Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΤΑΟΛ μετά την τελευταία Γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014. Στη συνέλευση συμμετείχαν οι 38 από τους 68 αντιπροσώπους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δήλωναν ανενημέρωτοι και κατήγγειλαν την έλλειψη εισηγήσεων σχετικά με τα σημαντικά θέματα για τα οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν. Πρόκειται για την πώληση του κτιρίου του παλιού SuperMarketπίσω από το κτίριο του ΤΑΟΛ. Βρέθηκε ενδιαφερόμενος που θα δώσει 190.000 Ευρώ κάτι για το οποίο σε γενικά πλαίσια δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τους συνεταιριστές. Σε αντίθεση με τα άλλα δυο θέματα τα όποια αποτέλεσαν το μήλον της έριδος με αποτέλεσμα να μην ληφθουν αποφάσεις και να διαλυθεί η συνέλευση. Όλοι συμφωνούν, ασχέτως αν είναι μέλη του συνεταιρισμού η απλά πολίτες της Λευκάδας και νοιάζονται για τον τόπο τους, ότι πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει με αυτό το έκτρωμα, όπως το κατονομάζουν, δηλ. το οινοποιείο στο Κάστρο. Το ερείπιο στην είσοδο της πόλης είναι ότι χειρότερο μπορεί να αντικρίσει κάνεις είτε πρόκειται για κάτοικο είτε για επισκέπτη. Η αξιοποίηση του κτιρίου του οινοποιείου στο Κάστρο είναι κάτι που επιθυμούν όλοι, το πώς και από ποιους είναι όμως το θέμα. Επίσης συζητήθηκε σε έντονο κλίμα και η έξωση που κάνει η Διοίκηση του ΤΑΟΛ στον ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου IonionStar.

Μπακαλίστικα θέλει η διοίκηση να δοθεί το φιλέτο στο Κάστρο.

Ο πρόεδρος του ΤΑΟΛ κος Γεράσιμος Λιβιτσάνος τοποθετήθηκε σχετικά με τα θέματα λέγοντας για την αξιοποίηση του Οινοποιείου ότι μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις, από την εταιρεία «YARIMBO», την εταιρεία «Νότιον» και την εταιρεία «Πήγασος». Παρουσίασε και τις τρεις προτάσεις εξηγώντας ότι η εταιρεία «YARIMBO» προτίθεται να δίνει ετήσιο μίσθωμα 119. 000 Ευρώ, θα κάνει επένδυση 3,5 εκ Ευρώ και ζητεί να νοικιάσει το κτίριο για 20 χρόνια και έως τα τέλη του έτους θα καταβάλλει 415. 000 Ευρώ ως προκαταβολή ενοικίων. Στα σχέδια της εταιρείας είναι να δημιουργήσει έναν πολυχώρο διασκέδασης. Η δεύτερη εταιρεία θέλει να νοικιάσει τον χώρο για 30 χρόνια, το ετήσιο ενοίκιο θα κυμαίνεται στις 80.00Ευρω και προτίθεται να κατασκευάσει ένα ξενοδοχείο θεματικού τουρισμού επενδύοντας 4 εκ. Ευρώ. Η τρίτη πρόταση της εταιρείας Πήγασος στην ουσία δεν αποτελεί επιλογή μιας και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις προτάσεις των άλλων δυο εταιριών. Ο κ. Λιβιτσάνος έκλεισε την εισήγηση σχετικά με το θέμα λέγοντας πως ορίστηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από έναν δικηγόρο, έναν οικονομολόγο και έναν μηχανικό οι οποίοι αξιολόγησαν τις προτάσεις και κατέληξαν πως η πρόταση της εταιρείας «YARIMBO» είναι η πιο συμφέρουσα για τον συνεταιρισμό για αυτό και το Διοικητικό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του, δηλαδή οι 6 από τους 7, ψήφισαν η αξιοποίηση του Οινοποιείου να δοθεί στην εταιρεία «YARIBO». Να πούμε πως η εταιρεία «Νότιον» όταν ενημερώθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση κατέθεσε ένσταση ανανεώνοντας τη δική της πρόταση, παρόλα αυτά όμως ο πρόεδρος δεν έδειξε να θέλει να αλλάξει γνώμη και να επανεκτιμηθεί η πρόταση σε σχέση με την άλλη και επέμεινε στην πρόταση της εταιρείας «YARIBO». Είναι σημαντικό, είπε, να εξασφαλίσουμε ότι θα παίρνουμε τα χρήματα και όχι να απασχολούμε έναν υπάλληλο για να μαζεύει τα λεφτά όπως θα δούμε και στο επόμενο θέμα, που είναι η έξωση στον ιδιοκτήτη του Ιόνιον Σταρ. Ο κος Λιβιτσάνος έδειξε αποφασισμένος υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας και για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις τόνισε πως «εμείς πρέπει να είμαστε καθαροί, δεν πρόκειται να υπογράψουμε μόνο και μόνο επειδή είναι κάποιος φίλος, συγγενής ή ξάδερφος ή υποσχέθηκε κάτι σε μένα, και μέχρι να γίνει το οριστικό συμφωνητικό θα υπάρξει και καθοριστική συνέλευση. Τώρα ζητείται η απόφαση της συνέλευσης για το προσύμφωνο με την εταιρεία κάτι που όμως τελικά δεν ήταν εφικτό διότι η συνέλευση διαλύθηκε μετά την παραίτηση του πρόεδρου της κου Μελά.

