ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

H εργασία στο χώρο της οικοδομής, σε δημόσια και ιδιωτικά έργα που συγκεντρώνουν εκατοντάδες εργαζόμενους δεν έχει ανασταλεί, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους. Ωστόσο, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, όχι μόνο δεν έχουν πάρει στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς και διάδοσης του κορονοϊού (αντισηπτικά, κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ενημέρωση των εργαζομένων από τον τεχνικό και το γιατρό Εργασίας), αλλά εντατικοποιούν την εργασία με ατέλειωτα ωράρια και δουλειά το Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, οι μηχανισμοί ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας δεν κάνουν κανέναν έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ολιγομελή συνεργεία (3 – 4 άτομα) που σταμάτησαν την εργασία τους σε μικρές ιδιωτικές οικοδομές και ανακαινίσεις (ελαιοχρωματισμοί, πλακάκια, μονώσεις) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αποκλείουν χιλιάδες οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους στην οικοδομή που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, που είτε σταμάτησαν την εργασία τους είτε είναι άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας.
  • Να καταβληθεί στους οικοδόμους το Δωρόσημο του Πάσχα κανονικά στον προβλεπόμενο χρόνο. Οι εισφορές έχουν ήδη καταβληθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και τέσσερις μήνες.

Δε στέκει καμία δικαιολογία περί επιβάρυνσης των κατασκευαστικών εταιρειών σε δύσκολες συνθήκες.

Το Δώρο αντιστοιχεί σε δεδουλευμένα μεροκάματα που πρέπει ο ΕΦΚΑ να αποδώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση στους οικοδόμους.

Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

30/3/2020