ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΚΕΡΚΥΡΑΣ- ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στη χώρα μας, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στους χώρους της Υγείας και συνολικά στους τόπους δουλειάς.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το κάλεσμά μας προς τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής είναι: «Μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε σιωπηλοί. Προστατεύουμε την υγεία μας και τα δικαιώματα μας!»

Η ουσιαστική προστασία της υγείας, απαιτεί να μη κρυφτεί η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής. Η ατομική ευθύνη, που χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε, δεν μπορεί να λύσει τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εκατοντάδες στα Νοσοκομεία της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας. Ως τώρα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε 60 μόνο προσλήψεις. Καμία στα νοσοκομεία Πρέβεζας και “Χατζηκώστα Ιωαννίνων, καμία πρόσληψη εντατικολόγου ή πνευμονολόγου. Τα Κέντρα Υγείας είναι αποψιλωμένα από προσωπικό και υποδομές, χρόνια τώρα, όπως και οι άλλες δομές ΠΦΥ στην περιοχή.

Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πριν τη κρίση ήταν συνολικά μόλις 34 για 400.000 πληθυσμό. Υπάρχει πλήρη έλλειψη σε κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, χάος στη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, άρνηση από τον ΕΟΔΥ και τις διοικήσεις για έλεγχο με test, ακόμα και όσων υγειονομικών μπήκαν σε καραντίνα. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας πολλών ασθενών, λόγω και της αναστολής της λειτουργίας πολλών κλινικών και εξωτερικών ιατρείων, κύρια του ΠΓΝΙ.

Αυτή είναι η «ετοιμότητα» του συστήματος δημόσιας υγείας, αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, σε όλη την «αλληλέγγυα» ΕΕ. Ακόμη και μέσα στην πανδημία ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας υγείας αντί να επιταχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Γιάννενα, αυτές τις μέρες, διαφημίζεται η έναρξη της λειτουργίας ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού, που έρχεται ως «σωτήρας» να καλύψει τα κενά του δημόσιου συστήματος, ειδικά τώρα λόγω πανδημίας.

Τώρα το κράτος και η κυβέρνηση να λάβουν την δική τους ευθύνη!

Είναι ενδεικτικό ότι φιμώνονται όσοι επιχειρούν να αναδείξουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όπως το ΚΚΕ ή καταγγέλλονται ότι σπέρνουν τον πανικό και την ανησυχία! Αντίθετα διαφημίζονται οι «δωρεές» στα νοσοκομεία, των διαφόρων ομίλων της περιοχής και του Σόρος (με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων). Αυτών δηλαδή που για να ενισχύονται τα κέρδη τους, το κράτος έχει γονατίσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Να μη σωπάσει κανείς! ΤΩΡΑ να υλοποιηθούν τα δίκαια και επιστημονικά τεκμηριωμένα αιτήματα των υγειονομικών. Τώρα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΚΑΤΑΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.

Υπάρχει και η εργοδοτική ευθύνη

Η προστασία της υγείας απαιτεί να μην μείνουμε άφωνοι μπροστά και στα εγκλήματα στους χώρους εργασίας, από την έλλειψη μέτρων προστασίας.

Μπορεί η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, η τοπική διοίκηση, να αποδοκιμάζουν και να τιμωρούν τους διάφορους «παραβάτες» της καραντίνας, αλλά δεν ενεργούν το ίδιο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που παραβιάζουν ολοφάνερα κάθε έννοια προστασίας για τα κέρδη τους. Εδώ κανείς τους δεν βλέπει την ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ;

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της επιχείρησης ΚΑΡΑΛΗ στην Άρτα, που η εργοδοσία συνέχισε να λειτουργεί για 3 μέρες το εργοστάσιο, παρά το ότι υπήρξαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊου στο προσωπικό. Η πολιτική προστασία- περιφέρεια έκανε τα «στραβά μάτια» σε ότι αφορά την ευθύνη του εργοδότη και δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Μόνο μετά την παρέμβαση του εργατικού Κέντρου Άρτας, σταμάτησε η παραγωγή ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και διαχείριση της κατάστασης. Τώρα απαιτείται να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το εισόδημα των κτηνοτρόφων που συνεργάζονται με την επιχείρηση.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής. Η αναγκαία απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων, μεταξύ των εργαζόμενων είναι ανέκδοτο. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο σε όλα τα εργοστάσια. Σε πολλά supermarket σε όλη την περιοχή δεν τηρούνται μέτρα προστασίας. Ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων δίνονται ελάχιστες άδειες προστασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άδειες ειδικού σκοπού για γονείς κλπ.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία, βρίσκονται οι αλλοδαποί εργάτες των εργοστασίων τροφίμων της περιοχής. Στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία των εταιρειών, ζουν κατά δεκάδες σε άθλιες συνθήκες, χωρίς δυνατότητες ενημέρωσης και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Γι αυτούς, όπως και για τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς του Κατσικά, στην Φιλιππιάδα και άλλου, απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας από την εργοδοσία και το κράτος.