Γιατί αποκρύπτονται στοιχεία, γιατί δεν ενημερώνει ο πρόεδρος το εποπτικό συμβούλιο για το τι συμβαίνει;

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επιμονή του κου Λιβιτσάνου να παρθούν αποφάσεις και για τα τρία θέματα την ίδια μέρα. Όπως επίσης η επιμονή στη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως ανέφερε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ζητούσε ο κος Λιβιτσάνος να παρθούν αποφάσεις λέγοντας πως: «Αν δεν τα πουλήσουμε εμείς τα κτίρια θα τα πουλήσει ο εκκαθαριστής. Δεν μπορούμε άλλο να σας πληρώσουμε για τα σταφύλια. Σήμερα αποφασίζουμε για το προσύμφωνο με τη «YARIBO» και το τελικό θα έρθει στη γενική συνέλευση τον Οκτώβριο. Αν δεν ψηφιστεί σήμερα η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου εμείς μπορούμε να πάμε και σπίτι μας!» Τοποθέτηση που δεν άρεσε στους αντιπροσώπους οι οποίοι την εξέλαβαν ως εκβιαστική και έτσι τα αίματα άναψαν, αμφισβητήθηκε η όλη διαδικασία της επιλογής, ακούστηκαν λόγια περί μεθόδευσης, αμφισβητήθηκε η διαφάνεια και δυσανασχέτησαν οι περισσότεροι επειδή δεν είχαν καμία ενημέρωση.

quotes

Αν δεν ψηφιστεί σήμερα η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου εμείς μπορούμε να πάμε και σπίτι μας!

Σήμερα αποφασίζουμε για το προσύμφωνο με τη «YARIBO» και το τελικό θα έρθει στη γενική συνέλευση τον Οκτώβριο. Αν δεν ψηφιστεί σήμερα η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου εμείς μπορούμε να πάμε και σπίτι μας!» Τοποθέτηση που δεν άρεσε στους αντιπροσώπους οι οποίοι την εξέλαβαν ως εκβιαστική και έτσι τα αίματα άναψαν, αμφισβητήθηκε η όλη διαδικασία της επιλογής, ακούστηκαν λόγια περί μεθόδευσης, αμφισβητήθηκε η διαφάνεια και δυσανασχέτησαν οι περισσότεροι επειδή δεν είχαν καμία ενημέρωση.

