Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας έχει γίνει πλέον θεσμός στο νησί μας και έχει αγαπηθεί από τους μαθητές της Λευκάδας, αλλά και από το κοινό. Φέτος, για 7η συνεχή χρονιά ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με 38 συμμετοχές μαθητών από τα σχολεία της Λευκάδας και θέμα “Παράθυρο με θέα”. Οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, απαθανατίζοντας εικόνες του τόπου μέσα από τον φωτογραφικό φακό, δημιουργώντας ευφάνταστες και πρωτότυπες φωτογραφίες.

Η κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους: Γκρίτζα Αθηνά, Καθηγήτρια Πληροφορικής ΕΠΑΛ Λευκάδας και ερασιτέχνη φωτογράφος, Γλένη Κώστα, ζωγράφο, Μαυροκέφαλο Αποστόλης, Φωτογράφος, Σοφιανό Κώστα, Καθηγητή Πληροφορικής Μουσικού Σχολείου Λευκάδας και ερασιτέχνη φωτογράφο και Ονοράτου Νταλίλα, Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας), όπως κάθε χρόνο έκρινε με προσοχή κάθε μία φωτογραφία ξεχωριστά, για να καταλήξει στις καλύτερες από αυτές, οι οποίες βραβεύτηκαν. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, επεσήμαναν μετά το δύσκολο έργο τους, πως διέκριναν “μια μελαγχολική διάθεση στις φωτογραφίες των μαθητών και το γεγονός ότι δεν είδαν να υπάρχει ορίζοντας. Είναι λοιπόν καθήκον μας, να δώσουμε ευκαιρίες, δυνατότητες και αισιοδοξία στα παιδιά!”

Η βράβευση των μαθητών και τα εγκαίνια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία χθες (23 Μαρτίου) στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, παρουσία του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Αρβανίτη Σπύρου, του Έφορου Αιθουσών Τέχνης κ. Προδορμίτη, τις εκπροσώπους της Δ/θμια Εκπ/ση Λευκάδας κ.κ. Θειακού Όλγα και Μεταξά Βιβή, του Διευθυντή του 1ου Λυκείου Λευκάδας, καθηγητών και πλήθους μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή έκθεση αφιερώθηκε στη μνήμη του καθηγητή Παναγιώτη Καούρα, που έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μας.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ-ΚΑΡΦΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΑΣ

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον μαθητή Κωνσταντίνο Καρφάκη, από την Β’ τάξη του 1ου Λυκείου Λευκάδας, ο οποίος κέρδισε έναν φωτογραφικό εκτυπωτή και εκτύπωση 50 φωτογραφιών.

2ο-ΒΡΑΒΕΙΟ-ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ-ΜΑΡΙΑ  (1)

Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην Μαρία Σκλαβενίτη, από την Γ’ τάξη του 1ου Λυκείου Λευκάδας, η οποία κέρδισε fine art εκτύπωση σε καμβά και εκτύπωση 50 φωτογραφιών. Η Μαρία, έντυσε επιπλέον τη φωτογραφία της με το παρακάτω ποίημα. Απολαύστε το:

Παράθυρο χωρίς θέα

Έπιασε βροχή απόψε
και μούσκεψαν τα όνειρά μου.

Σαν δάκρυα ανθρώπων πέφτουν οι σταγόνες
πάνω στο τζάμι,
και κρύβουν περίτεχνα τον δρόμο.
Δεν μπορώ να διακρίνω τίποτα,
τα έχει σκεπάσει όλα μια ομίχλη.

Θα κλείσω λίγο το παντζούρι.
Ίσα που να περάσει η μπόρα και η ταραχή.
Άναψε σε παρακαλώ, το παλιό λυχνάρι.
Θέλω να βάλω δίπλα τα όνειρά μου να στεγνώσουν και να ζεσταθούν.
Έπειτα, θα τα αγκαλιάσω στοργικά όπως μια μάνα τα παιδιά της.

