Ο “χάρτης” των δηλώσεων, των διορθώσεων αλλά και των καταβολών των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που προωθεί η κυβέρνηση ως “άμυνα” στη μεγάλη ύφεση, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του “μένουμε Σπίτι”.

Υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες μέσα σε Σαββατοκύριακα, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, ανήμερα το Πάσχα αλλά και την Πρωτομαγιά. Από την άλλη, σε όλους, δίνεται δεύτερη και 3η ευκαιρία είτε για να κάνουν τη δήλωση διεκδίκησης του επιδόματος των 800 ευρώ είτε για να διορθώσουν κάποιο λάθος που έχουν κάνει. Και είναι αρκετά τα λάθη που έχουν ήδη γίνει, κυρίως σε ότι αφορά τη σωστή αναγραφή του IBAN.

O προγραμματισμός που έκανε η κυβέρνηση και κυρίως τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αποσκοπούν στο να πέσει χρήμα στην αγορά μέσα στον Απρίλιο ο οποίος θα είναι πολύ πιο δύσκολος μήνας συγκριτικά με τον Μάρτιο. Τον προηγούμενο μήνα, οι εργοδότες κατέβαλαν μισθό έστω και αναλογία αυτού.

Τον Απρίλιο, ούτε μισθοδοσία θα υπάρξει ούτε και δώρο Πάσχα καθώς ο μισθός έχει “παγώσει” λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας και το δώρο Πάσχα έχει μετατεθεί για το τέλος Ιουνίου. Έτσι, για πολλά νοικοκυριά η μοναδική ένεση ρευστότητα θα προέλθει από την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Πότε αυτή θα πληρωθεί;

Ποιοι θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό

Όσοι τηρήσουν τις προθεσμίες του πρώτου γύρου υποβολής δηλώσεων έχουν πιθανότητες να εισπράξουν το ποσό από τις 15 έως τις 17 Απριλίου δηλαδή μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη ώστε αυτός με τη σειρά του να στείλει το “κλειδί” για την υποβολή της δήλωσης του εργαζόμενου που είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου.

Σήμερα, 06/04 για παράδειγμα, επιτρέπεται η υποβολή δηλώσεων μόνο από τους εργαζόμενους που έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 6. Αν για κάποιο λόγο δεν γίνει η δήλωση σήμερα (είτε γιατί ο εργαζόμενος χάσει την ημερομηνία είτε γιατί ο εργοδότης δεν θα έχει κάνει ακόμη τη δική του δήλωση) θα υπάρξουν δύο ακόμη ευκαιρίες για τα “6άρια”: μια στις 16 Απριλίου και μια στις 26 Απριλίου.

Ο πρώτος γύρος πληρωμών θα γίνει στις 15-17 Απριλίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφορά σε περισσότερους από 400-500 χιλιάδες εργαζόμενους. Ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπει σε καθεστώς αναστολής αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1,2-1,3 εκατομμύρια κάτι που θα φανεί οριστικά έως τις 20 Απριλίου οπότε εκπνέει η προθεσμία από τον εργοδότη προκειμένου να κάνει τη σχετική δήλωση.

Τρεις θα είναι και οι ευκαιρίες των διορθώσεων από όσους κάνουν λάθος: Ο πρώτος κύκλος θα γίνει από τις 11 έως τις 13 Απριλίου, ο δεύτερος από τις 21 έως τις 23 Απριλίου και ο 3ος από την 1η έως την 3η Μαϊου.

Ο πλήρης χάρτης με τις ημερομηνίες έχει ως εξής:

πίνακας

Το πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τι λείπει προς το παρόν; Το αντίστοιχο πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό. Γι’ αυτούς δεν έχει ακόμη εγκαινιαστεί η πλατφόρμα ούτε έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι μόνοι που ξέρουν τι να κάνουν είναι οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, λογιστές κλπ) οι οποίοι καλούνται να κάνουν αιτήσεις συμμετοχής σε σεμινάρια τηλεκπαίδευσης ώστε να εισπράξουν την επιταγή κατάρτισης των 600 ευρώ. Η προκαταβολή των 400 ευρώ θα δοθεί την Μεγάλη Τετάρτη ή την Μεγάλη Πέμπτη.

via thetoc.gr