Άρα τι ήρθαν να κάνουν και υπέρ ποιου να ψηφίσουν; Όντως γεννιούνται ερωτηματικά για το πως καλούνται αντιπρόσωποι να ψηφίσουν για κάτι που δεν έχουν διαβάσει και δεν έχουν δει! «Θυμίζει την υπόθεση με το μνημόνιο» ανέφεραν χαριτολογώντας οι συνεταιριστές. Δεν υπήρχε εικόνα για το τι προτίθεται η κάθε εταιρεία να κατασκευάσει επί της ουσίας. Βεβαίως και πρέπει να αξιοποιηθεί η περιουσία αλλά πάντα με όρους διαφάνειας και νομιμότητας. Συγκεκριμένα μπήκε το ερώτημα τι όρους έχει βάλει ο συνεταιρισμός ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα του; Άλλη μια πρόταση που ακούστηκε ήταν να προσπαθήσει να αξιοποιήσει μόνος του την περιουσία του μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ. Επανειλημμένα κατήγγειλαν οι συνεταιριστές ότι «όλα γίνονται στο πόδι», μπακαλίστικα, όπως ακούστηκε πάει εδώ να δοθεί ένα από τα πιο αξιόλογα φιλέτα του νησιού. Ο κος Δημήτριος Μικρώνης, μέλος της τριμελούς εξελεγκτικής επιτροπής καταγγέλλει τον πρόεδρο και το Δ.Σ. «για τον αναποτελεσματικό τρόπο που λειτουργεί το Συμβούλιο». «Θα πρέπει να γνωρίζω όλες τις πτυχές των θεμάτων που ανέλυσε ο πρόεδρος αλλά δεν γνωρίζω τίποτα. Έχω μείνει με την ενημέρωση που είχα από τις Αρχές Ιουνίου. Έπεσα από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε την εταιρεία με όνομα «YARIMBO» ενώ υπάρχει και ένσταση άλλης εταιρείας. Γιατί αποκρύπτονται αυτά τα στοιχεία γιατί ο πρόεδρος ολιγωρεί, γιατί δεν ενημερώνει το εποπτικό συμβούλιο για το τι συμβαίνει;» Ο κος Μικρώνης ζήτησε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός με τις σωστές διαδικασίες.Γενικά πρέπει να πούμε προκάλεσε ένταση η βιασύνη με την όποια επιχειρήθηκε να παρθούν αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα τη συγκεκριμένη ημέρα. Όπως δεν νοείται το 2014 να μην γίνεται λεπτομερής παρουσίαση του τι πρόκειται να γίνει ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό έργο όπως είναι αυτό του Οινοποιείου. Μπορεί η ιδιοκτησία να είναι του συνεταιρισμού και βεβαίως έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο αλλά πρόκειται για ένα έργο που επηρεάζει όλη την εικόνα της Λευκάδας άρα αφορά όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς!

Έξωση στο IonionStar. 22 Ιουλίου θα πρέπει να φύγει! Έχουμε ένα ακίνητο και δεν το σεβάστηκε καθόλου.

Άλλο ένα θέμα για το οποίο έδειξε διχασμένη η συνέλευση αφορούσε το Ξενοδοχείο IonionStar και τις οφειλές που έχει απέναντι στο συνεταιρισμό από απλήρωτα ενοίκια. Ο κ. Λιβιτσάνος έδειξε και εδώ κατηγορηματικός ως προς το τι πρέπει να γίνει και αιτιολόγησε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για έξωση στις 23 Ιουλίου 2014 ως εξής: «Το 2010 εμείς βρήκαμε κάποια χρέη. Στείλαμε τότε στον κ. Αραβανή εξώδικο και μας εξόφλησε. Και τώρα στείλαμε στον ιδιοκτήτη εξώδικο μετά από πολλές συζητήσεις. Έχει σταματήσει να πληρώνει ενοίκια από το Νοέμβριο του 2013.

quotes

Μας πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και μάλιστα μου είπε έμενα πως τον εκβιάζω γιατί έχει βάλει για δήμαρχος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο κλείνω συνάντηση με τον κ. Αραβανή, τότε μας χρωστούσε γύρω στις 50.000 Ευρώ και μας είπε ότι θα μας τα έδινε το Πάσχα. Δεν μας έδωσε τίποτα και τα χρωστούμενα έφτασαν τις 70.000 Ευρώ. Μας έδωσε με το ζόρι 7.000 Ευρώ. Μας πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και μάλιστα μου είπε έμενα πως τον εκβιάζω γιατί έχει βάλει για δήμαρχος. Στην ουσία μου είπε πως του κάνω και αντιπολίτευση επειδή ζητούσα τα λεφτά για τον συνεταιρισμό. Παραμονή πρωτομαγιάς έγινε συμβούλιο και ομόφωνα αποφασίσαμε να περιμένουμε να περάσουν οι εκλογές και ότι είναι να το κάνουμε μετά.

Τελειώνουν οι εκλογές, μιλάμε μαζί του 10 φορές την ημέρα, καμία αντίδραση, και κάναμε τελικά αυτό που λέει ο νόμος. Δεν μας είχε δώσει τίποτα και ξεκινήσαμε την διαδικασία έξωσης.

