Ερώτηση του Θανάση Καββαδά στον Υπουργό Περιβάλλοντος σχετικά με τις υπογραφές όμορων ιδιοκτητών στις αυτοψίες γεωτεμαχίων όπου γίνεται επαναπροσδιορισμός

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στη Βουλή για το θέμα του επαναπροσδιορισμού γεωτεμαχίων σε περιοχές της Λευκάδας για τη διόρθωση λαθών που είχαν προκύψει από την πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά πριν από περίπου είκοσι χρόνια, και η οποία ανέδειξε αδυναμίες και προβλήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν λάθη στην κτηματογράφηση χιλιάδων γεωτεμαχίων σε οκτώ περιοχές της Λευκάδας (Καρυά, Λευκάδα, Αλέξανδρος, Απόλπαινα, Καρυώτες, Κατούνα, Τσουκαλάδες, Σφακιώτες).

Επσήμανε ότι στην Λευκάδα, η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 26/6/2018 και έληξε την 1/12/2019, με αρκετές αυτοψίες να παραμένουν σε εκκρεμότητα για τη διόρθωση σφαλμάτων, ενώ καθόλου δεν έχει αγγιχθεί το ζήτημα των γεωτεμαχίων που είχαν λανθασμένες καταγραφές, αλλά βρίσκονταν σε ενότητες με λάθη κάτω του 30% των συνολικών ιδιοκτησιών και έχουν μείνει εντελώς εκτός επαναπροσδιορισμού.

Τόνισε ότι ακόμα και μετά την παράταση που δόθηκε έπειτα από παρέμβασή του, τόσο για τους ιδιοκτήτες και την ολοκλήρωση των αυτοψιών (2 μήνες), όσο και για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας από τον εργολάβο (10 μήνες), θα υπάρξει πρόβλημα με τις πραγματοποιηθείσες αυτοψίες για τις οποίες το Κτηματολόγιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη και συνυπογραφή όλων των όμορων ιδιοκτητών.

Αυτή τη στιγμή, η προς διόρθωση αποτύπωση των ακινήτων, με τη σύμφωνη γνώμη και συνυπογραφή όλων των όμορων ιδιοκτητών, κατά τη διαδικασία της αυτοψίας που προηγήθηκε, μετά βίας αγγίζει το 10% και αν ισχύσει αυτή η προϋπόθεση το ποσοστό δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να βρεθούν, αφού δεν κατοικούν στην Λευκάδα – κάποιοι μάλιστα είναι κάτοικοι εξωτερικού – άλλοι δεν γνωρίζουν ότι απαιτείται η παρουσία τους, σε άλλες περιπτώσεις οι κληρονόμοι θανόντων είναι άγνωστοι, ενώ συμβαίνει συχνά οι ιδιοκτήτες να αδυνατούν, για αντικειμενικούς λόγους, να παρίστανται αυτοπροσώπως στις αυτοψίες.

Ο κ.Καββαδάς επεσήμανε ότι είναι άδικο ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει ορθά και εμπρόθεσμα τις περιουσίες τους να μην μπορούν να τις κατοχυρώσουν, και ζήτησε την άρση του όρου υποχρεωτικής συνυπογραφής για τους όμορους ιδιοκτήτες, καθώς πλέον πλησιάζει η γενική προθεσμία λήξης του πιλοτικού Κτηματολογίου (31/12/2020).  Αυτό σημαίνει ότι μόνο μέχρι τότε θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν δικαστικά το ακίνητό τους, ενώ μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα διατηρούν μόνο αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης για μεταξύ τους ιδιοκτησιακές διαφορές.

Συγκεκριμένα, ο κ.Καββαδάς ζήτησε λεπτομερή στοιχεία για την πορεία του επαναπροσδιορισμού, καθώς και να ενημερωθεί για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο για την ενημέρωση, κινητοποίηση και την καθοδήγηση των ιδιοκτητών, προκειμένου να διευκολυνθούν στο να συνυπογράψουν οι όμοροι την αυτοψία, αλλά και να μπορούν με κάθε πρόσφορο τρόπο να καταθέσουν την συναίνεσή τους, ζητώντας να εξεταστεί η πιθανότητα να αρθεί ο όρος συνυπογραφής της αυτοψίας από τους όμορους, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Τέλος, επεσήμανε ότι είναι άδικο ιδιοκτήτες που βρέθηκαν σε ενότητες με μικρό ποσοστό λαθών να εξαιρούνται από την ευεργετική διαδικασία του επαναπροσδιορισμού και ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να δείτε εδώ