Το ζήτημα της άκρως προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας των Ιόνιων Νησιών θέτει ως θέμα στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» Σπύρος Σπύρου. Στην εισήγησή του ο κ. Σπύρου τονίζει την ανάγκη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος μέσα από το ΕΣΠΑ ενώ για τον σκοπό αυτό απέστειλε και επιστολή προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Παράλληλα, επαναφέρει το θέμα της δημιουργίας αυτόνομης ΥΠΕ Ιονίων Νήσων.

Η εισήγηση του επικεφαλής της «Ιονίου Συμμαχίας» έχει ως ακολούθως:

¨ΘΕΜΑ: Η εικόνα εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας της Π.Ι.Ν. και οι δυνατότητες βελτίωσης

Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, ήταν και παραμένουν μεγάλα και έχουν απασχολήσει πολλές φορές το Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Ως παράταξη δεν είναι η πρώτη φορά που θέτουμε τα ζητήματα αυτά μέσω επερωτήσεων ενώ προσωπικά και εγώ και οι συνεργάτες μου κατά τη διάρκεια της θητείας μας στην ηγεσία της Περιφέρειας καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται σήμερα όσο αφορά το πρωτοβάθμιο επίπεδο στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές και ηλεκτομηχανολογικές υποδομές των Κέντρων Υγείας καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση συντήρησης με αποτέλεσμα ορισμένα εξ αυτών να καταρρέουν. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις και φθορές λόγω παλαιότητος και χρήσης σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής ενώ είναι γνωστό το ζήτημα της υποστελέχωσης.

Στα πλαίσια του πάγιου ενδιαφέροντός μας για την κατάσταση που επικρατεί και την επίλυση των προβλημάτων, είχα την δυνατότητα να ενημερωθώ από το σύνολο των προϊσταμένων των Κέντρων Υγείας των νησιών των Ιονίων για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε ένα από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, την κατάσταση που επικρατεί την έχουμε δει τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου Περιφερειακοί Σύμβουλοι κατά τις επισκέψεις μας σε αυτά.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι  από την πρόσφατη επικοινωνία μου με τους προϊσταμένους των Κέντρων υγείας εισέπραξα κραυγή αγωνίας. Και αυτό διότι μου έθεσαν ζητήματα στατικής επάρκειας, προβλήματα που σχετίζονται με φθορές στις στέγες και στην τοιχοποιία εξωτερικά και εσωτερικά, βλάβες σε ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, προβλήματα στον μηχανολογικό εξοπλισμό,  φθορές σε πόρτες και παράθυρα. Όλα τα παραπάνω  συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης των Κέντρων Υγείας μας.

Κατά την εκτίμησή μας, τα παραπάνω δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσπασματικές παρεμβάσεις αλλά μετά από κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ στα πλαίσια του τομέα Υποδομές Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Υγείας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πήραμε την πρωτοβουλία επικοινωνίας με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη στον οποίο με επιστολή μας επισημαίνουμε την ανάγκη ολοκληρωμένης επίλυσης του προβλήματος. Εκτός των άλλων, στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ θέσαμε και τα θέματα υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Επίσης, κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της μη λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ζακύνθου που επί τέσσερα χρόνια τώρα παραμένει κλειστή με ό,τι αυτό σημαίνει για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Εκτιμούμε ότι η ηγεσία της Περιφέρειας θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε στην σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ η 6η ΥΠΕ να υποβάλλει μια ολοκληρωμένη και υλοποιήσιμη πρόταση ώστε να υπάρξει δυνατότητα επίλυσης του οξύτατου αυτού προβλήματος στα Κέντρα Υγείας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητούμε το σώμα με απόφασή του να συμβάλει στην προώθηση όλων εκείνων των απαραίτητων ενεργειών  ώστε να υποβληθούν εγκαίρως, ολοκληρωμένες και άρτιες μελέτες.