Σταμάτησε να πληρώνει ο κος Αραβανής το Νοέμβριο του 2013 όταν εγώ έπαψα να είμαι πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης.Τον περασμένο Φεβρουάριο κλείνω συνάντηση με τον κ. Αραβανή, τότε μας χρωστούσε γύρω στις 50.000 Ευρώ και μας είπε ότι θα μας τα έδινε το Πάσχα. Δεν μας έδωσε τίποτα και τα χρωστούμενα έφτασαν τις 70.000 Ευρώ. Μας έδωσε με το ζόρι 7.000 Ευρώ. Μας πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και μάλιστα μου είπε έμενα πως τον εκβιάζω γιατί έχει βάλει για δήμαρχος. Στην ουσία μου είπε πως του κάνω και αντιπολίτευση επειδή ζητούσα τα λεφτά για τον συνεταιρισμό. Παραμονή πρωτομαγιάς έγινε συμβούλιο και ομόφωνα αποφασίσαμε να περιμένουμε να περάσουν οι εκλογές και ότι είναι να το κάνουμε μετά. Τελειώνουν οι εκλογές, μιλάμε μαζί του 10 φορές την ημέρα, καμία αντίδραση, και κάναμε τελικά αυτό που λέει ο νόμος. Δεν μας είχε δώσει τίποτα και ξεκινήσαμε την διαδικασία έξωσης. Μέσα σε 20 μέρες οφείλει να μας δώσει τα λεφτά και φεύγει από το μίσθωμα. Έτσι καταφέραμε και μας έδωσε από τις 102.000 Ευρώ τις 20.000 και τώρα έχει ένα χρέος γύρω στις 82.000 Ευρώ. Αυτό είναι κοροϊδία. Το συμβούλιο αποφάσισε με 6 από τους 7 ψήφους να ακολουθηθεί η διαδικασία έξωσης να του πάρουμε τα λεφτά και να τον διώξουμε κιόλας γιατί μας κοροϊδεύει. 22 Ιουλίου θα πρέπει να φύγει! Έχουμε ένα ακίνητο και δεν το σεβάστηκε καθόλου.» Ο κος Λιβιτσάνος πρότεινε στη συνέχεια το Ξενοδοχείο να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό, ταυτόχρονα αναζητούν κάποιον να το πάρει, «αν βρεθεί κάποιος να μας δώσει αυτά τα λεφτά, δηλαδή 14.000 Ευρώ το μήνα θα το νοικιάσουμε σε άλλον, αλλιώς να το λειτουργήσουμε εμείς και θα το διακηρύξουμε εκ νέου.» Αυτή ήταν η πρόταση του κου Λιβιτσάνου ο οποίος και εδώ έδειξε να μη θέλει να κάνει πίσω. Μια πρόταση η οποία επίσης δεν έδειξε να πείθει όλους τους συνεταιριστές. Κάποιοι μίλησαν για δυο μέτρα και δυο σταθμά αφού όπως ακούστηκε και ο κος Βαρδινογιάννης χρωστάει στον Συνεταιρισμό για το Πυρηνελειουργείο γύρω στις 17.000 Ευρώ αλλά εδώ δεν ακολουθείται η ίδια τακτική. Επίσης ζητήθηκε να δοθεί χρόνος στον ιδιοκτήτη να πληρώσει μετά το καλοκαίρι τα οφειλόμενα μισθώματα αφού μέχρι τώρα με την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής σεζόν εξοφλούσε τα ενοίκια και να γίνει εκ νέου συζήτηση μαζί του για το μίσθωμα. Και για αυτό το θέμα δεν πάρθηκε τελικά καμία απόφαση.

IMG_8365 Είναι γεγονός ότι επικρατεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ Διοίκησης και διεύθυνσης του Ξενοδοχείου η οποία προφανώς προκλήθηκε και από άλλα γεγονότα προεκλογικά και μετεκλογικά. Έτσι ακούσαμε τον κ. Λιβιτσάνο, μετά από ερώτηση που έθεσε ένας συνεταιριστής γιατί επετράπη να φτάσουν τα χρέη του ενοικιαστή σε τόσο ψηλά επίπεδα, να λέει ότι εν μέσω εκλογών ειπώθηκαν κάποια πράγματα τα οποία έφτασαν στα αυτιά του και προφανώς δεν του άρεσαν και τόσο.

