίσκονται όλο το 24ωρο στη διάθεση της εργοδοσίας όπου τους μεταφέρει με πλοιάριο, από το ξενοδοχείο στο Σκορπιό και μετά πάλι πίσω στις συνθήκες εγκλεισμού. Για όλα αυτά, οι εργαζόμενοι κάτω από το φόβο της απόλυσης και της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, έχουν εξαναγκαστεί από την εργοδοσία να υπογράφουν χαρτιά ότι συμφωνούν με αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Αυτή η πολυδιαφημισμένη επένδυση στο νησί του Σκορπιού είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης όπως την ονειρεύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Τεράστια κέρδη για τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές και «μεσαιωνικές» συνθήκες για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Επίσης, είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απαγόρευση πλεύσης ανάμεσα στον Σκορπιό και τη νησίδα Σκορπίδι, με απόφαση του Λιμενικού, έχοντας τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, απόφαση που ανανεώνεται «ευλαβικά» κάθε χρόνο. Υπενθυμίζουμε ότι μαζί με το Λιμενικό επιτηρούν την περιοχή γύρω από το νησί, βαριά οπλισμένοι «βατραχάνθρωποι» που απαγορεύουν την προσέγγιση στο νησί σε οποιοδήποτε σκάφος. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγάλα ειδικά για τους ψαράδες της περιοχής αλλά και για όλα τα μικρά σκάφη. Παλιότερα μάλιστα, είχαν επιβληθεί και υπέρογκα πρόστιμα, σε μικρά σκάφη, για παραβίαση των απαγορεύσεων που έθετε το Λιμενικό κατ’ εντολήν του Ντ. Ριμπολόβλεφ.

Είναι διάφοροι οι καλοθελητές που έχουν αναγορεύσει τον συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία σε «ευεργέτη» της Λευκάδας. Οι όποιες δωρεές (πχ ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λευκάδας κλπ) ήταν για τα μάτια του κόσμου, και προκειμένου να δημιουργήσουν το προφίλ του κοινωνικά ευαίσθητου Ντ. Ριμπολόβλεφ. Ακόμα και τη δωρεά σκάφους στο Λιμενικό Σώμα προπαγάνδισαν ορισμένοι ως «ευεργεσία», το οποίο συμμετέχει στα ιδιωτικά μέτρα προστασίας του Ρώσου ολιγάρχη.

Τέτοιοι καλοθελητές, με οποιαδήποτε θεσμική, ή όχι, ιδιότητα νομίζουν ότι τα «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» θα θολώσουν το μυαλό των εργαζομένων του λευκαδίτικου λαού. Τέτοια ρόλο έπαιξε και η στάση του αντιδημάρχου Λευκάδας κ. Λιβιτσάνου ο οποίος δήλωνε σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές ότι ο Ντ. Ριμπολόβλεφ τέθηκε σε αυτοπεριορισμό δείχνοντας, έτσι, «έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία». Προφανώς, για τον κ. Λιβιτσάνο η όποια «κοινωνική ευαισθησία» του ρώσου ολιγάρχη εξαντλείται στον πολυτελή αυτοπεριορισμό εκείνου και της οικογένειας του για μερικές μέρες.

24-06-2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΜΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, EMAIL: ergatlef@otenet.gr