Σοβαρές αντιδράσεις από τους ξενοδόχους προκαλεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού η οποία προβλέπει πως στις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν δωμάτια -χώροι απομόνωσης- για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Με την απόφαση αυτή μετατοπίζεται η ευθύνη στους ξενοδόχους ενώ παράλληλα τίθενται σοβαρά προβλήματα δημόσιας Υγείας.

Η λύση αυτή θεωρείται «προσωρινού χαρακτήρα αφού ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας.

«Δεν σας κρύβω ότι κι εμάς μας απασχολεί η ΚΥΑ», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Γιάννης Ρέτσος κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΤΕ ρωτήθηκε και κατέθεσε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να είναι «δυνητικό» και «επουδενί υποχρεωτικό». «Γιατί όταν μιλάς για καταλύματα και ξενοδοχεία, μιλάς από το πολύ μικρό, το οικογενειακό των 10 δωματίων μέχρι την πολύ μεγάλη μονάδα των χιλιάδων δωματίων». «Θεωρώ ότι θα αλλάξει αυτή απόφαση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τέτοια απόφαση «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά να μην ανοίξουν επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ κάνοντας λόγο για «προχειρότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης στην επανεκκίνηση του τουρισμού»

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Γι΄αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ΄ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης COVID-19.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη ενός (1) δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως πενήντα (50) δωματίων απαιτείται η ύπαρξη δύο (2) δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των πενήντα (50) δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «η ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σήμερα, όπως εξήγησε, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα που εμπεδώνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε καθημερινά προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο».

Πηροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