Διαπιστώνοντας ο καθένας την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια υγεία, επανέρχεται θεωρούμε επιτακτικά το πάγιο αίτημα των Ιόνιων Νησιών για την δημιουργία αυτόνομης υγειονομικής περιφέρειας για τα Ιόνια νησιά. Έχοντας υπόψιν την δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για την ίδρυση ΥΠΕ Ιονίων Νήσων, ζητούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να προχωρήσει στην λήψη απόφασης υπέρ της ιδρύσεως και η σχετική απόφαση να αποσταλεί αρμοδίως ως υπενθύμιση και ενίσχυση του πάγιου αιτήματος των νησιών μας. ¨

Παρακολούθηση όλων των εξελίξεων και λεπτομερειών που συνθέτουν το ζήτημα του μεγάλου έργου Ύδρευσης της Κέρκυρας και ενημέρωση του σώματος του Περιφερειακού Συμβουλίου γι’ αυτές, ζητά με επερώτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» κ. Σπύρος Σπύρου στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Σπύρου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να έχει ενεργή συμβολή ώστε να ξεπεραστούν υπάρχοντα προβλήματα.

Η επερώτηση του επικεφαλής της «Ιονίου Συμμαχίας» έχει ως ακολούθως:

¨Θέμα: Το έργο των φραγμάτων και η πορεία εκτέλεσής του.

Το μεγάλο έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας αποτελεί το σημαντικότερο προς εκτέλεση έργο για το νησί. Οι λόγοι είναι ευνόητοι και χιλιοειπωμένοι. Κατά καιρούς έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις ότι το έχει δρομολογηθεί καθώς επρόκειτο για ώριμο έργο από πολλές απόψεις. Δυστυχώς πέρασε μια πενταετία και το έργο δεν έχει προχωρήσει. Το Νοέμβρη του 2017 το συγκεκριμένο έργο αφαιρέθηκε από τον πίνακα «μεγάλων έργων» και αποφασίστηκε να προωθηθεί μέρος αυτού με χρηματοδότηση ύψους 49 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αυτή φάση του έργου δεν αφορά το έργο των φραγμάτων αλλά σε εγκαταστάσεις αποσκλήρυνσης νερού και συναφή έργα ταμίευσης, άντλησης και μεταφοράς νερού σε ορισμένες περιοχές του νησιού. Τότε είχαμε ως παράταξη εκφράσει την δυσαρέσκειά μας για το «σπάσιμο» αυτού του έργου και είχαμε υποβάλει και σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. (ημερομηνία επερώτησης)

Το ενδιαφέρον μας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ως παράταξη και εμού προσωπικά παραμένει αμείωτο. Θεωρούμε θετική την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών προς τον Βουλευτή Κέρκυρας κ. Στεφ. Γκίκα ότι η κυβερνητική πρόθεση και προσπάθεια είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου σε τρεις φάσεις και σε διακριτά τμήματα, καθώς διαφαίνεται ότι το μεγάλο αυτό έργο δεν εγκαταλείπεται. Παρά ταύτα, παρότι υπάρχει το ποσό των 49 εκατομμυρίων για την πρώτη φάση του έργου και είναι εγγεγραμμένο για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020, μετά από 5 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος δεν βλέπουμε να εκτελείται.

Στα πλαίσια του ενδιαφέροντός μας για την προώθηση εκτέλεσης του έργου αυτού πραγματοποίησα ενημερωτικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους και διαπίστωσα ότι υπάρχει «κώλυμα» σε επίπεδο εγκρίσεων περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους του Υπουργείου σε ορισμένα σημεία τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Νatura. Επειδή το έργο είναι άκρως σημαντικό και πρέπει να προχωρήσει, θεωρούμε ότι και από την πλευρά της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα.

Με την παρούσα επερώτησή μας ζητάμε να παρακολουθήσετε όλες τις λεπτομέρειες εξέλιξης του συγκεκριμένου έργου και να ενημερώσετε το σώμα σχετικά με αυτές.

Επίσης, επειδή σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου διαφαίνεται ότι εντός της παρούσας περιφερειακής θητείας πρόκειται να ξεκινήσουν και τα έργα της δεύτερης και τρίτης φάσης, προϋπολογισμού 106 και 46 εκατομμυρίων αντίστοιχα, παρακαλούμε για την παρακολούθηση όλων των εξελίξεων και την ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας με αμείωτο ενδιαφέρον.¨