Η επιχείρηση «Cheapkoita», ιδρύθηκε από τους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Καρυάς Λευκάδας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece».

Αρχικά, υπήρξαν δύο προτεινόμενες ιδέες για τον τομέα στον οποίο θα δραστηριοποιούνταν η εταιρία μας. Η πρώτη αφορούσε την παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων, ενώ η δεύτερη ήταν σχετική με την επαναχρησιμοποίηση ειδών ένδυσης, τα οποία, πριν την μεταπώλησή τους, θα είχαν τροποποιηθεί. Ύστερα από την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της κάθε επιλογής, επιλέχθηκε, μέσω ψηφοφορίας των μαθητών, η δεύτερη ιδέα.

2016-10-09-1476013725-7972662-tn2.jpg

Τα κυριότερα κριτήρια για την λήψη αυτής την απόφασης ήταν ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο (ρουχισμός, αθλητικά είδη) είναι ιδιαίτερα οικείο και γνωστό στους μαθητές αυτών των ηλικιών, δεν απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις για την υλοποίησή του, όπως τεχνολογικές ικανότητες που ήταν απαραίτητες για την πρώτη πρόταση, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας μια «πράσινη» επιχείρηση που σκοπό θα είχε την επαναχρησιμοποίηση.

Το λογότυπο της εταιρίας προτάθηκε από τους μαθητές να είναι ένα χαρακτηριστικό μάτι, το οποίο θα παρέπεμπε στο όνομα της επιχείρησης (Cheapkoita).Τη δημιουργία του ανέλαβε μέρος των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η επωνυμία προέκυψε βάσει του στόχου και της νέας οπτικής που θέλαμε να προβάλουμε.

2016-10-09-1476013778-2057116-tn4.jpg

Ύστερα από την επιλογή του κλάδου της εταιρίας μας και αφού τα μέλη της ομάδας δήλωσαν σύμφωνα με τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα που έχουν, με ποια ειδικότητα ήθελαν να ασχοληθούν, εν συνεχεία δημιουργήσαμε το οργανόγραμμα της επιχείρησης με τη σύμφωνη γνώμη όλων και τότε προχωρήσαμε στην σύνταξη του καταστατικού της Cheapkoita και του επιχειρηματικού της σχεδίου . Κατόπιν προσφέραμε στους προμηθευτές μας μετοχές ως αντάλλαγμα για τα υλικά και τις πρώτες ύλες που μας παρείχαν ανάλογες της συνεισφοράς τους,.

2016-10-09-1476013830-7572386-tn7.jpg

Αρχικά συλλέξαμε παλιά είδη ένδυσης (όπως φόρμες, παπούτσια, φανέλες, κάλτσες, τζιν παντελόνια κ.α.) και μέσω επεξεργασίας τους, δημιουργήσαμε καινούρια προϊόντα τα όποια πωλούνται μέσω του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Η επεξεργασία περιελάμβανε την αλλαγή υφάσματος ή σόλας στα παπούτσια, ράψιμο τυχόν σκισίματος σε μπλουζάκια και τύπωση λογοτύπου σε αυτά, κόψιμο και ράψιμο καλτσών και φορμών στο ζητούμενο μέγεθος για τη δημιουργία γαντιών, γκετών, σκουφιών κ.α. και κόψιμο τζιν παντελονιών και ράψιμο με στόχο τη δημιουργία τσαντών.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εντοπίζονται κυρίως στην παραγωγή, διότι οι μαθητές δεν είχαν προϋπάρχουσα εμπειρία, ενώ δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες επιδέξιοι στην κατασκευή αντικειμένων και στις διαδικασίες που ήταν απαραίτητες για την παρασκευή τους, όπως το ράψιμο. Ωστόσο αυτές ξεπεράστηκαν μέσω της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας που υπήρξε μεταξύ των μαθητών, αλλά και με την υπεύθυνη καθηγήτρια μας και την καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών, οι οποίες μας ενθάρρυναν και μας βοηθούσαν με τις γνώσεις τους.

Μόλις αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, ο κυριότερός μας στόχος ήταν να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικές με την επιχειρηματικότητα, οι οποίες αναμφίβολα θα είναι ένα γερό θεμέλιο για το επαγγελματικό μας μέλλον, ειδικά με τις σύγχρονες συνθήκες που δημιουργούνται στο χώρο της αγοράς εργασίας. Αξιοσημείωτη είναι εδώ η βοήθεια που μας προσφέρθηκε από εθελοντή του επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος μας κατατόπισε σε ζητήματα που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Η εργασία μας στην εταιρία αυτούς τους μήνες μας βοήθησε να αποκτήσουμε πολύτιμες επιχειρηματικές γνώσεις, να μάθουμε να δουλεύουμε αποδοτικά σε ομαδική κλίμακα και μέσω της βιωματικής μας αυτής εμπειρίας να ανακαλύψουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τις δεξιότητές μας.

Συμμετέχοντες μαθητές

Διευθύνων Σύμβουλος: Δημήτρης Κατωπόδης
Διευθυντής Οικονομικών: Γιώργος Λάζαρης
Διευθυντής Μάρκετινγκ: Γιάννης Ζαμπέλης
Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Αναστασία Δημουλά
Διευθυντής Παραγωγής: Σουέντο Τρόκα
Διευθύντριες Πωλήσεων: Χριστίνα Γράψα & Αντιόλα Νταουτάι

Yπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Καβαλλάρη
Εθελοντής : Χρήστος Αθανασίου ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Με σύνθημα: Buy cheap, train harder ecologically σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας ώστε να έρθετε σε επαφή με αυτή την πρωτότυπη ιδέα!

Ευχαριστούμε για όσα μαθήματα αποκομίσαμε,

Η ομάδα Cheapkoita

via