Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας με θέμα τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορονοϊού. Όπως προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην ΕΡΤ, “κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει παράταση της αναστολής λειτουργίας” σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν έως σήμερα.

4,5 εβδομάδες διδασκαλίας χάνουν οι μαθητές

Ήδη, έως τα τέλη Απριλίου, οπότε και λήγουν οι διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές όλων των σχολείων της χώρας θα έχουν χάσει 4,5 εβδομάδες διδασκαλίας. Επιπλέον μια εβδομάδα έχουν χάσει οι μαθητές των σχολείων της Αχαΐας, της Ηλείας και της Ζακύνθου, περιοχές στις οποίες τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα λόγων των πρώτων κρουσμάτων σε προσκυνητές των Αγίων Τόπων που προέρχονταν από την περιοχή αυτή.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προετοιμαστεί να προχωρήσει στην περικοπή της ώρας διδασκαλίας στα 35 λεπτά από 45, και στην επέκταση του σχολικού έτους, ως πρώτα μέτρα για να σωθεί η σχολική χρονιά, όταν ανοίξουν τα σχολεία. Το ερώτημα είναι πότε αυτό θα γίνει εφικτό. Η υπουργός ανέφερε ότι αν ο Απρίλιος “πάει καλά, θα πάμε σταδιακά σε μια κανονικότητα στα σχολεία” και σημείωσε ότι είναι καθημερινή η επικοινωνία της με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα για το θέμα αυτό.

Περικοπή της ύλης εως και 30% για τις Πανελλαδικές

Σύμφωνα με την ύλη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, γίνεται περικοπή:

  • Πάνω από 30% σε Ιστορία, Κοινωνιολογία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Χημεία, και Ανάπτυξη Εφαρμογών (Πληροφορική)
  • 30% στα Μαθηματικά
  • Ίδια με πέρσι ύλη της Νεοελληνικής γλώσσας και της Λογοτεχνίας.
  • Σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα η μείωση είναι κατά 25 με 27%.

Αναφερόμενη στο θέμα των Πανελληνίων Εξετάσεων, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως η ύλη είναι καθορισμένη από πέρυσι. Λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, εξαιτίας του κορονοϊού, μειώθηκε και περιορίζεται “στην ύλη που έχει διδαχτεί μέσα στη φυσική, σχολική τάξη”.

Σενάρια για πανελλαδικές με 8 μαθητές ανά αίθουσα

Στο υπουργείο Παιδείας εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να γίνουν με τον μικρότερο δυνατό αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, δηλαδή με 7 – 8 μαθητές ανά τάξη, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο αριθμό εξεταστικών κέντρων και επιτηρητών.

Σταθερή επιδίωξη είναι να μην μείνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον Ιούνιο. Στόχος είναι οι Πανελλαδικές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου ιδανικά ή έως το τέλος Ιουλίου“, ανέφερε η υπουργός.

Ως προς τη δυσκολία των θεμάτων, η κ. Κεραμεώς είπε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ ότι ανεξάρτητη επιτροπή επιλέγει τα θέματα με όρους απόλυτης εχεμύθειας και “δεν δίνεται οιαδήποτε κατεύθυνση”.

Σχετικά με τα Πανεπιστήμια, τόνισε ότι προχωρούν εξαιρετικά τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα φτάνοντας το 96,5%, πως η ύλη καλύπτεται και πως η εξεταστική θα καθοριστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

via thetoc.gr