Με τον καθηγητή ιστορίας κ Αντώνη Λιάκο δεν έχουμε και πολλά κοινά, δεν συμμεριζόμαστε τις αντιλήψεις του για την ιστορία και πολύ περισσότερο για την πολιτική, για την Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Λιάκος έκανε μία ανάρτηση στο facebook θέτοντας την άποψή του για την τριμερή συμφωνία κατασκευής του αγωγού EastMent. Θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία διότι θα εντείνει τις αντιπαραθέσεις με την Τουρκία, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα όποια κοιτάσματα φυσικού αερίου εξορυχτούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κύριος Λιάκος προφανώς μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκε για την ανάρτηση του αυτή την κατέβασε.

Αμέσως μπήκαν σε δράση οι πατριωτικές φυλλάδες Δημοκρατία και Εστία με ύφος, χαρακτηρισμούς και φράσεις εντελώς απαράδεκτες, ύβρεις χωρίς  κανένα επιχείρημα.

Η Εστία μάλιστα έφτασε στον τίτλο του άρθρου της να αναφερθεί σε προδοσία, ότι ο συγκεκριμένος ιστορικός αμείβεται ως καθηγητής πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα κατά την αντίληψή της δεν μπορεί να λέει τη γνώμη του, έγραψε ότι επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα του Ερντογάν, τον χαρακτηρίζει εθνομηδενιστή και αναρωτιέται «τι είδους Έλλην είναι αυτός».

Η Εστία όμως δεν ενδιαφέρεται καθόλου να αντικρούσει αυτή την άποψη ή παρόμοιες απόψεις, δεν θέλει να ομολογήσει ότι την άποψη για συμβιβασμό και συνεκμετάλλευση προωθούν επί της ουσίας και τα δύο μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος και αυτό όχι από κάποιο ρεαλισμό ή από κάποια αίσθηση δικαίου, αλλά διότι οι κυρίαρχοι Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και Ευρωπαϊκή Ένωση στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία πειθαρχούν απόλυτα αυτή τη θέση προωθούν, μία λύση συμβιβασμού με το μερίδιο του λέοντος στις πολυεθνικές της ενέργειας που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής ολόκληρο τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Βεβαίως κάτι θα ωφεληθούν και τα ελληνικά μονοπώλια, πάντα υπάρχει κάτι στο τραπέζι για τους πρόθυμους.

Δεν θέλει η Εστία να ομολογήσει ότι στην ίδια γραμμή, λύση υπό την επιδιαιτησία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της ευρωπαϊκής Ένωσης  κινείται ο τύπος και οι πολιτικοί παράγοντες που παριστάνουν τους πολεμοχαρείς, υπερπατριώτες που ζητούν εξοπλισμούς εδώ και τώρα, ούτε ένα βήμα πίσω, να παρέμβει η Ελλάδα στρατιωτικά για τα «εθνικά της δίκαια».

Στη γραμμή όμως του συμβιβασμού κινείται ολόκληρη η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διότι τι διαφορετικό από συμβιβασμό και συνεκμετάλλευση προτείνει ο κ. Μητσοτάκης με την πρόσφατη συνέντευξη του, που αναφέρει με σαφήνεια για διάλογο με την Τουρκία και εάν δεν υπάρξει συμφωνία συνυποσχετικό και προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Σημίτης, η κ. Μπακογιάννη, ο σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού και δημόσια ο μισός ΣΥΡΙΖΑ; Διάλογος με την Τουρκία σημαίνει συμβιβασμός, δηλαδή συμφωνία επωφελής για την Τουρκία, δηλαδή συνεκμετάλλευση και εάν δεν καταστεί δυνατός ο διάλογος να προσφύγουν από κοινού στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης που όμως πάντα δίνει λύσεις συμβιβαστικές και κατά βάση υπέρ των ισχυρών, δηλαδή συνεκμετάλλευση όλων μαζί επ’ ωφελεία κυρίως των πολυεθνικών και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ακόμη και η ίδια η Εστία σε αυτή τη λογική κινείται και αυτή τη λύση προωθεί, συγκεκριμένα γράφει: Το ζήτημα είναι ποια μηνύματα στέλνεις απέναντι όταν αρχίζει υποτίθεται η διαπραγμάτευση. Κατεβάζεις τα παντελόνια με το καλημέρα; Εγκαταλείπεις τη θέση σου; Συμβιβάζεσαι αμέσως; Όλη η διαφορά λοιπόν κατά την Εστία βρίσκεται στο αν γίνει τώρα αμέσως ο συμβιβασμός ή λίγο αργότερα.  Δεν πρέπει όμως να ανησυχεί διότι μάλλον θα πάει κάπως αργότερα….

Η επιδίωξή τους είναι φανερή να το παίξουν πούροι πατριώτες έτοιμοι να αντισταθούν για «τα δίκαια μας», βάζουν και λίγο Ίωνα Δραγούμη και μπόλικη εθνικοφροσύνη, ξεχνούν όμως τη μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, το ξεκλήρισμα δύο εκατομμυρίων Ελλήνων από τις εστίες τους υπηρετώντας και τότε τα συμφέροντα των μεγάλων συμμάχων μας. Η στάση των συμμάχων τότε δεν  δίδαξε τίποτε στην αστική παράταξη, αφού προστασία αναζητούσε και εξυπηρέτηση των στενών ιδιοτελών συμφερόντων της τότε, το ίδιο και σήμερα, πάντα στους ισχυρούς σε βάρος του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής.

Ο στόχος είναι σαφής να χαϊδέψουν τα αυτιά των εθνικιστών και των ακροδεξιών, να αποπροσανατολίσουν έναν κόσμο που ενδιαφέρεται γνήσια για την πατρίδα του, να ανεβάσουν στα ύψη τον εθνικισμό και το σοβινισμό και να απομονώσουν ακόμα και να προτρέψουν στην άσκηση βίας σε βάρος όσων διαφωνούν. Για αυτό ακριβώς το λόγο ο μπαξές του αστικού τύπου τα περιλαμβάνει όλα, ολόκληρο το φάσμα των δυνατών συμπεριφορών από τις καθωσπρέπει εφημερίδες Καθημερινή και Βήμα ως τις ακραία αντιδραστικές Εστία και Δημοκρατία που βαφτίζουν όποιον διαφωνεί προδότη.

Η πολιτική υποταγής στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Έστω κι αν δώσουν κάποια συμβιβαστική λύση σήμερα η ασφάλεια, η Ειρήνη και η συνεννόηση μεταξύ των λαών της περιοχής δεν πρόκειται να έρθουν. Επειδή ακριβώς η λύση αυτή θα είναι άδικη, επειδή θα εκτινάξει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και σε βάρος των λαών της περιοχής, επειδή θα σπείρει το εθνικιστικό δηλητήριο, θα προετοιμάζει τον επόμενο γύρο που θα είναι πολύ χειρότερος.

Ο αγώνας για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την συνεννόηση των λαών για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης στην περιοχή ολόκληρη, η πάλι για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μπορεί να ανοίξει προοπτική.

Τ Δ