«Σταμάτησε να πληρώνει ο κος Αραβανής τον Νοέμβριο του 2013 όταν εγώ έπαψα να είμαι πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης. Κουβέντιαζαν σε όλη την Λευκάδα ότι ο Λιβιτσάνος τέλειωσε από το ΤΑΟΛ για να κάνουμε τη δουλειά μας και έρχεται ο Φεβρουάριος 2014 όπου ξανά αναλαμβάνουμε τη διοίκηση και το χρέος του είχε φτάσει ήδη τις 40.000 Ευρώ.» Προφανώς έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα μεταξύ πρόεδρου και ιδιοκτήτη δεν μπορεί όμως παρά τα χρωστούμενα μισθώματα να παραβλέψει κανείς ότι ο κ. Αραβανής έχει επενδύσει στο Ξενοδοχείο χρήματα, άρα καλό θα ήταν να επανεξετάσουν όλοι την στάση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως έχουν καταβάλλει προσπάθειες προς εξομάλυνση των σχέσεων και κάποια πολιτικά πρόσωπα τα οποία όμως μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα. Όσο για τη συνέλευση η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και διακόπηκε ήταν όταν ο κ. Λιβιτσάνος ζήτησε από τους παρευρισκομένους να εμπιστευτούν την κρίση της διοίκησης για τα ζητήματα και να ψηφίσουν θετικά «αλλιώς μπορούν να πάνε σπίτια τους ως διοίκηση.» Πέραν τούτου όμως μπορεί σύμφωνα με τον κ. Λιβιτσάνο η διοίκηση αν δεν ψηφίσει το σώμα θετικά να προχωρήσει με τις διαδικασίας που έχει αποφασίσει και μόνη της βάσει καταστατικού. Αυτό εξόργισε τους αντιπροσώπους και τον πρόεδρο κ. Μελά ο οποίος παραιτήθηκε και αποχώρησε με αποτέλεσμα τη διάλυση της συνέλευσης. Μετά από τις προσπάθειες της διοίκησης να ηρεμήσει τους συνεταιριστές αποφασίστηκε σε τρεις εβδομάδες να συνεχιστεί η συνέλευση όπου και θα παρθούν και οι αποφάσεις.

t32 Είναι γεγονός ότι μετά τα τελευταία γεγονότα ο συνεταιρισμός δείχνει διχασμένος, έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Επανειλημμένα ζήτησαν οι συνεταιριστές όπως ο κ. Περικλής Χόρτης να συζητηθεί επί της ουσίας η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει από τώρα και πέρα ο συνεταιρισμός και να διασαφηνιστεί για τι είδους συνεταιρισμό μιλάμε. Αγροτικό Συνεταιρισμό ή επιχείρηση. «Αν μιλάμε για συνεταιρισμό τότε η περιουσία

δεν μπορεί να ξεπουληθεί ούτε να ενοικιαστεί και θα πρέπει ο συνεταιρισμός μόνος του να την αξιοποιήσει. Όταν είσαι αγρότης δεν πουλάς το χωράφι σου κοιτάζεις σε δύσκολες στιγμές αν χρειάζεται να αλλάξεις κάτι, να δουλέψεις διαφορετικά, αν πουλήσει ο αγότης το χωράφι του έμεινε ξεκρέμαστος. Αν μιλάμε για συνεταιρισμό πρέπει να μιλάμε γα το πώς μπορούμε μόνοι μας να τα αξιοποιήσουμε. Αν μιλάμε για επιχείρηση τότε τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά.»

Το σημερινό ΤΑΟΛ, δεν έχει καμία σχέση με ότι έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας.

Ήδη πριν τη συνέλευση του Σαββάτου είχαν βγει στη δημοσιότητα διάφορες ανακοινώσεις που αφορούν τον συνεταιρισμό άλλα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει όπως για παράδειγμα με τους εργαζόμενους. Και αυτό ήταν θέμα το οποίο έπρεπε να συζητηθεί στη συνέλευση. Η κατάσταση στο ΤΑΟΛ βρίσκεται σε κομβικό σημείο όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει και πως θέλει να προχωρήσει.

quotes

Το ΤΑΟΛ δηλαδή μετατράπηκε σε Εταιρεία, που μάλιστα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα στη λειτουργία και τα κέρδη της είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους

Στην ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Λευκάδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο ΤΑΟΛ αναφέρεται: «Το σημερινό ΤΑΟΛ, δεν έχει καμία σχέση με ότι έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα θα αναμετριέται με φαντάσματα και όχι με την πραγματικότητα. Και αυτό αφορά τόσο τους μικροπαραγωγούς όσο και τους εργαζόμενους. Η απόφαση της Διοίκησης του ΤΑΟΛ, να εναρμονιστεί με τον νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς ευθύς εξαρχής χωρίς ούτε καν μια προσπάθεια να δημιουργήσει στοιχειωδώς εμπόδια στο βέβαιο αφανισμό των παραγωγών ήταν καταλυτική για τη σημερινή κατάσταση.

