Νέους μπελάδες για τους παράγοντες των περισσότερων ποδοσφαιρικών σωματείων του νησιού προκαλεί η απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, μέσω της οποίας προτείνεται να μην χορηγηθεί άδεια λειτουργίας στα περιφερειακά γήπεδα του Νομού. Τα μέλη της Επιτροπής που διενήργησαν αυτοψία στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, εντόπισαν ελλείψεις στα γήπεδα Νυδρίου, Σφακιωτών, Αγ. Πέτρου, Σύβρου και Τσουκαλάδων (στο γήπεδο Μαραντοχωρίου δεν έγινε αυτοψία), ελλείψεις που πλέον περιγράφονται στην αναλυτική έκθεση που έχει διαμορφωθεί για το καθένα. Η απόφαση που έχει φτάσει στην Αποκεντρωμένη διοίκηση, έχει κοινοποιηθεί και στο δήμο, που καλείται να λύσει ένα θέμα το οποίο δεν διευθετήθηκε πριν την 31η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις έπρεπε να είχαν λάβει την άδεια καταλληλότητας. Η αρμόδια Επιτροπή με το έγγραφό της ζητάει να γίνει η απαραίτητη συντήρηση και οι επιδιορθώσεις στις εγκαταστάσεις, ώστε να προχωρήσει στον επανέλεγχο.

Έξωση ή αναβολή;

Το ότι τα περιφερειακό γήπεδα του Νομού έχουν αφεθεί στην τύχη τους, το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Το γεγονός όμως ότι θα φτάναμε στο σημείο να μην τους χορηγείται άδεια λειτουργίας, δεν το φαντάζονταν κανένας παράγοντας ομάδας. Οι άνθρωποι που με προσωπικό καθημερινό αγώνα προσπαθούν να διατηρήσουν στη ζωή όλα αυτά τα σωματεία, έχουν πλέον στο μυαλό τους δύο σενάρια. Αυτό που λέει ότι μπορεί να μην τους επιτραπεί η χρήση του γηπέδου που έχουν δηλώσει ως έδρα και να κληθούν να μετακομίσουν αλλού (κάτι που σημαίνει επιπλέον έξοδα), αλλά και το άλλο που λέει ότι αγώνες της ομάδας τους ενδέχεται να αναβληθούν εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι τι θα προλάβει να πράξει η δημοτική αρχή, από την στιγμή που η έναρξη της σεζόν είναι προ των πυλών.

Ο Νόμος προβλέπει ποινές

Τέλος, σας γνωστοποιούμε τμήμα του Νόμου 4049/2012 (άρθρο 22, παρ 11) που αναφέρει τις επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας: “Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στο Φορέα στον οποίο ανήκει αυτή. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδειας λειτουργίας. Επιπρόσθετα προβλέπεται ρητά φυλάκιση τριών μηνών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την ιδιοκτήτη ή το χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης. Ποινές επιβάλλονται και στον Πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση”.
*** Το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, αλλά και το Κλειστό Γυμναστήριο έχουν λάβει την σχετική άδεια καταλληλότητας μετά τις απαραίτητες επιδιορθώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.