Τηλεδιάσκεψη για την υγεία στα Ιόνια Νησιά με πρωτοβουλία του Θανάση Καββαδά – Ενίσχυση του Νοσοκομείου Λευκάδας με 32 άτομα σε πρώτη φάση

Τηλεδιάσκεψη για την υγεία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, με την συμμετοχή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ.Ρόδης Κράτσα,  του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννη Καρβέλη και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας των Ιονίων Νήσων, κ.Στέφανου Γκίκα Κέρκυρας, κ.Παναγή Καππάτου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, και κ. Διονύσιου Ακτύπη Ζακύνθου.

Οι Βουλευτές μετέφεραν τις ανάγκες για ενίσχυση των μονάδων υγείας με νέο προσωπικό, για βελτίωση της κτιριολογικής κατάστασης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ενίσχυση με εξοπλισμό, την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της υγείας, κίνητρα για προσέλκυση ιατρών καθώς και πλήθος άλλων ζητημάτων.

Ο κ.Καββαδάς ζήτησε τη σύσκεψη προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Στην εισήγησή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και επιτυχημένη ανταπόκριση της πολιτείας στην επιδημία του κορονωιού, τόνισε όμως την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας, κυρίως ιατρών, αλλά και νοηλευτικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι σε συνέχεια της σχετικής προκήρυξης, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ενισχύεται σε πρώτη φάση με 32 άτομα και θα υπάρξει συνέχεια τις επόμενες ημέρες. Στην τηλεδιάσκεψη όλοι οι Βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι δεν δηλώνουν ιατροί για να εργαστούν στα νοσοκομεία των Ιονίων. Πρότειναν, πέρα από την ενίσχυση των 350 ευρώ που δίνει ήδη η Περιφέρεια,  να ενισχυθούν περαιτέρω τα κίνητρα που παρέχονται στους υποψήφιους ιατρούς για να προτιμήσουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενδεχομένως με την προσμέτρηση επιπλέον μορίων, την παροχή στέγης και άλλα.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας των Μονάδων Ενταντικής Θεραπείας. Τέλος ζήτησε από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και από την Περιφερειάρχη να στελεχωθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας Βασιλικής και Λευκάδας και να αναβαθμιστούν κτιριακά. Επίσης, να προχωρήσει η ενίσχυση του Νοσοκομείου με τα 15 μηχανήματα αιμοκάθαρσης και τον λοιπό εξοπλισμό που χρειάζεται, αλλά και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια των μονάδων υγείας με υλικά ατομικής προστασίας.

Από την πλευρά της, η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα ανέφερε ότι έχει πρόθεση να βοηθήσει σημαντικά στον τομέα της υγείας και ότι υπάρχει ήδη σχέδιο στην Περιφέρεια για την κτιριακή αποκατάσταση και την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της ΠΙΝ, τόσο με μηχανήματα, όσο και με βελτίωση των εγκαταστάσεων. Ο Διοικητής κ. Καρβέλης δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα επιστρέψει ο εξοπλισμός ΜΕΘ που αυτή τη στιγμή έχει δανείσει το Νοσοκομείο Λευκάδας στο Νοσοκομείο αναφοράς του Ρίο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατανομή επιπλέον ειδικά εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ, αναφέροντας ότι σύντομα θα παραληφθούν κρεββάτια, αναπνευστήρες και μόνιτορ και από το Νοσοκομείο Λευκάδας.