Το ΤΑΟΛ λειτουργεί με τα κριτήρια του νέου νόμου, εξυπηρετώντας όχι τα συμφέροντα των συνεταιρισμένων αγροτών, αλλά των νέων «μετόχων», που θα το λειτουργούν για την εξασφάλιση επιχειρηματικών κερδών, εκμεταλλευόμενοι τον αγροτικό κόσμο. Έχει μετατραπεί σε ξένο σώμα για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το ΤΑΟΛ δηλαδή μετατράπηκε σε Εταιρεία, που μάλιστα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα στη λειτουργία και τα κέρδη της είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους – γι’ αυτό και ήδη τους μείωσαν τις αποδοχές με τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, τους χρωστάν δεδουλευμένα, καιτώρα ζητάει να μειωθούν ακόμα 20% οι μισθοί των εργαζομένων. Θα προκύψει σύντομα και δεύτερο πρόβλημα στην «ανάπτυξή του». Αυτό θα είναι μικροπαραγωγοί και η επιβίωσή τους, γι’ αυτό και θα συμβάλλει στο να πεταχτούν μια ώρα νωρίτερα έξω από τα χωράφια. Το ξεκλήρισμά για τους μικρούς παραγωγούς, αποτελεί επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της. Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική λέγεται και στόχο έχει να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Θέλουν να μετατρέψουν τους αγρότες σε εργάτες στα χωράφια τους. Σε αυτή τη γραμμή, οι Συνεταιρισμοί Α.Ε. – μαζί με όλα τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα π.χ. χαράτσια, φορολογία, αυξήσεις σε ΟΓΑ κλπ – συμβάλλουν στο κομμάτι που τους αναλογεί. Δεν είναι οι παραγωγοί συνέταιροι με ίσους όρους όπως λέγεται στα λόγια. Είναι υπάλληλοι κάποιων λίγων που δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Γι’ αυτό, η πλειοψηφία των παραγωγών που είναι κυρίως μικροκαλλιεργητές, βρίσκονται από την ίδια πλευρά με τους εργαζόμενους στη μάχη της επιβίωσης.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι τεράστια αυταπάτη από την πλευρά των εργαζομένων να θεωρούν ότι κάνοντας υποχωρήσεις, διασφαλίζουν είτε το εισόδημά τους είτε τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να δουν καθαρά ότι το σημερινό ΤΑΟΛ, είναι μια ακόμα επιχείρηση που λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς. Που δεν θα μοιράσει ποτέ τα κέρδη του σε εργαζόμενους και παραγωγούς όπως και κάθε άλλη επιχείρηση. Που δεν θα γνοιαστεί για το ποιος τα βγάζει πέρα και ποιος όχι, αλλά για την επιβίωσή του κόντρα στο συμφέρον των εργαζομένων να ζουν με αξιοπρεπείς και ανθρώπινους όρους. Αυτό είναι το ΤΑΟΛ, γι’ αυτό και ζητά παραπέρα μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων λες και τα κέρδη του δεν βγαίνουν από τις δικές τους πλάτες! Καλούμε λοιπόν τους αντιπροσώπους να μη δεχτούν τις προτάσεις τις διοίκησης για διαχείριση των οικονομικών του συνεταιρισμού, γιατί καμία δεν θα είναι για δικό τους όφελος. Να οργανωθούν σε μαζικούς αγροτικούς συλλόγους που θα παλεύουν ενάντια στην πολιτική της εξόντωσης τους, ενάντια στα χαράτσια, την αβάσταχτη φορολογία. Θα παλεύουν για κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή. Να μη δεχτούν τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκάδας ΤΑΟΛ:

super market taol Παρά το ότι βλεπόμαστε πολύ τακτικά, από ευαισθησία στα δικά σας προβλήματα, δεν σας έχουμε μιλήσει μέχρι σήμερα για τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε και να σας εξυπηρετούμε. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στη στάση και τις ενέργειες της Διοίκησης, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου, που έχουν μεταβάλλει τον εργασιακό μας χώρο σε Δαντική κόλαση.

