ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ  ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΙΟ !!!

Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας, να αναδεικνύουμε τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου, την πλήρη διάλυση του πρωτοβάθμιων δομών υγείας,  το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εδώ και τρία χρόνια.  Αντίθετα, οι εκροές λόγω συνταξιοδότησης και αποχωρήσεων  στα νοσοκομεία  συνεχίζονται ( εννέα  επιπλέον υγειονομικοί αποχώρησαν από το νοσοκομείο Λευκάδας το 2019)  μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να στελεχώσει τις μονάδες υγείας με μόνιμο προσωπικό, ακυρώνοντας μέχρι σήμερα ακόμα και τις εξαγγελίες της,  αλλά δεν πήρε ούτε έκτακτα μέτρα μπροστά στον κίνδυνο της εμφάνισης στη χώρα μας του κοροναϊού για να στελεχώσει τα νοσοκομεία, ώστε να   προλάβουν οι υγειονομικοί να εκπαιδευτούν, όταν  μάλιστα έχει  μεσολαβήσει πάνω  από ένας μήνας από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα  κρούσματα του ιού στην Κίνα.

Μάλιστα  στην πρόσφατη  συνάντηση που είχε το ΔΣ του συλλόγου με τη νέα Διοίκηση του νοσοκομείου  πήραμε μόνο υποσχέσεις για αόριστες προσλήψεις που θα γίνουν κάποια στιγμή, στο μέλλον…, όταν το νοσοκομείο με στοιχεία που παραθέσαμε και έχουμε αναδείξει επανειλημμένα με ανακοινώσεις μας,  είναι το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής !!!

Είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση η κυβέρνηση  ότι  μόλις χθες 26/2/20 εξέδωσε μέσω του ΕΟΔΥ πρόσκληση για την πρόσληψη προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), για ένα τρίμηνο και μόνο για τα 20 νοσοκομεία αναφοράς.

Πέρα από το γεγονός ότι οι προσλήψεις είναι ελάχιστες, 200 τον αριθμό,  προκύπτουν και τα εξής αμείλικτα ερωτήματα; 1. Ποιος υγειονομικός θα έρθει να δουλέψει για 700 ευρώ στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό; Και 2. Αν τελικά  κάποιοι αποφασίσουν να δουλέψουν για ένα τρίμηνο με αυτές τις κατάπτυστες συμβάσεις, πότε θα προλάβουν να εκπαιδευτούν;  Μάλλον μας δουλεύουν ψιλό γαζί !!!!

Κατά τα άλλα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση καταφεύγει στις συνήθεις  πρακτικές «μπαλωμάτων»  αφού στο  20 άρθρο που αφορά  ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού., μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και: «Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ».

Από ποιο προσωπικό κ. Υπουργέ θα γίνουν οι μετακινήσεις…. Από το προσωπικό που «περισσεύει» στα νοσοκομεία ή από αυτό που  «προσλάβατε» …. όλοι εσείς που κυβερνήσατε τα τελευταία χρόνια !!!

Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι τέτοια μέτρα είναι πρόχειρα, γεγονός που δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις «για ολοκληρωμένο σχέδιο και  ετοιμότητα του συστήματος» απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν όχι πυροσβεστικά αλλά μόνιμα και σταθερά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Απαιτούμε :

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
  • Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, εξειδίκευση σε κάθε μονάδα υγείας και ενημέρωση του προσωπικού των μονάδων.
  • Άνοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ και εξασφάλιση χώρων και δομών υποδοχής  και νοσηλείας τέτοιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Εξασφάλιση των αναγκαίων υλικών και μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του συστήματος υγείας, τους νοσηλευόμενους και το πληθυσμό ιδιαίτερα στους χώρους συνωστισμού.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας προκειμένου με επάρκεια να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού μας .

Το ΔΣ