Από τη Δευτέρα 06/04/2020 τίθεται και επίσημα σε ισχύ η οριστική, όπως διαφαίνεται, απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών με την οποία καταργείται το Ληξιαρχείο της Καρυάς.  Απόφαση που εκδόθηκε μετά το Αρ. Πρωτ. 24884/10.12.2019 έγγραφο του δημάρχου Λευκάδας κ. Χαρ. Καλού με το οποίο επικαλούμενος έλλειψη προσωπικού στο Δήμο και αδυναμία στελέχωσης των δύο Ληξιαρχείων (Καρυάς και Σφακιωτών) αιτήθηκε την κατάργηση του  Ληξιαρχείου της πρώτης.

Στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου 2020 όταν  ζητήσαμε τη συζήτηση, ως προ ημερήσιας διάταξης, του θέματος ώστε να ληφθεί απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για διατήρηση και των δύο Ληξιαρχείων με την τοποθέτηση δύο Ληξιάρχων και την αποστολή της στον κ. Υφυπουργό ώστε να ανατραπεί η απόφασή του πριν τεθεί σε ισχύ, ο κ. δήμαρχος αφού επικαλέσθηκε τότε ότι δεν θυμάται τι ακριβώς έχει συμβεί σχετικά (!), αρνήθηκε τη συζήτηση του θέματος.  Είχε μάλιστα διαβεβαιώσει τότε ότι θα φέρει το θέμα για συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου που θα πραγματοποιείτο εντός των επόμενων 15 ημερών υπό  την προϋπόθεση ότι δεν θα παραγόταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχετική σύσκεψη που θα προκαλούσε τις αμέσως επόμενες ημέρες.  Η σύσκεψη αυτή, εξ’ όσων γνωρίζουμε, πράγματι προκλήθηκε με τη συμμετοχή (μετά από σχετική πρόσκληση του κ. δημάρχου) ως εκπροσώπων του πρώην δήμου Καρυάς, του προέδρου της κοινότητας κ. Σπυρίδωνα Κατωπόδη και της δημ. συμβούλου κ. Ειρήνης Βλάχου.

Επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης αυτής δεν παρασχέθηκε επισήμως καθώς, προσωπικά τουλάχιστον, δεν είδαμε κάποιο σχετικό δελτίο τύπου από μέρους του Δήμου ή του κ. δημάρχου.

Κλείνει λοιπόν το Ληξειαρχείο της Καρυάς και σύμφωνα με την τον κ. δήμαρχο η εξέλιξη θα πρέπει να εκληφθεί ως το … καλύτερο αποτέλεσμα (!) για τον πρώην ορεινό Δήμο.   Εξέλιξη που επετεύχθη-συμφωνήθηκε προφανώς στην προαναφερθείσα σύσκεψη αφού μεταξύ άλλων δεν υπάρχει καμία διαμαρτυρία εκ μέρους και του κοινοτικού συμβουλίου ή του προέδρου της κοινότητας Καρυάς κ. Κατωπόδη, ο οποίος παρεμπιπτόντως,  στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 12/02 περιέγραφε με δραματικό τότε τρόπο τι θα σήμαινε αυτή η εξέλιξη για την περιοχή λέγοντας : “Το μόνο που μας έμεινε και σε εμάς και στους Σφακιώτες είναι το ληξιαρχείο και δεν γίνεται όταν πονάει κεφάλι, να κόβεται το κεφάλι” !

Υ.Γ. : Ο χειρισμός του θέματος μας θύμισε και την περίπτωση του δημοτικού ιχθυοπωλείου (πλησίον του παλαιού Νοσοκομείου) το οποίο ο κ. δήμαρχος και η δημοτική του αρχή επέλεξαν να κλείσουν μετά τη συνταξιοδότηση του δημοτικού υπαλλήλου που δούλευε σε αυτό και τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού επίσης !

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα

Πρώην Δήμαρχος Καρυάς

Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας