Σήμερα τα σπουδαία αναφορικά με την χρήση μάσκας προστασίας κατά του κορονοιού.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη τη επιστημονική κοινότητα χωρίς πάντως έως αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια ενιαία θέση για το αν η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται και από εκείνους που δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, εκτός από όσους έχουν νοσήσει, καθώς και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπου εκεί είναι επιβεβλημένη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και χθες στο θέμα και ενημέρωσε ότι σήμερα θα υπάρξει και η τελική θέση προκειμένου οι πολίτες να έχουν πλήρη ενημέρωση.

Χθες πάντως κατά την επίσημη ενημέρωση στις έξι το απόγευμα ο γνωστός λοιμωξιολόγος δήλωσε ότι για την ευρεία χρήση της μάσκας, έχει τοποθετηθεί τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), όσο και το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε συγκεκριμένα ότι η χρήση μάσκας από την παγκόσμια κοινότητα δεν υποστηρίζεται από τα επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, επίσης δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και ψευδές αίσθημα ασφάλειας που θα οδηγήσει στη μη τήρηση των μέτρων.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε τις γνωστές οδηγίες τήρησης των μέτρων προστασίας όπως την αποφυγή κλειστών χώρων, τη κάλυψη του στόματος και της μύτης στη περίπτωση βήχα και φταρνίσματος και τη απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από άλλα άτομα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε πάντως ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άφησε το ενδεχόμενο για τη χρήση της μάσκας χωρίς εξαιρέσεις αναλόγως της πορείας της επιδημίας σε κάθε χώρα.

Όσο για το Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πήρε θέση με περισσότερα επιχειρήματα κατά παρά υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας. Διευκρίνισε όμως ότι άφησε ανοικτό το θέμα σε ότι αφορά την μετάδοση του ιού από ασυμπωματικούς και το ποσοστό διασποράς του ιού σε μια χώρα.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η νέα οδηγία του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι όσοι είναι υγιείς φορώντα μάσκες προφυλάσσονται από τους ασυπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Κατά τη νέα οδηγία υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με ήπια ή μη συμπτώματα στα προ-συμπτωματικά και στα πρώιμα στάδια του ιού αν φορούν μάσκες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Επίσης και όσοι είναι υγιείς φορώντας μάσκες προφυλάσσονται από τους ασυμπτωματικούς που δεν φορούν μάσκα.

Μία μάσκα προσώπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του την εξάπλωση της λοίμωξης στην κοινότητα ελαχιστοποιώντας την έκκριση σταγονιδίων αναπνοής από μολυσμένα άτομα, άτομα που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί και πριν αναπτύξουν συμπτώματα.

Η νέα οδηγία αναφέρεται και στις περιπτώσεις που πρέπει να φοράμε μάσκα: κατά την επίσκεψη σε απασχολημένους, κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα τροφίμων, εμπορικά κέντρα κ.λπ., όταν χρησιμοποιείτε τις δημόσιες συγκοινωνίες, σε χώρους εργασίας και επαγγέλματα στους οποίους έρχεστε σε επαφή με πολλούς άλλους ανθρώπους και δεν υπάρχει δυνατότητα για τηλεργασία.

Ωστόσο, το ECDC σημειώνει πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ιατρικές μάσκες προσώπου διατηρούνται και έχουν προτεραιότητα για χρήση από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα δεδομένης της τρέχουσας έλλειψης αναπνευστικού και προστατευτικού εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον αμερικανικό Κέντρο Νοσημάτων να αναθεωρεί τις απόψεις του κλείνοντας προς τη γενικευμένη χρήση της μάσκας.

via thetoc.gr