Ο κάμπος της Καρυάς και η λιμνοδεξαμενή … των υποσχέσεων.

Ο κάμπος της Καρυάς ή Λιβάδι είναι κλασσική πόλγη καρστικής γεωλογίας, που πλημμυρίζει με τις βροχές και αποστραγγίζεται από καταποτήρες – καταβόθρες το στόμιο των οποίων είναι κατασκευασμένο – διαμορφωμένο από ξερολιθιά.

Στο Β.Α. άκρο του, έχει κατασκευασθεί με ανάχωμα εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή ωφέλιμου όγκου πάνω από 400.000 κ.μ. που η  τροφοδοσία της προβλέπεται να γίνεται από 2 υδροληψίες σε ρέματα της περιοχής.  Η λιμνοδεξαμενή ποτέ δε λειτούργησε και από κατασκευής της αποτελεί αντικείμενο μόνιμου προβληματισμού για τους κατοίκους της περιοχής και … έμπνευσης για … υποσχέσεις αξιοποίησης της από μέρους  υποψήφιων πολιτευτών μας (δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές).

Αναφορά στη λιμνοδεξαμενή και την ανάγκη να διερευνηθούν πιθανοί τρόποι αξιοποίησής της έγινε και στην ενημερωτική εκδήλωση του τοπικού προγράμματος LEADER  2014-2020 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στο Διοικητήριο της Λευκάδας, εκ μέρους του κ. Σωτήρη Κουρή Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου των Ιονίων Νήσων.

Με την ελπίδα ότι ο κ. Κουρής ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης θα επανέλθει στο … θέμα και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διερευνήσει (με την εκπόνηση κάποιας σχετικής μελέτης ίσως) την όποια δυνατότητα αξιοποίησης της λιμνοδεξαμενής ή και του κάμπου της Καρυάς γενικότερα να αναφέρουμε ότι οι  κλήροι του κάμπου είναι μικροί (ήτοι 2-4 στρέμματα συνήθως ανά ιδιοκτήτη).  Λόγος που εξ’ αρχής προδιέγραφε ότι το κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων για το πότισμα των καλλιεργειών θα ήταν ασύμφορη για τους καλλιεργητές. Με την ερημοποίηση των χωριών μας και την έλλειψη κινήτρων επίσης ελάχιστοι νέοι σε ηλικία καλλιεργητές-αγρότες δραστηριοποιούνται ακόμη στην περιοχή και αυτοί χρόνια τώρα  βλέπουν να καταστρέφονται οι όποιες καλλιέργειές τους (και οι πρωτογενείς σπόροι όπως του λαθυριού) από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των ανεπιτήρητων βοοειδών.

Υπηρεσιακοί παράγοντες στο παρελθόν εξέφραζαν την άποψη ότι, πριν την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής έπρεπε να προηγηθεί αναδασμός της περιοχής ανάπτυξης του έργου. Μια διαδικασία ασφαλώς χρονοβόρα και δύσκολη πολύ περισσότερο αν αναλογισθεί κανείς τα μύρια όσα διαχρονικά προβλήματα του ΤΑΟΛ που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της επιλογής.

Η επιλογή της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού επίσης που ο Δήμος και η Περιφέρειά έχουν ακολουθήσει ως μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης για το νομό μας δεκαετίες τώρα, σε συνδυασμό με την πολιτική των κεντρικών κυβερνήσεων για … ερημοποίηση της υπαίθρου δεν επιτρέπουν δυστυχώς αισιόδοξες προβλέψεις για την ύπαιθρο χώρα της Λευκάδας.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, ξεκίνησε το 1999 και αρχικό προϋπολογισμό δαπάνης 410 εκατ. δραχμές και πιστώσεις προερχόμενες και από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Το άκουσμα της κατασκευής της δημιούργησε τότε στους περισσότερους από τους κατοίκους του Δήμου Καρυάς την αισιοδοξία ότι κάτω από καλύτερες καλλιεργητικές συνθήκες, θα δινόταν ώθηση σε νέους καλλιεργητές να επιδιώξουν την παραγωγή ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων.

Τρισήμισυ χρόνια μετά (το 2003) ο Δήμος Καρυάς αρνήθηκε να παραλάβει το έργο καθώς κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του διαπιστώθηκε ότι δεν συντελούνταν ικανοποιητική αποστράγγιση της “λεκάνης” και έπρεπε να γίνουν επιπλέον εργασίες πριν την παράδοση-παραλαβή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτήριο του αντλιοστασίου κατά το διάστημα, που ο κάμπος βρισκόταν πλημμυρισμένος, ήταν καλυμμένο εξ’ ολοκλήρου από το νερό και υπήρχε κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πρόκλησης ζημιάς των μηχανημάτων που στεγάζονταν εντός αυτού.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η “Προμελέτη αποξηράνσεως πεδιάδος Καρυάς Λευκάδος” που εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό Σ. Τζεράνη το 1961 και λήφθηκε υπόψη κατά τη σύνταξη της μελέτης κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής, επεσήμαινε την ανάγκη εκτέλεσης και εργασιών που θα επιτύγχαναν την αύξηση της διοχετευτικότητας των καταποτήρων –  καταβόθρων.

Εργασίες που δεν έγιναν, όπως δεν έγινε ποτέ και καμιά σοβαρή έστω συζήτηση (μετεκλογικά) για ανάδειξη του μείζονος θέματος της  ανάγκης ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Λευκαδίτικης υπαίθρου όχι αποσπασματικά, αλλά καθολικά και ως τοπική ή και εθνική επιλογή…

Όσο για τη λιμνοδεξαμενή των προσδοκιών, τελικά εξελίχθηκε σε … λιμνοθάλασσα προβλημάτων για την περιοχή.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς