Σε πλήρη εναρμόνιση με την κυβέρνηση, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου (παρατάξεις Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκη) αρνήθηκε να ζητήσει την επίταξη των δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα για να ενισχύσουν το ΕΣΥ στην μάχη εναντίον του covid-19.

Η ίδια πλειοψηφία κάλυψε απόλυτα την «υφαρπαγή» των ΜΕΘ από το Αργοστόλι και την Λευκάδα και αρνήθηκε να απαιτήσει την επιτόπου λειτουργία τους με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η περιφερειακή πλειοψηφία δεν θεώρησε σκόπιμο να θέσει πάραυτα το αίτημα στην κυβέρνηση για την πλήρη ένταξη της Λευκάδας στο πλαίσιο απαγόρευσης μετακινήσεων που ισχύει σε όλη την νησιωτική χώρα, αφήνοντας επικίνδυνα εκτεθειμένους τους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες.

Στον αντίποδα, 11+3 θέσεις υποστήριξε η ΑΝΑΣΑ από κοινού με την ΛΑΣΥ, το Ανυπότακτο Ιόνιο και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στο Ιόνιο:

  1. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού. Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών.
  2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι έμπειροι επιστήμονες.
  3. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  4. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
  5. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
  6. Αυστηροποίηση των ελέγχων για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες, ταχυδρομεία, μέσα μεταφοράς που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
  7. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
  8. Να διατεθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κινητής μονάδας για τη συλλογή δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων που θα εισηγούνται οι θεράποντες ιατροί.
  9. Να διατεθεί χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί άμεσα η τεράστια έλλειψη σε μάσκες, αντισηπτικά, αναπνευστήρες και να παταχθεί η αισχροκέρδεια εταιρειών παραγωγής και εμπορίας.
  10. Να αξιοποιηθούν τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ ως κέντρα υποδοχής και πρώτου ελέγχου για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
  11. Να ενταχθεί στο σύστημα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την επιτάχυνση της έκδοσης των αποτελεσμάτων του ελέγχου.
  12. Άμεση αξιοποίηση από την 6η ΥΠΕ της χρηματοδότησης των 4,6 εκατ. ευρώ που της έχει αποδοθεί από την ΠΙΝ τον Μάρτιο του 2019 στα πλαίσια του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020.
  13. Ένταξη της Λευκάδας στους κανόνες περιορισμού των μετακινήσεων που ισχύουν για την νησιωτική χώρα.
  14. Λειτουργία των ΜΕΘ Αργοστολίου και Λευκάδας στα Νοσοκομεία των νησιών με πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ

ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά