Με μεγάλη λύπη αλλά και οργή, διαπιστώνω ότι η νέα Δημοτική Αρχή με λανθασμένες επιλογές ταλαιπωρεί και δυσχεραίνει την άσκηση, την άθληση και την ψυχαγωγία των πολιτών με ενέργειες, που ως γεγονότα πλέον δε ταιριάζουν στον Αθλητισμό και το Πολιτισμό μας.

Είναι ανεπίτρεπτο, τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», τα οποία   πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, να ξεκινούν Δεκέμβρη μήνα, να υπολειτουργούν σε άδειους  Αθλητικούς χώρους και η  εικόνα των Ακαδημιών ποδοσφαίρου &  τένις να είναι θλιβερή.

Είναι απαράδεκτο, οι Αθλητικές μας εγκαταστάσεις, που με μεγάλη προσπάθεια δημιουργήσαμε, και κάποτε έσφυζαν από ζωή, να είναι έρημες και σκοτεινές.

Είναι παράδοξο, οι αθλούμενοι να μη βρίσκουν τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτησή τους μέσα  στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Είναι αδιανόητο, ο Αθλητισμός να αντιμετωπίζεται ως διεκπεραίωση Δημόσιας Υπηρεσίας.

Είναι παράξενο, γιατί απαξιώνονται και διώκονται συκοφαντικά, έμπειροι  και έντιμοι υπάλληλοι με γνωστή την πολιτεία τους και την προσφορά τους.

Ο Αθλητισμός,

δεν διοικείται από κλειστά γραφεία, με παρέες, φίλους και ψιθυριστές.

πρέπει να διοικείται (Αθλητικές εγκαταστάσεις, προσωπικό-συνεργάτες, προγράμματα άθλησης, Ακαδημίες, συνεργασίες με Σωματεία κλπ) από Διοικητικό Συμβούλιο με αποφάσεις συλλογικές και δημοκρατικά ισχυρές, από ανθρώπους του Αθλητισμού, όπως τότε στον Αθλητικό Οργανισμό (ΝΠΔΔ), του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος (την οκταετία που βελτιώσαμε τις παλιές και δημιουργήσαμε νέες Αθλητικές εγκαταστάσεις) και μάλιστα μέλη του ΔΣ υπήρξαν ο προηγούμενος και ο σημερινός δήμαρχος.

Τι έχουν ξεχάσει και το πάνε  από το κακό στο χειρότερο;

θέλει ανθρώπους με αθλητική παιδεία και γνώση, να τον αγαπούν και να τον υπηρετούν άοκνα.

είναι κουλτούρα με όραμα και ανεξάντλητη  δημιουργία.

τυπικός ή άτυπος (δηλ. οργανωμένος ή μη) , κοινωνικοποιεί  τον άνθρωπο, αναπτύσσει τη φιλία και το σεβασμό, αναγνωρίζει τις αξίες, καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον ευγενή συναγωνισμό.

είναι οι αρετές, που  ως στοιχεία πολιτισμού είναι απαραίτητα για την προαγωγή της κοινωνικής ζωής και  της ανθρώπινης συνείδησης.

αποτελεί συστατικό στοιχείο του Πολιτισμού μας και οι αξίες του πολύτιμο Κοινωνικό και Πολιτιστικό αγαθό.

Αθλητισμός και Πολιτισμός,

είναι δυο λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες, όχι μόνο ως έννοιες, αλλά και ως αξίες απόλυτα συνυφασμένες, γι’ αυτό και έγιναν σύνθημά μας στη διάδοση των προγραμμάτων  «Άθληση για Όλους».

πάνε μαζί, και γι’ αυτό σε όλους τους Δήμους είναι ένα Νομικό Πρόσωπο, μόνο ο Δήμος μας είναι η αρνητική εξαίρεση.

Εξάλλου και το αρμόδιο Υπουργείο, είναι και ονομάζεται «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Πολιτισμός και Αθλητισμός, πρέπει επιτέλους να αποτελέσουν και στο Δήμο μας ενιαίο Νομικό Πρόσωπο,  οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Ότι άλλο γίνεται, χρόνια τώρα, «σκοτώνει» τον Αθλητισμό.

Φίλες και φίλοι,

Επειδή όλα αυτά που συμβαίνουν μου προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και επειδή για ότι έγινε στον Δημοτικό Αθλητισμό  χρειάστηκε αγώνας, κόπος και χρόνος, που αγόγγυστα  και ανιδιοτελώς  κάποιοι προσφέραμε, γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τα καταστρέψει και να γυρίσουμε πίσω στα «πέτρινα χρόνια».

Που είναι «ο Λαϊκός Δρόμος», «οι Ποδηλατικοί Αγώνες», «το Τρίαθλο», «οι Φιλανθρωπικοί Αγώνες Παλαιμάχων» ;

Που είναι οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης σε κείνους που έβαλαν το λιθαράκι τους στην Αθλητική Ιστορία του Τόπου μας ;

Δυστυχώς, έχουν καταργηθεί προ πολλών ετών…!!!

Αντί λοιπόν να επιχειρείται από τη νέα Δημοτική Αρχή μια προσπάθεια ανάσχεσης της φθίνουσας πορείας, απεναντίας διαπιστώνω ως δέκτης παραπόνων, την έντονη δυσαρέσκεια και δυσφορία των αθλούμενων πολιτών, για την απαξίωση που εισπράττουν από κάποιους, που ουδεμία σχέση έχουν με τον Αθλητισμό και τις αξίες του.

Όμως εμείς είμαστε αυτοί, που με όραμα, στόχους και σωστό προγραμματισμό δημιουργήσαμε τις υποδομές και εξασφαλίσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις (εύρυθμη λειτουργία-έμπειρο προσωπικό κλπ), ώστε η άθληση των πολιτών να αποτελέσει καθημερινή συνήθεια, και γι’ αυτό δε θα επιτρέψουμε να γίνει ο Αθλητισμός πεδίο εξυπηρετήσεων και τακτοποίησης ημετέρων.

Εγώ προσωπικά θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο Αθλητισμός να πάρει ξανά τη θέση που του αξίζει στην ύπαρξή μας, ως κοινωνικό δικαίωμα και άποψη Πολιτισμού στον τόπο του Πολιτισμού.

Έχω υποχρέωση σε σας, αλλά και στη συνείδησή μου, να προστατέψω το κοινωνικό δικαίωμα στην άθληση και την ψυχαγωγία.

Γι’ αυτό, η Δημοτική Αρχή αφού επιφέρει άμεσα την ηρεμία που επιβάλλεται, υποχρεούται να μας πει από πού και πως διοικείται, ο πάλαι ποτέ, δημιουργικός και λειτουργικός Αθλητικός Οργανισμός (ΝΠΔΔ) του Δήμου μας, βέβαια όπως φαίνεται δεν έχει τη γνώση του αντικειμένου και τη σωστή πληροφόρηση, ας μας ξεκαθαρίσει όμως, τι θέλει να κάνει και αν έχει κάποιο πρόγραμμα.

Γιατί όποιος δεν είναι ειδικός, αλλά θέλει να είναι σωστός και αποτελεσματικός,  εφόσον δεν διαχειρίζεται τα του οίκου του, πρέπει  να αφουγκράζεται τη κοινωνία και να έχει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εάν για οτιδήποτε κάνει είναι ανενημέρωτος και παραπληροφορημένος τότε γίνεται επιπόλαιος και άδικος, και στις δύο περιπτώσεις  επικίνδυνος, άρα Ακατάλληλος.

Περιμένουμε, τις άμεσες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αλλά και τη θέση των Δημοτικών Παρατάξεων για όσα συμβαίνουν στο χώρο του Δημοτικού Αθλητισμού, που δε μας τιμούν καθόλου.

Με ευθύνη και υποχρέωση, πάντα στη διάθεσή σας.

Λευκάδα,  5η  Μαρτίου  2020

Σπυρίδων Π. Βεργίνης

Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού (ΝΠΔΔ) στο Καποδιστριακό Δήμο Λευκαδίων 2003-2010