Και αυτό γιατί: 1) Η Διοίκηση και ειδικά ο Πρόεδρος δεν χάνει ευκαιρία όπου βρεθεί και όπου σταθεί να μας απαξιώνει συστηματικά στα μάτια σας, προκειμένου να καλύψει τις δικές του αδυναμίες με την έλλειψη εφικτών στόχων, πολιτικών και έργου. Αλλά εμείς, όπως όλοι σας διαπιστώνετε, τους διαψεύδουμε με τον καθημερινό μας εργασιακό αγώνα και τη στάση μας απέναντί σας. Για λόγους και μόνο σύγκρισης, προτρέπουμε τον Πρόεδρο να τοποθετήσει τον εαυτό του όταν ήταν εργαζόμενος στο ΤΑΟΛ απέναντι σε εμάς σήμερα. Στο ωράριο, στις αμοιβές, στη προσπάθεια ….. όπου και όπως θέλει ας κάνει τη σύγκριση.

2) Η Διοίκηση μας εκβιάζει και μας τρομοκρατεί ότι θα κλείσει τις εμπορικές δραστηριότητες (S/M και Π.Γ.Φ) και είτε θα μας απολύσει, είτε θα μας απασχολεί εκ περιτροπής, εάν δεν δεχθούμε μειώσεις κατά 20% των ήδη μειωμένων από το νόμο αποδοχών μας. Και το σπουδαιότερο, θέλει να μεταβάλει ολόκληρο το εργασιακό μας καθεστώς υπογράφοντας επιχειρησιακή σύμβαση ή ατομικές συμβάσεις.

Εμείς τους απαντάμε ότι η μη αμειβόμενη πρόσθετη προσφορά μας (υπερωρίες, υπερεργασία, Κυριακές και αργίες, μη λαμβανόμενες άδειες) είναι σημαντικά υψηλότερη των ωφελειών που θα υπάρξουν από τη δική τους επιλογή για μειώσεις. Παρ’ όλα αυτά τη δεχόμαστε με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα μεταβληθούν οι θεσμοθετημένες ήδη εργασιακές μας σχέσεις, γιατί γνωρίζομε ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι απολύσεις.

Ας μας πει όμως ο Πρόεδρος τι θα έκανε σαν εργαζόμενος εάν βρισκόταν στο ίδιο δίλλημα; Είμαστε σίγουροι ότι θα πρότεινε τουλάχιστον απεργιακές κινητοποιήσεις. Εμείς όμως με αίσθημα ευθύνης επιλέξαμε να εντείνομε τις προσπάθειές μας για να μην υποστείτε εσείς και ο συνεταιρισμός μας τις συνέπειες.

3) Η Διοίκηση ψεύδεται απέναντί μας και απέναντί σας, όταν διακηρύσσει ότι οι εργαζόμενοι δεν συναινούν για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Συν/σμού. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Όχι μόνο βοηθάμε με τη μη αμειβόμενη πρόσθετη προσφορά μας, αλλά στηρίζουμε και επί πλέον τον εργοδότη μας με την απεριόριστη υπομονή μας στις καθυστερήσεις πληρωμών των αμοιβών μας και παράλληλα με την υποστήριξή μας ως καταναλωτές στα καταστήματά μας.

Ας μας πει ο Πρόεδρος τι έκανε σαν εργαζόμενος στο Συνεταιρισμό μας. Μήπως έσερνε τις Διοικήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, όταν δεν πληρωνόταν στην ώρα του;

4) Η Διοίκηση υποστηρίζει ότι δεν την ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι αλλά μόνο οι αγρότες. Η θέση αυτή είναι επικίνδυνα και αυτονόητα λανθασμένη και αποσκοπεί μόνο στην εξασφάλιση της εύνοιάς σας στους χειρισμούς της με τους εργαζόμενους. Η σωστή αντίληψη είναι ότι τα δύο μέρη, συνεταίροι αγρότες και εργαζόμενοι πάνε χέρι – χέρι.