ΤΩΡΑ χρειάζεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ας ακουστεί η κραυγή των Ιταλών απεργών εργατών, που θρηνούν χιλιάδες θύματα, επειδή υποχρεώθηκαν να δουλεύουν, παρά τις απαγορεύσεις, για να μη χαθούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Δεν είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊο

Ο πραγματικός εχθρός δεν είναι αόρατος

Στην ήδη πολύπαθη Ήπειρο της ανεργίας προστίθενται και άλλοι χιλιάδες εργαζόμενοι, που μείνουν άνεργοι, με το πρόσχημα της πανδημίας. Πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρω, όπως για παράδειγμα οι οικοδόμοι. Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας ενώ μεθοδεύεται η εκ περιτροπής εργασία και στα μεγάλα εργοστάσια τροφίμων π.χ. ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ΒΙΚΟΣ, ΖΑΓΟΡΙ κλπ. Τα κέρδη αυτών των εταιρειών, όπως και των supermarket, προστατεύονται καλά από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης, αφού τα αντεργατικά μέτρα, εξαπλώνονται πιο γρήγορα από τον κορονοϊό. Δεν προστατεύονται οι εργαζόμενοι και ακόμη περισσότεροι οι άνεργοι που κατά χιλιάδες ζουν χωρίς επιδόματα.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά της Κέρκυρας και της Λευκάδας. Εργαζόμενοι και αυταπασχολούμενοι θα πληρώσουν βαριά την πολιτική της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού. Το «θαύμα» της εξωστρέφειας της οικονομίας, που όλες οι κυβερνήσεις εκθειάζουν, αναδεικνύεται σε κατάρα.

Είναι φανερό ότι δεν πληρώνουν το ίδιο εργάτες και καπιταλιστές και αυτή την κρίση. Η εργοδοσία ήδη έχει στο μυαλό της στην επόμενη μέρα. Έχει προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης. Η πανδημία αποτελεί τον καταλύτη αυτή της κατάστασης. Κυβέρνηση και η ΕΕ προετοιμάζονται να μας φορτώσουν και πάλι το λογαριασμό.

Ο πραγματικός εχθρός λοιπόν δεν είναι αόρατος. Είναι οι μεγάλοι όμιλοι που γι αυτούς δουλεύουν κυβερνήσεις, κράτος, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Τα κέρδη τους πληρώνουμε με την υγεία και τα δικαιώματά μας. Τώρα και όχι αργότερα, μπορούμε και πρέπει να λογαριαστούμε μαζί του. Οι λαοί σώζονται πάντα μόνοι τους, με την αλληλεγγύη και τον αγώνα.

Τώρα ακόμη περισσότερο χρειάζεται ο καθένας να προβληματιστεί: πως γίνεται με τέτοια εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, στις πλούσιες χώρες ειδικά, οι λαοί να ζουν αυτή την τραγωδία; Η απάντηση είναι μία: στον καπιταλισμό, είτε αυτός υπηρετείται από κεντροδεξιές είτε από κεντροαριστερές κυβερνήσεις, η τεχνολογία, η επιστήμη, η ίδια η εργατική δύναμη είναι εμπορεύματα με στόχο το κέρδος. Γι’ αυτό μεγαλώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα διεθνικά μονοπώλια, για το ποιος θα πατεντάρει το νέο εμβόλιο, ή φάρμακο, όταν θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και κοινή προσπάθεια των ερευνητικών κέντρων όλου του κόσμου.

            Αναδεικνύεται και μέσα από αυτή την τραγωδία, η ανωτερότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος του λαού τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και τεχνολογίας. Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στην πρόληψη και προστασία της υγείας του λαού είναι γνωστά.

Μένουμε ΔΥΝΑΤΟΙ! Ο συλλογικός αγώνας, η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η μάχη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που έχει ως κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, είναι ο φωτεινός φάρος και για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, που όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολη για το λαό.