ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στο εμπόριο,

            Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την δράση τους ανάγκασαν την Περιφερειακή Αρχή να πάρει απόφαση για την απαγόρευση ανοίγματος εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, εκτός από όσες καθορίζει ο νόμος για τις 8 Κυριακές του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας ήταν από τους πρώτους νομούς που «έτρεξε» να βγάλει απόφαση για άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφέρεια Λευκάδας όλες τις Κυριακές της τουριστικής περιόδου από 1η Μαΐου μέχρι και τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, είχε προηγηθεί

Το Σωματείο μας, αμέσως ενημέρωσε τους εργαζόμενους, τα μέλη του στους χώρους δουλειάς για το χτύπημα του δικαιώματος της κυριακάτικης αργίας. Οι εργαζόμενοι καθολικά καταδίκασαν αυτή την αντεργατική ενέργεια από πλευράς Περιφέρειας. Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας από το σωματείο μας και κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 16/2/20 στην Κέρκυρα από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κέρκυρας την ημέρα που συζητήθηκε ως θέμα.

Με τους αγώνες μας αποτρέψαμε την εργασία στον κλάδο τις Κυριακές.

Μην τολμήσει η εργοδοσία στο νησί να ανοίξει κατάστημα με απασχόληση εργαζομένων, την Κυριακή.

Θα μας βρει μπροστά της!

Συνάδελφοι,

Η καπιταλιστική κρίση είναι ήδη εδώ! Γι’ αυτό οι μεγαλοεργοδότες προετοιμάζονται για να φορτώσουν τα βάρη της για άλλη μια φορά στις πλάτες μας. H κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με αφορμή την πανδημία προσπάθησε να ισοπεδώσει οποιοδήποτε εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα μας έχει απομείνει. Η εργοδοσία μεταφράζοντας κατά το δοκούν αυτούς τους νόμους είτε επικαλούμενη «κενό νόμου» σε πολλές περιπτώσεις, και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε αναστολή λειτουργίας, εξαπέλυσε ανελέητο κυνηγητό γκρεμίζοντας οτιδήποτε είχε να κάνει με τήρηση ωραρίου, ρεπό, άδειες, ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αδιαφορώντας ακόμη και τις λειψές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Φτάνει πια! Πληρώσαμε την κρίση τους, μετά ξαναπληρώσαμε την ανάπτυξή τους, τώρα θέλουν να ξαναπληρώσουμε την νέα κρίση των κερδών τους. Ένας φαύλος κύκλος απολύσεων, ανεργίας, κακοπληρωμένη εργασία για τους εργαζόμενους, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύσεις δισεκατομμυρίων για την σωτηρία τους! Ήδη έχουμε πληρώσει πολλά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτή την περίοδο. Χιλιάδες συνάδελφοί μας βρέθηκαν στην ανεργία.  Η πλειοψηφία από εμάς καλέστηκε να ανταπεξέλθει 1,5 μήνα με τα 800 ευρώ, ενώ κάποιοι ακόμα δεν έχουν πάρει ούτε αυτά.

Τώρα είναι η ώρα αγωνιστικής απάντησης & διεκδίκησης! Τίποτα δεν χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται με τον συλλογικό αγώνα!

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούμε στο σωματείο μας, να ενισχυθούν οι αγώνες για τα  δικαιώματα μας, να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ μας!

Τα αιτήματα μας είναι:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος – Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρους / 40ώρο- 8ώρο- 5ήμερο για όλους
  • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
  • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
  • Απαιτούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).
  • Να γίνεται καθαρισμός των καταστημάτων και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία καθαριότητας σε καθημερινή βάση.
  • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα, ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός φυσικός αερισμός,
  • Να αυξηθούν τα διαλείμματα στους εργαζόμενους.
  • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι εργαζόμενοι γονείς να μην χρεωθεί καμία μέρα από την κανονική τους άδεια.
  • Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες τους κανονικά όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
  • Να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα, όπου δεν έχει δοθεί και το επίδομα αδείας.
  • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ.

Έλα σε επικοινωνία με το σωματείο σου.

Γίνε μέλος του Σωματείου.

Κανένας μόνος του!