Ας θυμηθεί όμως ο Πρόεδρος όταν ήταν εργαζόμενος και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τι μας έλεγε για τα κοινά συμφέροντα και τη κοινή πορεία των εργατών και αγροτών. Τέτοια μετάλλαξη σε τόσο λίγο διάστημα;

5) Η Διοίκηση αποκρύπτει την αλήθεια και τις πραγματικές της διαθέσεις. Θέλει να μεταβάλει τις εργασιακές σχέσεις με την επιχειρησιακή σύμβαση ή τις ατομικές συμβάσεις, ώστε να μας έχει φοβισμένους και υποχρεωμένους στην διάθεσή της. Να μπορεί να διώχνει και να προσλαμβάνει άλλους όποτε το θελήσει. Δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε καν την αναμενόμενη «εθελουσία» που θα οδηγήσει πολλούς από εμάς στη συνταξιοδότηση. Η μεγαλοψυχία της τάχα υπέρ των αγροτών τους οδηγεί να κλείσουν το Σούπερ Μάρκετ, που είναι κερδοφόρο, μετά από πολύ αγώνα των εργαζομένων και επένδυση σημαντικών ποσών για τον εκσυγχρονισμό του. Το γεγονός αυτό από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν άλλες σκέψεις για το χώρο του S/M. Ας μας πει ο Πρόεδρος, που είναι και ο μόνος που γνωρίζει καλά, πόσα και πως έχουν γίνει απ΄ όλους μας για να είναι το S/M ανταγωνιστικό.

Αγαπητοί Αγρότες,

Θα μπορούσαμε να σας πούμε πολλά ακόμη. Δεν θέλουμε όμως να σας κουράσουμε άλλο σ’ αυτή τη φάση. Θα επανέλθουμε σύντομα. Στην εύλογη ερώτησή σας, γιατί δεν τοποθετηθήκαμε στα λοιπά επίκαιρα θέματα, σας λέμε η επιλογή μας ήταν συνειδητή. Δεν θέλομε να νομίσει η Διοίκηση ότι την παρεμποδίζομε στο έργο της και να στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μας.

Kαναγγελία του σωματείου εργαζομένων του Α.Σ Λευκάδας «ΤΑΟΛ» προς τον πρόεδρο κ. Λιβιτσάνο

Ο κ. Λιβιτσάνος, ο πρώην εργαζόμενος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ε.Α.Σ.Λ. «ΤΑΟΛ», ο πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας , ο δικός μας άνθρωπος, που με τη ντουντούκα καλούσε αγρότες και εργαζόμενους σε ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ για το συνεταιριστικό κίνημα, ΞΕΓΥΜΝΩΘΗΚΕ στη Γενική Συνέλευση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο στις 12-7-2014, από τους ίδιους τους αγρότες, που προσπάθησε να τους πείσει ότι τα δικά του deals είναι προς το συμφέρον τους. Ευτυχώς καμία πρόταση δεν πέρασε, καθώς οι αντιπρόσωποι δεν δέχτηκαν ούτε για ψηφοφορία να τεθούν οι προτάσεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Αλήθεια τι σημαίνει η πρόταση «πάμε για συνέχεια της Γ.Σ σε 21 ημέρες», μετά την αποχώρηση, προς τιμήν του, του Προέδρου της Γ.Σ; Αλήθεια τι σημαίνει η απάντηση του Προέδρου της Διοίκησης σε αντιπροσώπους «ψηφίστε αυτό που σας λέω εγώ για να προχωρήσω στην υπογραφή προσυμφώνου με τη YARIMBO»; Συγχαρητήρια για τις τοποθετήσεις όλων των παρόντων αντιπροσώπων και ιδιαίτερα του πρώην Προέδρου κ. Μορφέση Νικόλαου που κατέληξε με τη φράση «η περιουσία της Ένωσης δεν πουλιέται, δεν χαρίζεται και οι εργαζόμενοι δεν πετιούνται στον δρόμο». Ατυχής η επιλογή του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ως τόπου για την διεξαγωγή της Γ.Σ, που μόνο πνεύμα και ιδέες δεν εξέφρασε για τους αγρότες και τους εργαζόμενους ο κ. Λιβιτσάνος.

Υστερόγραφο: Ακούσαμε με προσοχή την απογευματινή συνέντευξη του κ. Λιβιτσάνου στο ραδιοφωνικό σταθμό prisma και διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι επανέλαβε για μια ακόμη φορά τον εαυτό του, χωρίς να λάβει υπόψη του, έστω και στοιχειωδώς την αντίδραση των αντιπροσώπων που έφυγαν από τη Γενική Συνέλευση.

ΛΕΥΚΑΔΑ 14/07/2014

Πηγή: “Τα Νέα τησ Λευκάδας”