Ω, κοίτα πόσο μουντά είναι.
Μην ανησυχείς,
αύριο θα ανοίξω το παράθυρο
και θα διατάξω τον ήλιο
να τους χαρίσει λίγη απ΄ την λάμψη του.
Ναι, αύριο θα ‘ναι μια ηλιόλουστη μέρα.

Άναψε κι ένα κερί, να φωτιστούν στο σκοτάδι
οι αλήθειες μας, αυτές οι κρυφές,
οι ενδόμυχες σκέψεις. Καληνύχτα.

3οΒΡΑΒΕΙΟ-ΤΥΠΑΛΔΟΥ ΠΟΠΗ (2)

Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην Πόπη Τυπάλδου, από την Α’ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Λευκάδας, η οποία κέρδισε φωτογραφικό τρίποδο και εκτύπωση 50 φωτογραφιών.

Απονεμήθηκαν επιπλέον και τρεις έπαινοι. Οι μαθητές που τιμήθηκαν με έπαινο κέρδισαν από ένα λεύκωμα “Η χλωρίδα της Λευκάδας”.

4Α-ΕΠΑΙΝΟΣ-ΠΑΥΛΟΥ-ΓΙΑΝΝΗΣ (1)

Τον 1ο έπαινο πήρε για τη φωτογραφία του ο Γιάννης Παύλος από την Ε’ τάξη του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Λευκάδας.

5Β-ΕΠΑΙΝΟΣ-ΜΟΥΣΑΒΕΡΕ-ΧΡΥΣΑ (1)

Τον 2ο έπαινο πήρε η Χρύσα Μουσαβερέ από την Γ’ τάξη του 1ου Λυκείου Λευκάδας.

6Γ-ΕΠΑΙΝΟΣ-ΒΑΓΕΝΑ-ΜΑΥΡΕΤΑ (3)

Τον 3ο έπαινο πήρε η Μαυρέττα Βεγανά από την Β’ τάξη του 2ου Λυκείου Λευκάδας. Και η Μαυρέττα εμπνεύστηκε, ντύνοντας τη φωτογραφία της με λόγο:

Δάκρυα σταλαχτίτες

Μια αόρατη νύμφη κοντά στο παράθυρο
Γαλάζια είναι τα μάτια της και κόκκινα τα χείλη
Έξω βαρύ το κρύο, ο ήλιος κρυμμένος
Δέντρα ψηλά, βαμβάκια στα κλαδιά τους

Στιβάδες χιονιού πέφτουν από τον ουρανό
Σαν αστεράκια ψεύτικα επάνω στα μαλλιά της
Και εκείνη συλλογιέται τα χρόνια που περάσανε
Τις πίκρες , τις χαρές, τις προσδοκίες, τις χίμαιρες

Ραγισμένο παράθυρο, ραγισμένη καρδιά, προδομένη
Δε ξέρει πια τι θέλει
Ή μάλλον ξέρει
Την ηρεμία. Αυτή αναζητά

Τα δάκρυά της σταλαχτίτες στο πρόσωπό της το ψυχρό
Και μάτια θάλασσες, φουρτουνιασμένες
Πού κρύβεται άραγε η ηρεμία;
Στο άσπρο του χιονιού, στα δέντρα ή στα βουνά;
Πού κρύβεται άραγε ο ήλιος με το χαμόγελό του το βαθύ;

«Μα ήλιος θα φανεί στο πρόσωπο εκείνου»
ακούγεται μια φωνή απ΄ το θαμπό παράθυρο…

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους (δείτε όλες τις φωτογραφίες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό ΕΔΩ, αλλά και στους διοργανωτές, που δίνουν μέσω αυτού του θεσμού, το έναυσμα στα παιδιά για δημιουργία!

Για όσους δεν επισκεφθήκατε ακόμη την έκθεση με τις φωτογραφίες των μαθητών, σπεύσατε στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” έως την Πέμπτη 2 Απριλίου (καθημερινά τις πρωινές ώρες από11:30-13:30 και απογευματινές ώρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19:00-21:00 και Σάββατο 12:00-14:00).